У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Молода гвардія (Олександр Фадєєв)

Короткий переказ твору Молода гвардія (Олександр Фадєєв)

Під палючим сонцем липня 1942 йшли по донецькому степу зі своїми обозами, артилерією, танками відступаючі частини Червоної Армії, йшли дитячі будинки і сади, стада худоби, вантажівки, біженці ... Але переправитися через Донець вони вже не встигли: до річки вийшли частини німецької армії. І вся ця маса людей хлинула назад. Серед них були Ваня Земнухов, Уля Громова, Олег Кошовий, Жора Арутюнянц.

Але не всі залишали Краснодон. Співробітники госпіталю, в якому залишилося більше ста неходячіх поранених, розміщували бійців по квартирах місцевих жителів. Філіп Петрович Лютіков, надісланий секретарем підпільного райкому, і його товариш по підпіллю Матвій Шульга тихо осіли на явочних квартирах. Комсомолець Сергій Тюленін повернувся додому з риття окопів. Трапилося так, що він взяв участь в боях, сам убив двох німців і мав намір вбивати їх надалі.

Німці увійшли у місто вдень, а вночі згорів німецький штаб. Підпалив його Сергій Тюленін. Олег Кошовий повертався від Донця разом з директором шахти № 1-біс Валько і по дорозі попросив його допомогти зв'язатися з підпільниками. Валько і сам не знав, хто залишений в місті, але був впевнений, що знайде цих людей. Більшовик і комсомолець домовилися тримати зв'язок.

Кошовий незабаром познайомився з Тюленіним. Хлопці швидко знайшли спільну мову і виробили план дій: шукати шляхи до підпілля й одночасно самостійно створювати молодіжну підпільну організацію.

Лютіков тим часом для відводу очей став працювати у німців в електромеханічних майстерень. Прийшов у давно знайому йому сім'ю Осьмухіна - кликати на роботу Володю. Володя рвався на боротьбу і порекомендував Лютикова для підпільної роботи своїх товаришів Толю Орлова, Жору Арутюнянца та Івана Земнухова. Але коли мова про збройному опорі зайшла з Іваном Земнуховим, той відразу став просити дозволу залучити до групи та Олега Кошового.

Вирішальне нараду сталося в «бур'яні під сараєм" в Олега. Ще кілька зустрічей - і нарешті всі ланки краснодонського підпілля замкнулися.Утворилася молодіжна організація, названа «Молодою гвардією».

Проценко в цей час був уже в партизанському загоні, який базувався по той бік Дінця. Спочатку загін діяв, і діяв непогано. Потім потрапив в оточення. У групу, яка мала прикривати відхід основної частини людей, Проценко в числі інших направив комсомольця Стаховича. Але Стахович злякався, втік через Донець і пішов у Краснодон. Зустрівшись з Осьмухіна, своїм товаришем по школі, Стахович повідомив йому, що бився в партизанському загоні і офіційно посланий штабом організувати партизанський рух у Краснодоні.

Шульгу моментально видав господар квартири, колишній куркуль і прихований ворог Радянської влади. Явка, де переховувався Валько, провалилася випадково, але поліцай Гнат Фомін, який проводив обшук, відразу впізнав Валько. Крім того, в місті та в районі були заарештовані майже всі не встигли евакуюватися члени більшовицької партії, радянські працівники, громадські діячі, багато вчителів, інженери, знатні шахтарі і дехто з військових. Багатьох з цих людей, в тому числі Валько і Шульгу, німці стратили, закопавши живими.

Любов Шевцова заздалегідь була висунута в розпорядження партизанського штабу для використання в тилу ворога. Вона закінчила військово-десантні курси, а потім курси радистів. Отримавши сигнал, що повинна їхати у Ворошиловград і пов'язана дисципліною «Молодої гвардії», доповіла про свій від'їзд Кошовому. Ніхто, крім Осьмухіна, не знав, з ким із дорослих підпільників пов'язаний Олег. Але Лютіков відмінно знав, для якої мети Любка залишена в Краснодоні, з ким пов'язана у Ворошиловграді. Так «Молода гвардія» вийшла на штаб партизанського руху.

Яскрава зовні, весела і товариська, Любка щосили заводила тепер знайомства з німцями, представляючись дочкою шахтовласники, репресованого радянською владою, а через німців видобувала різні розвіддані.

Молодогвардійці взялися за роботу. Вони розклеювали підривні листівки і випускали зведення Радінформбюро. Повісили поліцая Гната Фоміна.Звільнили групу радянських військовополонених, які працювали на рубці лісу. Збирали зброю в районі боїв на Дінці і крали його. Уля Громова відала роботою проти вербування та викрадення молоді до Німеччини. Була підпалена біржа праці, і разом з нею згоріли списки людей, яких німці збиралися викрадати до Німеччини. На дорогах району і за його межами діяли три постійні бойові групи «Молодої гвардії». Одна нападала переважно на легкові машини з німецькими офіцерами. Керував цією групою Віктор Петров. Друга група займалася машинами-цистернами. Цією групою керував звільнений з полону лейтенант Радянської Армії Женя Мошков. Третя група - група Тюленіна - діяла всюди.

У цей час - листопад, грудень 1942 Завершувалася битва під Сталінградом.Увечері 30 грудня хлопці виявили німецьку машину, завантажену новорічними подарунками для солдатів рейху. Машину обчистили, а частину подарунків вирішили відразу пустити в продаж на ринку: організації потрібні були гроші. За цим слідом і вийшла на підпільників давно шукала їх поліція. Спочатку взяли Мошкова, Земнухова і Стаховича. Дізнавшись про арешт, Лютіков негайно віддав наказ - йти з міста всім членам штабу і тим, хто близький до заарештованих. Слід було ховатися у селі чи намагатися перейти лінію фронту. Але багато хто, в тому числі Громова, по молодій безпечності залишилися або не змогли знайти надійного притулку і змушені були повернутися додому.

Наказ був відданий в той час, як під тортурами Стахович став давати свідчення. Почалися арешти. Піти змогли лише деякі. Стахович не знав, через кого Кошовий здійснював зв'язок з райкомом, але випадково згадав зв'язну, і в підсумку німці вийшли на Лютикова. У руках катів виявилася група дорослих підпільників на чолі з Лютикова й члени «Молодої гвардії».Ніхто не зізнався у своїй приналежності до організації і не показав на товаришів. Олег Кошовий був узятий одним з останніх - нарвався в степу на жандармський пост. При обшуку


Сторінки: 1 2