У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Дика собака Дінго, або Повість про перше кохання (Рувим Фраєрмана)

Короткий переказ твору Дика собака Дінго, або Повість про перше кохання (Рувим Фраєрмана)

У дитячому таборі в Сибіру відпочивали друзі з дитинства та однокласники Таня Сабанєєва і Філька і тепер вони повертаються додому. Дівчинку будинку зустрічають стара собака Тигр і стара нянька (мати на роботі, а батько не живе з ними з тих пір, як Тані виповнилося 8 місяців). Дівчинка мріє про дику австралійської собаці Дінго, згодом діти так її і прозвуть за відокремленість від колективу.

Філька ділиться з Танею своїм щастям - йому батько (мисливець) подарував лайок. Тема батьківства: Філька пишається своїм батьком, Таня повідомляє другу, що її батько живе на Маросейка - хлопчик розкриває карту і довго шукає острів з такою назвою, але не знаходить і говорить про це Тані, яка розплакавшись тікає. Таня ненавидить батька і агресивно реагує на ці розмови з Філько.

Одного разу Таня знайшла під подушкою матері листа, в якому батько повідомляє про переїзд його нової сім'ї (дружина Надія Петрівна та її племінник Коля - прийомний син Таниного батька) до їхнього міста. Дівчинку переповнює почуття ревнощів і ненависті до тих, які вкрали у неї батька. Мати намагається налаштувати Таню позитивно по відношенню до батька.

Того ранку, коли повинен був приїхати батько, дівчинка зірвала квіти і пішла в порт його зустрічати, але не знайшовши його серед приїхали дарує квіти хворому хлопчику на ношах (вона ще не знає, що це і є Коля).

Починається навчання, Таня намагається про все забути, але це в неї не виходить. Філька намагається підняти їй настрій (слово товариш на дошці пише з И і пояснює це тим, що це дієслово другої особи).

Таня лежить з мамою на грядці. Їй добре. Вона вперше задумалася не тільки про себе, але і про матір. Біля воріт полковник - батько. Важка зустріч (через 14 років). Таня звертається до батька на «Ви».

Коля потрапляє в той же клас, що і Таня і сідає з Філько. Коля потрапив у новий для нього, незнайомий світ. Йому дуже важко.

Таня з Колею постійно сваряться, причому за Таниної ініціативою, йде боротьба за увагу батька. Коля розумний, люблячий син, він відноситься до Тані з іронією і глузуванням.

Коля розповідає про зустрічі з Горьким у Криму. Таня принципово не слухає, це виливається в конфлікт.

Женя однокласниця) вирішує, що Таня закохана в Колю. Філька мстить за це Дружині і замість липучки (смола) пригощає її мишеням. Маленький мишеня лежить один на снігу - Таня його зігріває.

У місто приїхав письменник. Діти вирішують, хто буде дарувати йому квіти Таня або Женя. Вибрали Таню, вона пишається такою честю («потиснути знаменитому письменникові руку»). Таня розгорнула чорнильницю і облила руку, її помітив Коля. Ця сцена демонструє, що відносини між ворогами стали теплішими. Ще через якийсь час Коля запропонував Тані танцювати з нею на ялинці.

Новий рік. Готування. «Прийде він?» Гості, а Колі немає. «Але ж зовсім недавно скільки гірких і солодких почуттів юрмилося в її серце при одній лише думці про батька: Що з нею? Вона весь час думає про Колі. "Філька важко переживає Танін закоханість, так як сам закоханий у Таню. Коля подарував їй акваріум із золотою рибкою, а Таня попросила цю рибку зажарити.

Танці. Інтрига: Філька повідомляє Тані, що Коля завтра йде з Женею на каток, а Колі говорить, що вони завтра підуть з Танею на виставу до школи. Філька ревнує, але намагається це приховати. Таня йде на каток, але ховає ковзани, так як зустрічає Колю з Женею. Таня вирішує забути Колю і йде в школу на виставу. Різко починається буран. Таня біжить на ковзанку, щоб попередити хлопців. Женя злякалася і швидко пішло додому. Коля впав на ногу і не може йти. Таня біжить до Філька додому, сідає в собачу упряжку. Вона безстрашна і рішуча. Собаки раптом перестали її слухатися, тоді дівчинка кинула їм на розтерзання улюбленого Тигра (це була дуже велика жертва). Коля і Таня впали з нарти, але незважаючи на страх продовжують боротися за життя. Буран посилюється. Таня, ризикуючи життям, тягне Колю на нарти. Філька попередив прикордонників і ті вийшли на пошуки дітей, серед них був і їхній батько.

Канікули. Таня і Філька відвідують Колю, який відморозив собі щоки і вуха.

Школа. Чутки про те, що Таня хотіла погубити Колю, затягнувши його на каток. Всі проти Тані, крім Фільки. Ставиться питання про виключення Тані з піонерів. Дівчинка ховається і плаче в піонерській кімнаті, потім засинає. Її знайшли. Всі дізнаються від Колі правду.

Таня, прокинувшись, повертається додому. Розмовляють з матір'ю про довіру, про життя. Таня розуміє, що мати досі любить батька, матір пропонує поїхати.

Зустріч з Філько, він дізнається, що Таня збирається зустрітися з Колею на світанку. Філька з ревнощів розповідає про це їх батькові.

Ліс. Пояснення Колі в любові. Приходить батько. Таня йде. Прощання з Філько. Іде. Кінець.