У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Професія місіс Уоррен (Бернард Шоу)

Короткий переказ твору Професія місіс Уоррен (Бернард Шоу)

Дійові особи

Місіс Уоррен власниця публічних будинків, років сорока п'яти.

Міс Віві Уоррен її дочка двадцяти двох років.

Містер Прийшовши архітектор, один місіс Уоррен, п'ятдесят років.

Сер Джордж Крофтс компаньйон місіс Уоррен, баронет, сорок сім років.

Семюель Гарднер пастор англіканської церкви, за п'ятдесят років.

Френк Гарднер його син, двадцять років.

Дія перша

Віві Уоррен двадцять два роки. Вона жива, рішуча, упевнена в собі, холоднокровна. Зросла далеко від матері, все життя жила то в Брюсселі, то у Відні і жодного разу не дозволила дочці приїхати до неї, Віві ніколи ні в чому не знала недоліку: місіс Уоррен ніколи не скупилася в коштах на утримання та освіта дочки. І тепер, отримавши освіту в Кембриджі, Віві не забиває собі голову романтичними бреднями, як більшість дівчат її віку. Стихія Віві розрахунки - для інженерів, електриків, страхових товариств. Відправлена матір'ю на півтора місяці до Лондона для відвідування музеїв і театрів, вона вважала за краще весь час провести в конторі у Оноре Фрейзер на Ченсері-лейн, допомагаючи з розрахунками і веденням справ. Її головна чеснота - практичність, вона «любить працювати, любить отримувати гроші за свою роботу. А коли втомиться, любить «зручне крісло, гарну сигару, стаканчик віскі і детективний роман з цікавою інтригою».

І тепер, повернувшись в котедж місіс Уоррен у Сурреї для зустрічі з матір'ю, вона не втрачає часу дарма: «Я приїхала сюди, щоб на волі позайматися правом, а не відпочивати, як уявляє моя матуся. Терпіти не можу відпочивати. "- Говорить Віві старовинному другу матері, містеру Прийшовши, приїхав провідати їх обох в Сурреї. Вже після короткої розмови з Віві Прийшовши розуміє, що дівчина далека від ідеалу, який бачиться її матері, однак воліє не ділитися своїми побоюваннями з дівчиною.

Нарешті з'являється місіс Уоррен - видна, крикливо одягнена жінка років сорока п'яти, вульгарна, «порядком розпещена і владна ... але, загалом, вельми представницька і добродушна стара шахрайка ". Разом з місіс Уоррен приїжджає її компаньйон, Джордж Крофтс, високий потужний чоловік років п'ятдесяти, який представляє собою «чудове поєднання самих низькопробних різновидів ділка, спортсмена і світської людини». З першого ж знайомства він, начувшись про успіхи Віві, підпадає під її чарівність, усвідомлюючи при цьому всю неординарність її характеру. Прийшовши попереджає місіс Уоррен, що Віві вже явно не маленька дівчинка, і ставитися до неї слід з усім можливим повагою. Однак та занадто впевнена в собі, щоб почути його порад.

У приватній бесіді Крофтс визнається Прийшовши, що його дивним чином тягне до Віві. Крім того, йому хочеться знати, хто батько дівчини, і він настійно випитує у Прийшовши, не згадувала чи місіс Уоррен чиєсь ім'я. Зрештою, він і сам міг бути батьком, проте, зізнається він Прийшовши, місіс Уоррен, твердо вирішила не ділити ні з ким свою дочку, і всі його розпитування до цих пір залишалися безплідними. Розмова переривається: місіс Уоррен кличе всіх до хати пити чай.

Серед запрошених виявляється також Френк Гарднер, молодий чоловік приємної зовнішності, син місцевого пастора. З перших же його захоплених слів стає очевидним, що він небайдужий до Віві, більше того, він упевнений, що вона відповідає йому взаємністю. Він веселий і безтурботний.Зверхньо ставлячись до свого батька, «Папі Римському», пастору Семюелю Гарднера. Він всіляко кепкує з батьком, не соромлячись присутніх.

Пастору років за п'ятдесят, це «претензійний, галасливий, докучливий людина», не здатний викликати до себе повагу ні в ролі голови сімейства, ні в ролі духовної особи. Преподобний Гарднер, навпаки, не в захваті від Віві: з моменту свого приїзду вона жодного разу не відвідала церкву. Син урезонювати батька, цитуючи йому його ж слова про те, що синові, за відсутності розуму і грошей, слід було б скористатися своєю красою і одружитися на який-небудь особі, у якої в достатку і того, й іншого. У відповідь пастор висловлює сумнів у тому, що у дівчини стільки грошей, скільки потрібно його марнотратного сина. Розлючений єхидством батька Френк натякає на минулі «подвиги» пастора, в яких він сам же йому зізнався, щоб син не повторював помилок батька. Зокрема, згадує він і про те, що одного разу пастор був готовий за гроші викупити свої листи у якоїсь кельнершей.

Розмова батька і сина переривається появою Віві, яку Френк представляє пастору. З вигуками «Та це Сем Гарднер! Скажіть будь ласка, пастором став! »Та« У мене до цих пір зберігається пачка ваших листів »входить також місіс Уоррен. Пастор готовий провалитися крізь землю від сорому.

Дія друга

Друга дія відкривається дискусією між місіс Уоррен, Френком, пастором і Крофтс. Місіс Уоррен повідомляє про своє небажання бачити, як «безпутний хлопчисько», який не має коштів для утримання дружини, заграє з її дочкою. Їй вторить Крофтс, явно переслідує власні цілі, а також пастор, томімий неясними підозрами. Френк жалісливо благає всіх не бути настільки меркантильними і дозволити йому доглядати за Віві. Адже вони люблять один одного, а міс Уоррен вийде заміж не з розрахунку, а тільки з любові.

Однак Віві і сама може за себе постояти. Залишившись наодинці з Френком, вона погоджується з ним в його невтішних відгуків про місіс Уоррен. Проте у відповідь на його саркастичні випади проти всієї компанії і, зокрема, Крофтс, вона осмикує самовпевненого юнака: «А ви думаєте, що в старості будете краще Крофтс, якщо не візьметеся за справу?»

У цей же самий час наодинці розмовляють і Крофтс з місіс Уоррен. Крофтс пропонує їй розглянути можливість його одруження на Віві. Чому ж


Сторінки: 1 2 3