У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Самсон-борець (Джон Мільтон)
3



Короткий переказ Самсон-борець (Джон Мільтон)

Короткий переказ твору Самсон-борець (Джон Мільтон)

Самсон, засліплений, принижений і потоптаний, перебуває в полоні у филистимлян, у в'язниці міста Гази. Рабська праця виснажує його тіло, а душевні страждання терзають душу.

Ні вдень ні вночі Самсон не може забути про те, яким славним героєм був колись, і ці спогади завдають йому гіркі муки. Він згадує про те, що Господь провістив позбавлення Ізраїлю від ярма філістимлян: звільнити свій народ судилося йому, сліпому і безпорадного в'язневі. Самсон розкаюється в тому, що розкрив таємницю своєї сили Далиле, яка зрадила його в руки ворогів.Однак він не сміє сумніватися у слові Божому і плекає в серці надію.

У день свята, присвяченого Дагонові, морському божеству филистимлян, коли ніхто з язичників не працює, Самсону дозволено покинути стіни своєї темниці і відпочити. Витягав важкі ланцюги, він іде у відокремлене місце і віддається обтяжливим роздумів.

Тут його знаходять прийшли з Ештаолу і Цор'и - рідних місць Самсона - його друзі і одноплемінники і намагаються в міру сил втішити нещасного побратима. Вони переконують страждальця не нарікати на промисел Всевишнього і не докоряти собі, однак дивуються з того, що Самсон завжди віддавав перевагу жінкам Ізраїлю філістімлянок. Повалений герой пояснює їм, що до цього його спонукав таємний голос Бога, який велить йому боротися з ворогами і використовувати будь-яку можливість, щоб приспати їх пильність.

Самсон звинувачує правителів Ізраїлю, які не підтримали його і не виступили проти филистимлян, коли він здобував славні перемоги. Вони навіть вирішили видати його ворогам, щоб врятувати батьківщину від загарбників.Самсон дозволив филистимлянам зв'язати себе, а потім з легкістю розірвав пута і перебив всіх язичників ослячої щелепою. Якщо б тоді вожді Ізраїлю зважилися виступити в похід проти них, була б здобута остаточна перемога.

Приходить старець Маноах, батько Самсона. Він пригнічений жалюгідним станом свого сина, в якому всі звикли бачити непереможного воїна. Але Самсон не дозволяє йому нарікати на Бога і звинувачує в своїх бідах лише самого себе. Маноах повідомляє синові про те, що збирається клопотати у филистимських володарів про її викуп.

Маноах збирається відправитися до них сьогодні, коли всі филистимляни святкують День подяки Дагонові, який, як вони вірять, і врятував їх від руки Самсона. Але повержений герой не хоче жити, вічно пам'ятаючи про свою ганьбу, і віддає перевагу смерті. Батько вмовляє його погодитися на викуп і надати всі Божої волі і йде.

З'являється дружина Самсона, красуня Даліла, і благає його вислухати її: вона жорстоко розкаюється в тому, що піддалася вмовлянням одноплемінників і видала їм таємницю його сили. Але їй рухала тільки любов: вона боялася, що Самсон кине її, як він кинув свою першу дружину, іновіркою з Тімні. Одноплемінники обіцяли Далиле лише захопити Самсона в полон, а потім віддати його їй. Самсон міг би жити в її домі, а вона б насолоджувалася його любов'ю, не боячись суперниць.

Вона обіцяє Самсону умовити филистимських начальників, щоб їй дозволили забрати його додому: вона стане доглядати за ним і у всьому догоджати. Але Самсон не вірить каяття Даліли і гнівно відкидає її пропозицію. Даліла, уражена відмовою Самсона і його презирством, відрікається від чоловіка і йде.

З'являється Гарафа, велетень з филистимського міста Гату. Він шкодує, що йому не довелося помірятися силами з Самсоном, коли той був ще зрячий і вільний. Гарафа насміхається над поваленим героєм і каже йому, що Бог залишив Самсона, Самсон, у якого закуті тільки ноги, викликає хвалькуватого Гарафа на поєдинок, але той не вирішується наблизитися до розгніваного в'язневі і йде.

З'являється служитель храму Дагона, і вимагає, щоб Самсон постав на святі перед филистимського знаттю і показав всім свою силу. Самсон з презирством відмовляється і відсилає служителя.

Однак, коли той приходить знову, Самсон, відчуваючи в душі таємний порив, погоджується прийти на язичницьке свято і показати свою силу в капище Дагона. Він вірить, що цього хоче Бог Ізраїлю, і передчуває, що цей день покриє його ім'я або незмивною ганьбою, або невмирущою славою.

З Самсона знімають кайдани і обіцяють йому свободу, якщо він проявить смирення і покірність. Ввіряючи себе Богові, Самсон прощається зі своїми друзями і одноплемінниками. Він обіцяє їм нічим не осоромити ні свій народ, ні свого Бога і відправляється слідом за служителем.

Приходить Маноах і розповідає ізраїльтянам, що є надія на те, що йому вдасться викупити сина. Його промови перериває страшний шум і чиїсь крики. Вирішивши, що це радіють филистимляни, потішаючись над приниженням його сина, Маноах продовжує свою розповідь. Але його перериває поява вісника. Він - єврей, як і вони. Прийшовши до Гази у справах, він став свідком останнього подвигу Самсона. Вісник так вражений тим, що трапилося, що спочатку не знаходить слів. Але оговтавшись, він розповідає присутніх побратимам про те, як Самсон, якого привели в театр, переповнений филистимського знаттю, обрушив покрівлю будинку і разом з ворогами загинув під уламками