У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Повстання ангелів (Анатоль Франс)

Короткий переказ твору Повстання ангелів (Анатоль Франс)

Великий Олександр Бюссар д'Епарвье, віце-президент державної ради при липневому уряді, залишив своїм спадкоємцям триповерховий особняк і багатющу бібліотеку. Рене д'Епарвье, гідний внук знаменитого діда, по мірі сил поповнював коштовне зібрання. У 1895 р. він призначив зберігачем бібліотеки Жюльєна Сарьетта, одночасно зробивши його наставником свого старшого сина Моріса. Г-н Сарьетт перейнявся до бібліотеки трепетною, але ревнивої любов'ю. Кожен, хто ніс із собою саму незначну книжечку, роздирав архіваріуса душу. Він був готовий знести будь образу і навіть безчестя, лише б зберегти в недоторканності безцінні томи. І завдяки його завзяттю бібліотека д'Епарвье за шістнадцять років не втратила жодного листочка.

Але 9 вересня 1912 доля нанесла зберігачу страшний удар: на столі безформною купою валялися книги, зняті з полиць чиєїсь блюзнірською рукою. Таємнича сила безчинствував в святилище кілька місяців. Г-н Сарьетт втратив сон і апетит, намагаючись вистежити зловмисників. Очевидно, це були франкмасони - друг сім'ї абат Патуйль стверджував, що саме вони, вкупі з євреями, замишляють повне руйнування християнського світу. Нещасний архіваріус боявся підступних синів Хірама, але любов до бібліотеки виявилася сильнішою, і він вирішив влаштувати злочинцям засідку. Вночі таємничий розкрадача вдарив його по голові товстенним фоліантом, і з цього дня справи пішли ще гірше - книги стали зникати з лякаючою швидкістю. Нарешті вони виявилися у флігелі, де жив юний д'Епарвье.

Моріса ніяк не можна було запідозрити у зайвій тязі до знанням. З ранніх років йому вдавалося уникати будь-якого розумового зусиль, і абат Патуйль говорив, що цей юнак отримав блага християнського виховання згори. Зберігаючи галантні традиції своєї нації, Моріс покірно зносив відверте розпуста покоївок і слізне обожнювання світських дам. Але загадкова сила самим неделікатним чином втрутилася і в його життя: коли він вдавався до невинної пристрасті в обіймах чарівної Жильберту дез'Обель, в кімнаті з'явилася примарна тінь оголеного чоловіка. Незнайомець представився ангелом-охоронцем Моріса і сказав, що на небесах його звуть Абдііл, а «в миру» - Аркадій. Він зайшов попрощатися, оскільки втратив беру, вивчивши скарби людської думки в бібліотеці д'Епарвьв. Даремно Моріс благав ангела развоплотіться і знову зробитися чистим духом. Аркадій твердо вирішив приєднатися до своїх побратимів, що оголосив війну небесного тирану Іалдаваофу, якого люди помилково вважають єдиним богом, тоді як він всього лише суєтний і неосвічений деміург.

Бунтівний янгол влаштувався на роботу в друкарню. Йому не терпілося приступити до реалізації великого задуму, і він стад розшукувати товаришів. Деякі з них не встояли перед мирськими спокусами: так, архангел Мірар, що став музикантом Теофілом Беле, закохався в кафешантанних співачку Бушогту і перетворився на жалюгідного пацифіста. Навпаки, архангел Ітуріід, відомий як російська нігілістка Зіта, запалився ще більшою ненавистю до небесного царства, роздирали класовими суперечностями. Херувим Істар, полум'яно полюбивши людство, почав виготовляти витончені портативні бомби з метою спорудити світлий град радості і щастя на уламках мерзенного старого світу. Учасники змови зазвичай збиралися у Теофіля, і Бушотта з неприхованою відразою напувала їх чаєм. У хвилини смутку і скорботи Аркадій відвідував разом з Зітою садівника Нектарія. Цей ще міцний, рум'яний старий був найближчим сподвижником Люцифера і охоче розповідав молодим про перший повстанні ангелів. Коли ж він Брад в руки флейту, до нього зліталися птахи і збігалися дикі звірі. Зіта з Аркадієм слухали божественну музику, і їм здавалося, Що слухають вони відразу і музам, і всій природі, і людині.

Моріс д'Епарвьс, позбувшись свого ангела-хранителя, втратив колишню веселість, і навіть плотські насолоди перестали його радувати. Батьки стривожилися, а абат Патуйль заявив, що хлопчик переживає духовну кризу. Дійсно, Моріс помістив у газеті оголошення, закликаючи Аркадія повернутися, проте ангел, поглинений революційною боротьбою, не відгукнувся. Ворожки і віщунки також виявилися безсилі допомогти Морісу. Тоді юнак почав обходити нічліжки та кабачки, де збирався всякий набрід, головним чином нігілісти й анархісти. Під час цих мандрівок Моріс завів приємне знайомство з співачкою на ім'я Бушотта, у якої і зустрів свого ненаглядного ангела. Оскільки Аркадій категорично відмовився виконувати свої небесні обов'язки, Моріс вирішив повернути заблукалого одного на шлях істинний і для початку повіз його в ресторан є устриці. Дізнавшись про підозрілі зна комствах сина, Рене д'Епарвье вигнав негідного сина з дому. Морісу довелося перебратися на холостяцьку квартиру. За його нехтуванню томик Лукреція з позначками Вольтера опинився в руках жадібного й хитрого антиквара Гінардона.

Аркадій оселився у Моріса, до якого як і раніше заходила Жильберта. У пам'ятну ніч свого відходу ангел справив на неї незабутнє враження. Аркадій, ставши людиною, засвоїв людські звички - іншими словами, забажав жони ближнього свого. Ображений таким віроломністю, Моріс порвав з Жільберто та викликав Аркадія на дуель хоча ангел намагався втовкмачити йому, що зберіг небесну невразливість. У результаті Моріс був поранений у руку, і Аркадій з Жільберто оточили його зворушливою турботою. Всі троє знову набули втрачену невинність, і Аркадій зовсім забув про старий тирані на небесах, але тут з'явилася Зіта зі звісткою, що бунтівні ангели готові обвалитися на порфірові палац Іалдаваофа.

Голова ради міністрів мріяв розкрити якийсь страшний змова, щоб порадувати народ, сповнений любові до твердої влади. За занепалими ангелами було встановлено негласне спостереження. Міцно випивши на чергових зборах, Аркадій, Істар і Моріс вплуталися в


Сторінки: 1 2