У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Підступність і любов (Фрідріх Шиллер)

Короткий переказ твору Підступність і любов (Фрідріх Шиллер)

Дія розгортається в Німеччині XVIII ст., При дворі одного з німецьких герцогів.

Син президента фон Вальтера закоханий в дочку простого музиканта Луїзу Міллер. Її батько ставиться до цього з недовірою, тому що шлюб аристократа з міщанкою неможливий. На руку Луїзи претендує і секретар президента - Вурм, він вже давно відвідує будинок Міллерів, але дівчина не відчуває до нього ніяких почуттів. Сам музикант розуміє, що Вурм більш підходяща партія для Луїзи, хоча він Міллеру і не по серцю, але останнє слово тут за самою дочкою, батько не збирається примушувати її ні за кого виходити заміж, Вурм повідомляє президенту про захоплення його сина дочкою міщанина Міллера. Фон Вальтер не сприймає це серйозно. Швидкоплинне почуття, можливо, навіть поява на світ здорового побічного онука - все це не новина в дворянському світі. Для свого сина пан президент підготував іншу долю. Він хоче одружити його на леді Мільфорд, фаворитці герцога, щоб мати можливість через неї опанувати довірою герцога. Звістка секретаря змушує фон Вальтера прискорити хід подій: про свою майбутнє одруження син повинен дізнатися негайно.

Повертається додому Фердинанд. Батько намагається поговорити з ним про його майбутнє. Зараз йому двадцять років, а він вже в чині майора. Якщо і далі він буде слухатися батька, то йому уготовано місце в сусідстві з троном. Зараз син повинен одружитися з леді Мільфорд, що остаточно зміцнить його положення при дворі. Майор фон Вальтер відмовляється від пропозиції батька узяти в дружини «привілейовану спокусницю», йому огидні справи президента і те, як він їх «обделивают» при дворі герцога. Місце біля трону його не спокушає. Тоді президент пропонує Фердинанду одружитися на графині Остгейм, яка з їх кола, але в той же час не зганьбила себе поганою репутацією. Молодий чоловік знову не згоден, виявляється, він не любить графиню. Намагаючись зламати впертість сина, фон Вальтер наказує йому відвідати леді Мільфорд, звістка про його майбутній шлюб з якою вже рознесено по всьому місту.

Фердинанд вривається в будинок леді Мільфорд. Він звинувачує її, що вона хоче своїм заміжжям з ним збезчестити його. Тоді Емілія, яка таємно закохана в майора, розповідає йому історію свого життя. Потомствена герцогиня Норфольк, вона змушена була тікати з Англії, залишивши там усе своє багатство. Рідних у неї не залишилося. Герцог скористався її молодістю і недосвідченістю і перетворив на свою дорогу іграшку. Фердинанд кається у своїй брутальності, але повідомляє їй, що не в силах одружитися на ній, бо любить дочка музиканта Луїзу Міллер. Руйнуються всі плани Емілії на особисте щастя. «Ви губите себе, мене і ще третя особа», - говорить вона майору. Леді Мільфорд не може відмовитися від шлюбу з Фердинандом, так як їй «не змити ганьби», якщо підданий герцога відкине її, тому весь тягар боротьби лягає на плечі майора.

Президент фон Вальтер є в будинок музиканта. Він намагається принизити Луїзу, називаючи її продажною дівкою, яка вправно заманила у свої тенета сина дворянина. Однак, впоравшись з першим хвилюванням, музикант і його дочка тримаються з гідністю, вони не соромляться свого походження. Міллер у відповідь на залякування фон Вальтера навіть вказує йому на двері. Тоді президент хоче заарештувати Луїзу і її мати і прикувати їх до ганебного стовпа, а самого музиканта кинути в острог. Підоспілий вчасно Фердинанд шпагою захищає свою кохану, він ранить поліцейських, але це не допомагає. Йому нічого не залишається, як вдатися до «диявольському засобу», він шепоче на вухо батькові, що розповість всій столиці, як він прибрав свого попередника. Президент в жаху залишає будинок Міллера.

Вихід із ситуації, що склалася йому підказує підступний секретар Вурм. Він пропонує зіграти на почутті ревнощів Фердинанда, підкинувши йому записку, написану Луїзою до вигаданого коханому. Це повинно схилити сина до одруження на леді Мільфорд. Підставним коханим Луїзи президент умовив стати гофмаршала фон Кальба, який разом з ним становив фальшиві листи і звіти, щоб прибрати з посади його попередника.

Вурм вирушає до Луїзи. Він повідомляє їй, що її батько в острозі і йому загрожує кримінальний процес, а мати в робочому будинку. Слухняна дочка може звільнити їх, якщо напише під диктовку Вурма лист, а також прийме присягу визнавати цей лист добровільним. Луїза погоджується. Лист, «втрачене» фон Кальба, потрапляє в руки до Фердинанда, той викликає гофмаршала на дуель. Боягузливий фон Кальб намагається все пояснити майору, але пристрасть заважає тому почути відверте визнання.

Тим часом леді Мільфорд влаштовує у своєму домі зустріч з Луїзою. Вона хотіла принизити дівчину, запропонувавши їй у себе місце камеристки. Але дочка музиканта виявляє таке благородство по відношенню до суперниці, що принижена Емілія залишає місто. Вона біжить до Англії, роздавши все своє майно слугам.

Пережила так багато за останні дні Луїза хоче покінчити з життям, але додому повертається її старий батько. Сльозами йому вдається відговорити дочка від страшного вчинку, з'являється Фердинанд. Він показує Луїзі лист. Дочка Міллера не заперечує, що воно написано її рукою. Майор поза себе, він просить Луїзу принести йому лимонаду, музиканта ж посилає до президента фон Вальтеру з проханням передати від нього лист і сказати, що він не прийде до вечері. Залишившись наодинці зі


Сторінки: 1 2