У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Казка про царя Берендеї (Василь Жуковський)

Короткий переказ твору Казка про царя Берендеї (Василь Жуковський)

Жив-був цар Берендей, три роки був одружений, але дітей не було. Цар як-то оглядав свою державу, попрощався з царицею і вісім місяців пробув у відсутність. Дев'ятий місяць був на межі, коли він, під'їжджаючи до столиці, відпочити вирішив. Хотів пити, поїхав по полю і побачив криницю. На поверхні кухлик плаває. Цар Берендей поквапно за кухлик - кухлик геть від руки.Вирішив, що нап'ється без нього. Став пити просто так, його схопили за бороду. Голос зажадав те, що у царя, але чого він не знає. Погодився. Приїхавши до столиці, дізнався, що у нього народився син.

Царевич ріс. Цар Берендей вже забув про угоду. Раз царевич заїхав в густу хащу. Раптом зашуміло в дуплі; вилазить звідти чудовий якийсь старий, з бородою зеленою. Сказав передати Берендей, що пора борг віддавати.

Іван розповів батькові. Цар Берендей зблід. Берендей все розповів. Іван поїхав.

Їде день, другий і третій; в кінець четвертого під'їжджає до озера; бачить тридцять чубатих сіреньких качечок біля берега плавають; поруч тридцять білих сорочок. Підповз і одну з білих сорочок взяв. Вилізли качечки, перетворилися на дівчат, одяглися й полетіли. Залишилася одна.Попросила повернути, за це послужить йому у пригоді. Вона дочка Кощія безсмертного, Марія-царівна. Усього тридцять дочок. Порадила, як тільки побачить Кощія-царя, впасти на коліна і повзти.

Спустилися в підземне царство. Кощій сидить на престолі у світлій короні; Іван став на коліна і поповз. Стало Кощію смішно. Сказав, що Іван має відслужити три служби. Царевич ліг спати. На другий день Кощій до себе Івана-царевича гукнув, сказав побудувати палац за ніч: щоб покрівля була золота, стіни з мармуру, вікна кришталеві, кругом регулярний сад, і в саду ставки з карасями.

Повернувся до себе, блискуча бджілка підлетіла до віконця, впустив її, вона обернулася Марією-царівною. Сказала лягати спати, а завтра поранее встати; палац буде побудований.

Наступне завдання: вибрати з тридцяти дочок младщую, Марію-царівну. Царівна сказала, що у неї на щоці буде Мошка. Вибрав правильно.

Третє завдання: поки буде горіти соломинка, зшити пару чобіт з облямівкою. Вирішили з Марією бігти. Послали погоню. Марія зробилася річкою, Іван - залізним містком. Погоня повернулася.Знову посилає їх Кощій. Марія-царівна разом з Іваном-царевичем і конем дрімучим зробилися лісом. Поскакав сам Кощій в погоню. Вона звернулася до церкви, він - у ченця, а кінь - в дзвіницю.Кощій поскакав додому.

Поїхали далі. Царевичу захотілося в місто прекрасний заїхати. Царівна застерігала, сказала не цілувати немовляти і залишилася білим каменем. Але він поцілував і забув усе.

Звернулася царівна квіткою, старий його вирив, посадив в хатинці. Прокинеться старий - в хатинці прибрано, опівдні обід зготований. Старенька порадила встати до зорі і накрити хусткою те, що буде рухатися. Так і зробив, стала Марія. Старий сказав, що Іван одружиться. У місто селянкою пішла. Спекла пиріг для Івана. Іван відрізав верхівку, там два голуби, один говорив, щоб інший не тікав, а те забуде, як Іван забув Мар'ю-царівну. Згадав всі, поїхали вони далі з Марією. Приїхали, цар і цариця взяли їх з веселощами. Весілля зіграли.