У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Баргамот і Гараська (Леонід Андрєєв)

Короткий переказ твору Баргамот і Гараська (Леонід Андрєєв)

Іван Акіндіновіч бергамотом, на прізвисько «Баргамот», «високий, товстий, сильний, гучний», служить городовим на Пушкарне вулиці, відмінно знає звичаї і звички «гармашів», що живуть на його дільниці. У передвеликодній вечір Баргамот стоїть на посту. У нього поганий настрій, тому що він зможе потрапити додому до рясного столу тільки о третій годині ночі. Він з неприязню проводжає поглядом святково одягнених людей, які вирушають до церкви: це через них він змушений голодний стояти вночі на вулиці.Баргамот мріє, як повернеться додому і подарує молодшому синові Ванюшке красиве мармурове пасхальне яєчко.

Несподівано з'являється п'яний Гараська, «не людина, а виразка», особливо нелюбимий Баргамот гармаш. «Обличчя Гараська, з великим відвислим червоним носом ... зберігала на собі речові знаки речових відносин до алкоголю і куркулеві ближнього». Баргамот вистачає Гараська за комір і тягне в ділянку, сподіваючись таким чином запобігти наміри Гараськащо-небудь вкрасти. По дорозі Гараська задає безглузді питання про воскресіння Христа, спантеличений Баргамот випускає з рук засмальцьований комір сорочки п'янички, і той падає, давлячи предмет, тільки що вийнятий з кишені. Впав Гараська голосно виє і показує Баргамот, що він розбив пасхальне яєчко, яке хотів від чистого серця подарувати городовому.

Спантеличений Баргамот несподівано для себе запрошує Гараська розговлятися до себе додому. Здивована дружина городового, Марія, гостинно пригощає Гараська, називає його по імені-по батькові. Вражений Гараська знову заливається сльозами: адже його зроду ніхто не називав так шанобливо.