У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Міста і роки (Костянтин Федін)
4



Короткий переказ твору Міста і роки (Костянтин Федін)

Короткий переказ твору Міста і роки (Костянтин Федін)

Восени 1919 р. Андрій Старцев приїжджає з мордовського міста Семидолах в Петроград. Він мобілізований в армію і прибув за місцем служби. Але замість очікуваної відправки на фронт Андрія залишають писарем при штабі.Незабаром до нього приїжджає Рита - жінка, з якою він був близький в Семидолах і яка тепер чекає від нього дитину.

У цей же час у Москві в Німецька рада солдатських депутатів є людина, що називає себе єфрейтором Конрадом Штейном. Він хоче повернутися на батьківщину, в Німеччину. Перевіряючи документи Штейна, службовець цікавиться, чи не знає той якогось фон цур Мюлен-Шенау. Відчувши недобре, уявний Конрад Штейн непомітно ховається. Він пробирається в Петроград і, знайшовши там свого старого знайомого Андрія Старцова, просить допомогти повернутися до Німеччини. Зустріч з цією людиною змушує Андрія подумати: «Якщо б можна було почати жити спочатку ... Розкотити клубок, дійти по нитці до проклятого години і вчинити по-іншому».

1914 студент Андрій Старцев зустрів у Німеччині, у Нюрнберзі. Він дружив з художником Куртом Ваном, духовно близькою йому людиною. Творча доля Курта була нелегка: він змушений був віддавати свої картини в колекцію маркграфа фон цур Мюлен-Шенау, який щедро платив йому - з умовою, що художник ніколи не буде виставляти свої роботи. Курт ненавидів «благодійника». Дізнавшись про початок першої світової війни, Курт відсахнувся від свого щирого друга Андрія, сказавши, що тепер їм немає про що говорити. Андрій був засланий в містечко Бішофсберг. З початку війни він відчував себе «смітинки серед величезних мас рухалися машіноподобно неминучостей». У бюргерському Бішофсберге його охопила туга.

Марі Урбах народилася на віллі недалеко від Бішофсберга, поряд з родовим замком маркграфів фон цур Мюлен-Шенау. Шлюб її батьків вважався мезальянсом: мати походила зі старовинного роду фон Фрейлебен, батько ж був поміщиком і проводив час за кресленням незрозумілих проектів. Марі Урбах росла дивною дівчинкою. Її поява на селянському дворі або біля сільської церкви завжди було передвісником нещасть. Одного разу Марі власноруч зарізала гуску, іншим разом спробувала повісити кішку, щоб подивитися, як вона буде вмирати. Крім того, вона була заводієм небезпечних ігор - наприклад, пошуків скарбу в підземеллях сусіднього замку. Зі старшим братом Генріхом II Адольфом, природженим аристократом, Марі жила нарізно і вороже. Мати не любила Марі за її огидні витівки. Після історії з кішкою вона наполягла на тому, щоб дівчинка була відправлена в пансіон міс Роні у Веймарі. Незадовго до свого від'їзду Марі познайомилася з сусідом, юнкером фон цур Мюлен-Шенау.

Звичаї в пансіоні були суворі. Міс Роні підозріло прислухалася навіть до розмов про запиленні рослин на уроках природознавства. Її виховна система визнавалася суспільством і вищим світлом бездоганною. Потрапивши в пансіон, Марі відчула, що її немов вправляють в залізний корсет; їй довелося підкоритися.

Через два роки Марі зустріла на вулиці Веймара молодого лейтенанта фон цур Мюлен-Шенау. Лейтенант взяв дівчину під руку, і, незважаючи на гучне обурення міс Роні, Марі пішла з ним. Вона була відсутня три доби. Після цього лейтенант фон цур Мюлен-Шенау приїхав з нею разом на віллу Урбах і зробив пропозицію в присутності її батьків. Заручини повинно було відбутися через два роки, в 1916 р., коли Марі досягне повноліття.

Під час війни мати Марі Урбах складалася патронесою живильного пункту на вокзалі. Марі допомагала матері. Після двох років війни вона відчула, що їй стало нудно. Одного разу під час прогулянки в околицях Бішофсберга вона познайомилася із засланим Андрієм Старцовим. Незабаром Марі стала таємно приходити в його кімнату. З усього, про що вони говорили ночами, Андрію і Марі запам'яталося тільки те, що вони люблять один одного.

Перед відправкою на східний фронт маркграф фон цур Мюлен-Шенау заїхав додому, щоб побачитися з нареченою. Але Марі зустріла його холодно. У цей час вона була зайнята планом втечі для Андрія. Намагаючись перейти кордон, Андрій вийшов у парк замку Шенау, де був схоплений маркграфом.У замку Андрій побачив картини свого друга Курта Вана. Після розмови про німецькому мистецтві і про людську долю фон цур Мюлен-Шенау виписав Старцову документ, що підтверджує, що засланий протягом кількох днів перебував не в бігах, а в замку Шенау. Марі дізналася про шляхетний вчинок маркграфа, але не розповіла Андрію про свої стосунки з ним. Незабаром фон цур Мюлен-Шенау потрапив у російський полон. У 1918 р. німецькі власті оголосили Старцову, що він може повернутися до Росії. Від'їжджаючи, він пообіцяв викликати Марі, як тільки виявиться на батьківщині. Чекаючи вістей від Андрія, Марі брала участь в організації солдатського ради в Бішофсберге, допомагала російським полоненим.

У Москві Андрій зустрів Курта Вана, що став більшовиком. Курт збирався в Мордовію, в місто Семидолах, для евакуації німецьких полонених та освіти серед них солдатського ради. Андрій поїхав з ним. У Семидолах він познайомився з головою виконкому Семеном Голосовим, діловодом Ритою Тверецька, головою особливого відділу Покісеном. Голосів часто лаяв Старцова за інтелігентські спроби примирити ідеальне з дійсним. Рита Тверецька закохалася в Андрія.

Селяни села Старі Струмки Семідольского повіту зажадали скасування продрозкладки. Їм на допомогу виступив загін колишніх полонених німців під командуванням фон цур Мюлен-Шенау. Солдати семідольского гарнізону жорстоко придушили селянське повстання, повісили інваліда, якого вважали призвідником. Андрію вдалося загітувати більшість полонених німців перейти на бік більшовиків. Серед полонених, призначених до відправки до Німеччини, він дізнався переодягненого маркграфа фон цур Мюлен-Шенау, якого розшукували влади. Маркграф попросив Старцова про допомогу. Після довгих коливань Андрій викрав для нього документи на ім'я Конрада Штейна і попросив після приїзду в Бішофсбер передати листа своїй нареченій


Сторінки: 1 2