У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Влада землі (Гліб Успенський)
5



Короткий переказ твору Влада землі (Гліб Успенський)

Короткий переказ твору Влада землі (Гліб Успенський)

У двір будинку, де я живу, приходить Іван Петров на прізвисько «Босих». Він стоїть біля полін, але не рубає їх на дрова. Я знаю, що він прийшов лише для того, щоб попросити грошей на опохміл. Таких, як він, називають «сільський пролетаріат». Безглуздого розбіжності в селянських правах досить, щоб людина зманив свій рідний дім на питний. Ці розбіжності створюють людини без майбутнього, прагнуть зробити раба з людини, яка не може існувати без свідомості, що він - господар. Ще недавно Іван мав міцне господарство і жив в ладах з дружиною, але сьогодні пропиває все в шинку, б'є дружину, а його діти схожі на безпритульних.

II. Розповідь Івана Босих

Пияцтво Івана переросло в хворобу, в народі іменується «ослаб». Він пояснював свою слабкість «волею». Раніше Іван працював на вокзалі, йому непогано платили, і він «забаловал». При батькові не пив, і коли родина з'явилася, але потім як став сам собі пан, так і не втримався. Чому ж гарне життя перетворює людину на свиню? Іван розповів про пана соняшникові.Він хотів зайнятися молочним справою і привіз корову з-за кордону. Вона багато їла і давала мало молока, бо як думала не про молоко, а про власне задоволення. А наші корови думають лише про роботу. Так і люди селянські народжені для праці. Є ті, хто капітал наживає, як єврей шнапі, а Івану б тут же витратити. І тільки за селянською працею він знову став схожим на людину.

III. Розлад

Робітникам платять набагато краще, ніж селянам чи навіть вчителям, тому й починається пияцтво. Я розповів Івану про Пензенському поміщика, який полегшив селянам працю, влаштувавши позмінну роботу на його полях.Згадав я і конокрада Ручкіна, який був без правої руки, але не хотів жебракувати, а тому злодействовать. А працюючи за такою системою, він міг би чесно отримувати гроші, наприклад, перевозячи щось на чужій коні. Іван не погодився, мотивуючи це тим, що господар нікому свою худобу не довірить.

IV. Влада землі

Влада землі тримає селянина на ногах. Він без неї немислимий. Про це йдеться в билині про Святогора, який не зміг підняти сумку з тягою земної, в той час як селянин Микула Селянинович це робив легко. Людина залежить від тонкої травинки, яка завтра стане хлібом. Якщо дати селянам грошей і відірвати їх від землі, вони стануть жалюгідними і марними. Земля не чекає, земля вимагає, і робота є життя селянина. Старий селянин на порозі смерті завжди згадує про землю, на якій працював.

V. Народна інтелігенція

Російський народ вижив під гнітом татарщини і кріпосництва, бо був не відірваний від землі. Багатство і бідність теж залежать від неї - вродила земля чи ні. І лише злісний заздрісна людина не розуміє цього. Є в народі і інтелігенція, що існувала завжди, але нині непомітна. Вона постійно нагадувала народу, що хоч він близький до природи, але не повинен жити по лісових законам. Народна легенда про Миколу і Касьянов як не можна краще малює цей тип народного інтелігентної людини. Повернувшись до бога від народу, Касьян прийшов франтом, а Микола - весь у багнюці, отже, він з народом потрудився, тому в народі святкують один раз на рік день Касьяна і багато разів - Миколи.

VI. Землеробський календар

У селянському календарі все пов'язано з роботою, врожаєм. Там і прикмети, і навіть святі і чудотворці переведені на селянське положення, стаючи покровителями будь-якого роду діяльності. Селянин ретельно вивчає всі капризи природи і підлаштовується під них. Кожен день року має у селян незліченна безліч прикмет, і хоча в ці прикмети немає для освіченого читача ніякого сенсу, але землеробську народну думку вони характеризують достатньо.

VII. Тепер і перш

Не будучи злісним кріпосником, я все ж думаю, що за кріпосного права відносини селянина з землею були правильніше. Розумний господар буде правильно поводитися зі своїми людьми, так як вони приносять йому дохід.Зараз же мужиків дуже багато деруть різками. Поки не з'явиться можливість подивитися на людину по-людськи, це буде продовжуватися. При цьому, жорстокі в цьому «драні» ті, хто самі були в селян і вибилися в старости. Я ніколи не розумів сенсу тілесного покарання. Однак, оскільки начальники бажають тільки нажитися, то і їх підопічні роблять так само.

VIII. Жадібність

Був поміщик Васюта, який зрозумів неправильність таких методів. Але це одиничний випадок. Селяни розуміють, що велика стан може викликати заздрість сусіда, тому майже не платять податки, за це відповідає староста.При цьому старости пояснюють жорстокість по відношенню до селян тим, що ті не хочуть платити податки, хоча кошти мають. А через деякий час вони ж скаржаться, що селяни зовсім жебраки. Такі «новонавернені» беруть за товар великі відсотки, але не визнаю в цьому нічого неправильного. Кожен турбується про себе, купуючи у сусіда овес і продаючи його навесні за подвійну ціну. Були навіть випадки, коли з амбарів вивозилися хліба, тобто селяни крали у селян ж.

IX. Минуле Івана Босих

Якщо є «біржовики», що наживаються на сусідах, то є й ті, на кому наживаються. Само Іван Босих. Коли його вигнали з вокзалу, господарство його також прийшло в непридатність. Раніше воно було всім на заздрість.Босими сімейство прозвали, бо були там всі богатирі, які в чоботях і в мороз не потребували. За часів Івана прийшли зміни, до яких він не пристосувався. За старих часів знай собі працюй, а зараз багато труднощів з фінансовими операціями. Сибірська виразка повалила всю худобу, і до пана вже не звернешся за конем. Довелося брати в оренду коня, купувати сіно


Сторінки: 1 2