У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Літо Господнє (Іван Шмельов)
4



Короткий переказ твору Літо Господнє (Іван Шмельов)

Короткий переказ твору Літо Господнє (Іван Шмельов)

Чистий понеділок. Ваня прокидається в рідному Замоськворецком будинку. Починається Великий піст, і все вже готове до нього.

Хлопчик чує, як батько лає старшого прикажчика, Василь Василича: вчора його люди проводжали Масляну, п'яні, катали народ з гірок і «мало не понівечили публіку». Батько Вані, Сергій Іванович, добре відомий в Москві: він підрядник, господар добрий і енергійний. Після обіду батько прощає Василь Василича. Увечері Ваня з Горкіна йдуть до церкви: почалися особливі великопісні служби. Горкіна - колишній тесля. Він вже старенький, тому і не працює, а просто живе «при домі», опікується Ваню.

Весняний ранок. Ваня дивиться у вікно, як набивають льодом льоху, їде з Горкіна на Пісний ринок за припасами. Приходить Благовіщення - у цей день «кожен має потішити когось». Батько прощає Дениса, проспівавши хазяйську виручку. Приходить торговець співочими птахами Солодовкін. Всі разом, за звичаєм, випускають птахів. Увечері дізнаються, що через льодоходу «зрізало» батьківські барки. Отця з помічниками вдається їх зловити.

Великдень. Батько влаштовує ілюмінацію у своїй парафіяльній церкві і, головне, в Кремлі. Святковий обід - у дворі, господарі обідають разом зі своїми працівниками. Після свят приходять найматися нові робочі. У будинок урочисто вносять Іверську ікону Богородиці - помолитися їй перед початком роботи.

На Трійцю Ваня з Горкіна їде на Воробйови гори за берізками, потім з батьком - за квітами. У день свята церква, прикрашена квітами і зеленню, перетворюється в «священний сад».

Наближається Преображення - яблучний Спас. У саду трясуть яблуню, а потім Ваня і Горкіна відправляються на Болото до торговця яблуками Крапівкіну. Яблук потрібно багато: для себе, для робітників, для причту, для прихожан.

Морозна, сніжна зима. Різдво. У дім приходить швець з хлопчиськами «славити Христа». Вони дають маленьку виставу про царя Ірода. Приходять жебраки-убогі, їм подають «на Свято». Крім того, як завжди, влаштовують обід «для різних», тобто для жебраків. Вані завжди цікаво подивитися на дивовижних «різних» людей.

Настали Святки. Батьки поїхали в театр, і Ваня йде на кухню, до людей. Горкіна пропонує поворожити «по колу царя Соломона». Читає кожному вислів - кому яке випаде. Щоправда, ці вислови він вибирає сам, користуючись тим, що решта - неписьменні. Тільки Ваня зауважує лукавство Горкіна. А справа в тому, що Горкіна хоче для кожного прочитати саме відповідне і повчальне.

На Водохреще в Москві-річці освячують воду, і багато хто, в тому числі Горкіна, купаються в ополонці. Василь Василич змагається з німцем «Ледовіком», хто довше просидить у воді. Вони ісхітряются: німець натирається свинячим салом, Василь Василич - гусячим. З ними змагається солдатів, причому без будь-яких хитрощів. Перемагає Василь Василич. А солдата батько бере в сторожа.

Масляна. Робочі печуть млинці. Приїжджає архієрей, для приготування святкового частування запрошують кухаря Гараньку. У суботу хвацько катаються з гір. А в неділю всі просять один у одного вибачення перед початком Великого посту.

Горкіна і Ваня їдуть на криголамно «навести порядок»: Василь Василич все п'є, а потрібно встигнути звезти лід замовнику. Однак з'ясовується, що поденні робітники все роблять швидко і добре: Василь Василич «перейнявся у них» і напуває кожен день пивом.

Літній Петрівський піст. Покоївка Маша, швачки Глаша, Горкіна і Ваня їдуть на Москву-ріку полоскати білизну. Там на Портомойному живе Денис. Він хоче одружитися на Маші, просить Горкіна поговорити з нею.

Свято Донської ікони, урочистий хресний хід. Несуть хоругви з усіх московських церков. Скоро настане Покров. Будинки солять огірки, рубають капусту, мочать антонівку. Денис і Маша перекидаються колкостями. У самий свято з'являється на світ Ваніна сестричка Катюша. А Денис з Машею, нарешті, посватав.

Робітники поспішають подарувати Сергію Івановичу на іменини небачених розмірів крендель з написом: «Господарю благому». Василь Васильович, в порушення правил, влаштовує церковний дзвін, поки несуть крендель. Іменини вдаються на славу. Більше сотні привітань, пирогів зі всієї Москви. Прибуває сам архієрей. Коли він благословляє Василь Василича, той плаче тоненьким голоском ...

Настає Михайлов день, іменини Горкіна. Його теж всі люблять. Ванін батько дарує йому багаті подарунки.

Всі заговляются перед Різдвяним постом. Приїжджає тітка батька, Пелагея Іванівна. Вона - «начебто Юродний», і в її примовках таяться передбачення.

Приходить Різдво. Батько взявся збудувати в Зоологічному саду «крижаний дім». Денис та Андрійко-тесля підказують, як це потрібно зробити. Виходить - просто диво. Отця - слава на всю Москву (правда, ніякого прибутку).

Ваня йде поздоровляти з днем ангела хресного Кашина, «зверхника-багатія».

На середохресній тижня Ваня з Горкіна говіють, причому Ваня вперше. У цьому році в будинку безліч поганих ознак: батько і Горкіна бачать зловісні сни, розцвітає страшний квітка «зміїний колір».

Скоро Вербну неділю. Люди похилого віку вугільники привозять з лісу вербу. Великдень. Дворника Гришку, який не побував на службі, обливає холодною водою. На Святій тижня Ваня з Горкіна їдуть в Кремль, ходять по соборам.

Єгор'єв день. Ваня слухає пастуші пісні. Знову погані прикмети: виє собака Бушуй, не прилетіли шпаки, кушніра замість святої картинки підсунули блюзнірську.

Радуниця - великоднє поминання покійних. Горкіна і Ваня їздять по кладовищах. На зворотному шляху, заїхавши до шинку, чують страшну звістку: Ваніного батька «кінь вбила».

Батько залишився живий, але все хворіє з тих пір, як розбив голову, впавши з норовистої коні. Йому стає краще, він їде в лазні - окачіваться холодною водою. Після цього відчуває


Сторінки: 1 2