У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Розумне тварина (Робер Мерль)
4



Короткий переказ Розумне тварина (Робер Мерль)

Короткий переказ твору Розумне тварина (Робер Мерль)

Сімдесяті роки нинішнього століття. Професор Севілла. давно і успішно вивчає дельфінів. Воістину дивні здатності цих тварин, а головне - їх розум, викликають загальний інтерес - як у цікавість публіки, так і у різних відомств. У Сполучених Штатах, де живе і працює професор Севілла, щорічно на дельфінологи витрачається п'ятсот мільйонів доларів. І серед організацій, які вкладають великі гроші у вивчення дельфінів, чимало тих, хто працює на війну.

Севілла намагається навчити дельфінів людської мови. Його роботу опікуються відразу два конкуруючих разведведомств; одне він умовно називає «блакитним», а інше - «зеленим». На його думку, одні стежать за ним з відтінком ворожості, інші - з відтінком доброзичливості. І хоча Севілла цікавиться виключно своєю роботою, природне почуття справедливості нерідко змушує його замислюватися над правильністю політики, що проводиться його країною і президентом. Особливо це стосується війни у В'єтнамі, яку США ведуть давно і безуспішно.

Обом відомствам відомий кожен крок професора, навіть як і з ким він займається любов'ю. Стеження за його особистим життям осібний але дратує професора: темпераментний Севілла, в жилах якого тече чимало південній крові, розлучений і часто заводить романи, сподіваючись зустріти жінку своєї мрії. Втім, схоже, нарешті це йому вдається: його теперішня асистентка Арлетт Лафей стає його коханої, а потім дружиною.

Крім міс Лафей, на станції Севілль працюють Пітер, Майкл, Боб, Сюзі, Лізбет і Меггі. Всі вони дуже різні: Пітер і Сюзі - прекрасні працівники; Майкла більше цікавить політика, він дотримується лівих поглядів і виступає проти війни у В'єтнамі, Меггі - вічна невдаха в особистому житті; Лізбет нарочито підкреслює свою незалежність, а Боб - таємний інформатор одного з відомств .

Професор Севілла домагається разючих успіхів: дельфін Іван починає говорити. Щоб Фа, як дельфін сам себе називає, не було самотньо, професор підсаджує до нього «дельфінку» Бессі, або, як вимовляє Фа, Бі. Несподівано Фа перестає говорити. Існування лабораторії поставлено під загрозу. Тоді Севілла застосовує до Івана метод «батога і пряника»: дельфінам дають рибу тільки тоді, коли Фа попросить її словами. Результат малоутешітелен: Фа домагається риби мінімумом слів. Тоді у нього забирають самку і ставлять умову: Фа говорить, і йому віддають Бі. Фа погоджується. Тепер навчання Фа і Бі йде справді семимильними кроками.

Робота лабораторії засекречена, але захоплений Севілла не надає цьому значення. Несподівано його викликають «на килим». Якийсь містер Адамі дорікає професора в тому, що через його недбалість, стався витік секретної інформації - звільнилася Елізабет Доусон передала російським секретну інформацію про роботу лабораторії і заявила, що вчинила так за вказівкою самого професора. Втім, Адамс знає, що це брехня: Елізабет зробила подібну заяву з ревнощів. Проте він досить недвозначно попереджає Севілль про необхідність бути більш пильним, інакше його відсторонять від роботи.Зрештою Севілла, гаряче прив'язаний до своїх вихованців, погоджується на компроміс: оприлюднити результати свого експерименту, але в тій формі, в якій йому дозволять. Севілль дозволяють влаштувати прес-конференцію з дельфінами: «там» розуміють, що, раз супротивника вже відомо про цю роботу, не має сенсу далі тримати її в секреті, краще самим оприлюднити її в самої що ні на є помітною, навколонауковою формі. Тим більше що Севілла не підозрює, для яких цілей «там» мають намір використовувати навчених їм дельфінів ...

Прес-конференція з Фа і Бі стає справжньою сенсацією. Дельфіни розумно відповідають на різні питання: від «Яке ваше ставлення до президента Сполучених Штатів?» До «Ваша улюблена актриса?» У своїх відповідях Фа і Бі проявляють незвичайну ерудицію і безперечне відчуття гумору.Журналісти дізнаються, що дельфіни навчилися не тільки розмовляти, але й читати і дивитися телепередачі. І, як всі одностайно відзначають, Фа і Бі люблять людей.

Сполучені Штати охоплює дельфиноманію: платівки із записом прес-конференції розкуповуються миттєво, всюди продаються іграшкові дельфіни, в моду увійшли костюми «a la дельфін», всі танцюють «дельфінячому» танці ... А інші країни налякані ще одним науковим досягненням США, їхні уряди гарячково міркують над тим, як скоро американці зможуть використовувати дельфінів у військових цілях ...

Севілла пише популярну книгу про дельфінів, і вона має запаморочливий успіх. Професор стає мільйонером, але він як і раніше захоплений роботою і веде скромний спосіб життя. Біда приходить несподівано: за відсутності Севілль Боб везе із лабораторії Фа і Бі, а професору заявляють, що такий наказ.

Розгніваний Севілла хоче покинути країну, але його не випускають. Тоді він купує маленький острів у Карибському морі і поселяється там разом з Арлетт, на свої кошти засновує лабораторію і починає заново працювати з дельфінами. Одна з них - Дезі не тільки вчиться говорити, а й навчає професора дельфіновому мови.

Несподівано світ вражає звістка: американський крейсер «Літл Рок» знищений атомним вибухом у відкритому морі поблизу Хайфону. Винуватцем вибуху називають Китай, в Америці починається антикитайських істерія, йде цькування всіх вихідців з Південно-Східної Азії. Президент США готовий оголосити війну Китаю, і його підтримують більшість американців.Радянський Союз попереджає, що наслідки американської агресії проти Китаю можуть бути незворотні. До Севілль приїжджає Адамі, Він повідомляє, що Фа і Бі виконали якесь завдання конкуруючого відомства, і йому треба дізнатися, в чому вона полягала, Він хоче повернути Севілль дельфінів з умовою, що професор передасть йому запис їх розповіді. Адамі говорить, що, повернувшись із завдання, дельфіни перестали розмовляти, і він сподівається, що Севілль вдасться їх розговорити. Він також повідомляє Севілль про загибель Боба, який працював з Фа і Бі.

Привозять дельфінів. Фа і Бі відмовляються


Сторінки: 1 2