У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ твору Дону Флор і два її чоловіка (Жоржі Амаду)

Короткий переказ твору Дону Флор і два її чоловіка (Жоржі Амаду)

Мешканка невеликого містечка Салвадора в околицях Баїі, Флоріпедес Пайва Гімараенс, молода господиня кулінарної школи «Смак і мистецтво», стає вдовою. Її чоловік Валдоміро, на прізвисько Гуляка, п'яниця, картяр, бабій і веселун, помирає у розквіті років в самий розпал карнавалу від розриву серця. Дону Флор невтішна: всі сім років, що вони були разом, вона страждала від його зрад, однак ніхто не міг подарувати їй стільки любові і пристрасті, скільки Гуляка, якому вона прощала всі його витівки.

Оплакуючи чоловіка, дона Флор згадує історію свого життя і любові.

Її мати, дона Розілда, уперта до одуру, різка і владна особа, з якої ніхто не може ужитися під одним дахом, після смерті чоловіка залишається з трьома дітьми - двома доньками та сином - без жодних коштів. За допомогою Розалії та Флор, красивих, працьовитих і скромних дівчат, честолюбна Розілда сподівається змінити долю і придбати положення в суспільстві. Однак Розалія виходить заміж не за прекрасного принца, а за простого механіка, а серце сором'язливою і цнотливою Флор, яка, незважаючи на гнів матері, відкидає всіх багатих женихів, підкорює Гуляка.

Розілда переконана, що Валдоміро займає солідну посаду і дружить з найвпливовішими людьми міста. Вона сподівається, що він зробить пропозицію Флор. Але коли Розілда дізнається, що Гуляка обдурив її, і що він - дрібний муніципальний чиновник, гравець і завсідник борделів, вона забороняє дочці навіть думати про нього. Але Флор вже закохана і її не хвилює, що у Гуляки ні гроша за душею.

Незважаючи на погрози матері і навіть побої, вона продовжує зустрічатися з Гуляко і віддається йому, після чого тікає з дому і стає його дружиною.

Грошей, які вона заробляє, даючи уроки кулінарного мистецтва, цілком вистачає на скромне життя, а також на те, щоб оплачувати борги її безпутного чоловіка, а оскільки дітей у неї бути не може, то вона не особливо замислюється про майбутнє.

Дні Флор проходять в працях, а ночі в очікуванні: чи прийде Гуляка ночувати або віддасть перевагу їй обійми який-небудь дівиці? Проте, коли чоловік удома, вона забуває про всі образи, бо вона відчуває, що він все ж гаряче любить її.

Що ж робити, якщо у нього такий характер і він не може без вина, рулетки і потаскушек? І Флор, проливаючи сльози ревнощів, розуміє, що, поки Гуляка поруч з нею, вона - найщасливіша жінка на світі.

Весь цей час Розілда, мати Флор, яка люто ненавидить свого зятя, живе в іншому місті у сина.

Коли Розілда дізнається, що Гуляка помер, вона, обрадувана, приїжджає в Салвадор в надії на те, що тепер-то її божевільна дочка, навчена гірким досвідом, прііщет собі порядну і багатого чоловіка. Але Флор рішуче відкидає всі спроби матері засватати їй кого-небудь із місцевих багатіїв та аристократів. Вона продовжує давати уроки кулінарної майстерності і веде бездоганний спосіб життя, так що ніхто не підозрює, що ночами Флор жорстоко страждає від таємних бажань і нерозділеного любовної пристрасті.Але розлад між тілом і духом не може тривати вічно, і врешті-решт Флор піддається на вмовляння подруг, перестає носити траур і навіть приймає залицяння чоловіків. Її увагу привертає Соро калетній холостяк, фармацевт і аптекар Теодоро Мадурейра, який вже давно зачарований скромною тридцятирічної вдовою. Він робить Флор пропозицію, і через три роки після смерті Гуляки вона стає дружиною аптекаря Теодоро.

Другий чоловік Флор - повна протилежність першому. Він - втілення діловитості, порядності, стриманості і доброти. Пунктуальний і педантичний Теодоро, девіз якого «Будь-яка річ - на своєму місці і всьому - свій час», акуратно і сумлінно виконує і свої подружні обов'язки, однак Флор, яка звикла до безсоромним і зухвалим ласкам Гуляки, обійми аптекаря здаються прісними. Їй вдається погасити в собі полум'я непогамовану пристрасті, бо Флор любить і поважає чоловіка, але душу її ятрять солодкі спогади про жаркі ночі з Гуляко, її переслідують неясні й гріховні мрії, і це трохи затьмарює її безхмарну сімейне життя. І все ж Флор щаслива.

Але одного разу, після сімейного свята, вона виявляє в своїй спальні Гуляко, що розпався в чому мати народила на її ліжку! Флор нітрохи не дивується його присутності: адже вона часто думала про нього. Гуляка пояснює їй, що він бачимо тільки для неї однієї, тому вона може не побоюватися, що їх хтось застане за дружньою бесідою, і відразу ж починає спокушати свою колишню дружину. Багато днів і ночей Флор мужньо захищає свою честь і чинить опір потягу серця, поки Гуляка розважається тим, що допомагає своїм колишнім приятелям вигравати великі суми в міських казино, підказуючи їм виграшні номери. Але врешті-решт вона поступається його домаганням, попередньо зізнавшись своєї куми Діонізія , колишній коханці Гуляки, в тому, що він переслідує її навіть зараз, після своєї смерті. Діонізія обіцяє їй допомогти і звертається до місцевих чаклунів, які готують все необхідне для ритуалів язичницької магії.

А Флор, в душі якої нарешті перемогла пристрасть, розквітає, бо совість її мовчить, заколисана то ніжними, то божевільними ласками Гуляки.

У захваті любові вона забуває про те, що просила допомоги Діонізія. Але коли вона зауважує, що Гуляка починає буквально танути у неї на очах, вона зізнається йому, що в цьому винне чаклунство: адже це вона просила Діонізія про допомогу.

Гуляка скорився долі, він готовий піти туди, звідки


Сторінки: 1 2