У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Віднесені вітром (Маргарет Мітчелл)

Короткий переказ твору Віднесені вітром (Маргарет Мітчелл)

Квітень 1861 Плантація Тара, що розкинулася в двадцяти п'яти милях від Атланти, штат Джорджія.

Близнюки Тарлтони, Стюарт і Брент, закохані в чарівну дочку господаря Тари, шістнадцятилітню Скарлет, повідомляють їй дві новини.По-перше, ось-ось почнеться війна між Північчю і Півднем. По-друге, Ешлі Уїлкс одружується на Мелані Гамільтон, про що буде оголошено завтра, коли в будинку Уїлксом відбудеться великий прийом.

Вести про що насувається війні для Скарлет - ніщо в порівнянні з повідомленням про одруження Ешлі. Предмет зітханні мало не всіх молодих людей округи, Скарлет сама любить тільки Ешлі, який, як їй здається, і сам до неї небайдужий. Вона не може збагнути, що він знайшов у Мелані, це справжнісінькому синій панчосі.

Скарлет ділиться своїми переживаннями з батьком, але Джералд О'хара переконаний, що його дочка і Ешлі зовсім не ідеальна пара. Він зізнається, що, хоча і добре ставиться до юного Уїлкса, до кінця зрозуміти його не може.Так, Ешлі уміє пити і грати в покер не гірше за інших молодих людей, але робить він це без душі, немов підкоряючись існуючим умовностей. Куди більше привертають Ешлі книги, музика, картини, і це спантеличує простого і прямого ірландця. Він чесно повідомляє дочки, що був би радий залишити їй Тару, якби вона вийшла за когось ще, - навколо досить гідних молодих людей. Скарлет в серцях кидає, що їй немає справи до Тари і вся ця земля зовсім нічого не означає. Батько різко обриває ee і вселяє, що немає нічого важливішого за землі, бо вона залишається навіки.

Скарлет з'являється на прийомі у Уїлксом. Вона сподівається переговорити з Ешлі і змусити його змінити рішення. Серед гостей хтось Ретт Батлер, про яке розповідають самі страшні речі. Він був виключений з військової академії Вест-Пойнт, а потім і вигнаний батьком з будинку після того, як відмовився одружитися на дівчині, яку, на загальну думку, скомпрометував. Але Скарлет зараз немає справи до Батлера. Їй потрібно поговорити з Ешлі.Вибравши момент, вона пояснюється з ним у бібліотеці. На жаль, її плани йдуть прахом. Ешлі твердий у своєму намірі одружитися на Мелані. Він любить Скарлет, але розум бере верх над почуттями і підказує, що Мелані така ж, як він. Вони думають і дивляться на світ однаково, а отже, є надія, що їхній шлюб буде щасливим.

Ешлі йде з бібліотеки, Скарлет залишається одна і в люті запускає вазою в стіну над диваном. До її сум'яття, виявляється, що на дивані дрімав Ретт Батлер, якого розбудило їх пояснення з Ешлі. Він висловлює захоплення силою духу і цілеспрямованістю Скарлет і дивується, чому Ешлі Уїлкс залишився байдужий до її достоїнств. Скарлет в сказі ляскає дверима і віддаляється.

Чутки про війну підтверджуються. Молоді люди збираються із зброєю в руках відстоювати права рідної Півдня. Першого травня повинна відбутися весілля Ешлі і Мелані. Щоб досадити їм, Скарлет приймає залицяння соромливого і неяскравого брата Мелані Чарлза і погоджується стати його дружиною. Їх весілля відбувається на день раніше одруження Ешлі і Мелані.

Два місяці потому Скарлет стає вдовою. Чарлз вмирає від пневмонії, так і не побувавши в бою. У Скарлет народжується син Уейд. У травні 1862 р. вона переїжджає до Атланти. Вона вимушена носити траур і вести смутне існування скорботної вдови, хоча вся її натура опирається цьому.

Але одного разу вона з'являється на благодійному базарі на користь госпіталю, де знову зустрічає Ретта Батлера. Цинік і насмішник, він бачить її наскрізь, чудово розуміє, що спонукало її на заміжжя, і це виводить її з себе.Коли йде збір коштовностей для покупки ліків, вона зриває з пальця свою обручку. Мелані захоплюється її вчинком і віддає своє власне кільце. Потім капітан Батлер купує право танцювати зі Скарлет. Це її кидає місцевих охоронців суспільної моральності в сум'яття, але що робити - Батлер наполягає на своєму, а госпіталю потрібні гроші. Батлера терплять виключно тому, що він доставляє на Південь численні товари, не дивлячись на те що мешканці півночі влаштували морську блокаду південних портів. Втім, підливаючи олії у вогонь дозвільних розмов, Батлер стверджує, що займається цим не з почуття патріотизму, а заради особистої вигоди. Він сумнівається, що жителям півдня вдасться перемогти, і смерть за справу Півдня для нього не більш велична, ніж загибель на рейках під колесами паровоза.

Чутки про «скандальному» поведінці Скарлет доходять до Тари, і до Атланти приїжджає її батько, щоб відвести дочку додому. Але зустріч з капітаном Батлером приводить до несподіваних наслідків. Джеральд напивається і просаджує в покер всі гроші, що призначалися для закупівлі найнеобхіднішого. Цей конфуз примушує його стримати своє моральне обурення, і Скарлет залишається в Атланті.

Вона час від часу зустрічається з Ретта Батлера, іронічне ставлення якого до того, що суспільство шанує як святині, і обурює, і притягає Скарлет, хоча любить вона як і раніше Ешлі Уїлкса.

Поступово становище на театрі військових дій ускладнюється, і минула самовпевненість жителів півдня поступається місцем розумінню того, що війна має бути довга і важка. З'являються перші списки вбитих. У їх числі багато знайомих Скарлет. Загинули брати Тарлтони, але Ешлі цілий і неушкоджений. Він приїжджають на коротку побивку.

Скарлет сподівається порозумітися з ним наодинці, але поряд з чоловіком постійно Мелані. Перед від'їздом з Атланти Ешлі просить Скарлет доглянути за його дружиною, тому що вона, на його думку, не володіє життєстійкістю Скарлет. Ешлі готовий чесно виконати свій борг, але йому, як і Ретту Батлеру, не віриться, що Південь здатний здолати дуже потужного противника.

1864 р. Після поразок


Сторінки: 1 2 3 4