У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Хроніка царювання Карла IX (Проспер Меріме)

Короткий переказ твору Хроніка царювання Карла IX (Проспер Меріме)

1572-й р. У Франції - у розпалі релігійні війни між католиками і гугенотами.Йде жорстока боротьба за владу, в якій стикаються інтереси трьох основних партій - протестантів або гугенотів (її після смерті принца Конде очолює доблесну адмірал Гаспар де Коліньї), королівської партії, найслабшою з трьох, і партії ультрароялістов герцогів Гизов. Король Карл IX, дотримуючись принципу Людовика XI «розділяй і володарюй», старанно розпалює ворожнечу між крайніми партіями. У неї мимоволі втягнута велика частина нації. Пристрасті вирують, сутички на релігійному грунті постійно трапляються на вулицях, в тавернах, приватних будинках, при дворі.

Молодий чоловік з небагатої дворянської родини - його звуть Бернар де МЕРЖЕВ - їде в Париж, щоб служити в адмірала Коліньї. Він сподівається також, що його представлять до двору. У Парижі живе його брат Жорж.Бернар, як і його батько, - переконаний протестант, а Жоржа сім'я вважає відступником, оскільки він перейшов у католицтво. По дорозі Бернар черезсвого легковажності позбавляється коня і всіх грошей. Але першим, кого він зустрічає, виявляється його брат Жорж, якого він колись палко любив і якого навіть після його відступництва не може вважати ворогом. Жорж і його друзі запрошують Бернара пообідати. У цей момент повз проїжджає верхи на мулі незнайомка в масці. Жорж повідомляє братові, що це графиня Діана де Тюржі, одна з найкрасивіших дам при дворі. Її сині очі, прекрасні чорне волосся і білосніжна шкіра вражають уяву юного провінціала. Жорж призводить Бернара додому і розповідає йому, що причиною його відступництва було негідну поведінку принца Конде, який жорстоко принизив його. Взагалі ж він не вірить ні в що, і Біблію замінює йому Рабле. Просто католицтво для нього більш зручно, оскільки, дотримуючись зовнішні обряди, можна не вкладати в релігію душу. У адмірала Колиньи Бернара беруть прихильно завдяки рекомендаційного листа батька, а також виявленої їм самим хоробрості - він не замислюючись роздруковує принесене адміралу послання, яке навколишні вважають отруєним, оскільки воно виходить від Гизов, відомих своєю підступністю і ненавистю до Коліньї.

Бернар стає корнетом адмірала. Брати відправляються на королівську полювання, де Жорж має намір представити Бернара до двору. Збір призначений в Мадридському замку. У центрі уваги придворних - прекрасна Діана де Тюржі. Проходячи повз Бернара, вона упускає рукавичку. Грубо відштовхнувши Бернара, її піднімає нахабний шанувальник Діани Коменж.Бернару пояснюють, що він повинен викликати кривдника на дуель, що він і робить. Під час полювання Діана залишається наодинці з Бернаром і дає йому чудодійну ладанку. На дуелі ладанка рятує Бернару життя - смертоносна рапіра ковзає по ній і лише злегка зачіпає юнака. Він вбиває Коменжа ударом толедського кинджала. Пораненого Бернара поміщають у відокремленому будинку, де про нього піклується цілителька, яка знає толк у білій магії.Одного разу вночі видужуючий Бернар випадково бачить сцену чаклунства - Діана і знахарка заклинають таємні сили зцілити Бернара і приворожити його до Діани. Проте хлопець вже і без того палко закоханий. Йому загрожує суворе покарання за вбивство на дуелі. Жорж намагається добитися для Бернара помилування, але адмірал Коліньї, до якого він звертається з проханням про заступництво перед королем, різко і принизливо відмовляє йому. Жорж оскаженілий, але не дає волі своїм почуттям. Бернар помилуваний королем на прохання королеви, точніше - Діани де Тюржі.

Після дуелі Бернара помічають при дворі. Йому надають знаки уваги і злегка жартують над його провінційної наївністю. Діана дає Бернару ключ і призначає побачення. Король запрошує Жоржа на аудієнцію. Він показує Жоржу аркебузу і як би ненароком пропонує йому помститися адміралу Колиньи за образу, убивши його пострілом у спину. Жорж рішуче відмовляється. Король наказує йому через деякий час призвести до Парижа легкокінні загін, яким він командує. Повернувшись додому, Жорж попереджає адмірала про небезпеку анонімної запискою, але Колиньи залишає її без уваги. серпня він поранений пострілом з аркебузи Морвелем, якого прозвали за це «вбивцею на службі короля». У Парижі згущуються хмари, але закоханий Бернар нічого не помічає навколо. Кожну ніч Бернар і Діана зустрічаються у відокремленому будинку. Діана не залишає надії звернути коханого в свою віру, але їй це не вдається. Після пострілу в Колиньи між молодими дворянами - протестантами і католиками виникають сутички. Озвірілий натовп городян накидається на Бернара, і він лише дивом рятується від смерті.

Увечері 24 серпня за наказом короля Жорж призводить до Парижа свій загін.Наближається одне з найстрашніших сторінок в історії Франції - Варфоломіївська ніч. Все готове до акції, про яку відомо лише вузькому колу посвячених: стягнуті вірні королю війська, озброєні ополченці, відзначені білими хрестами будинку гугенотів. Морвель привозить Жоржу наказ разом зі своїм загоном і ополченцями винищити вночі протестантів - ворогів короля.Жорж з обуренням відмовляється, зриває відзнаки і залишає солдатів, яких бентежить вчинок командира, але пересилює бажання пограбувати будинку гугенотів.

Бернар відправляється на побачення до Діани. По дорозі він зустрічає друга-католика, який наполегливо радить йому спішно покинути місто. Діана благає Бернара змінити віру, інакше він загине, як його однодумці. У місті вже палахкотять пожежі і чути ревіння несамовитої натовпу. Бернар непохитний.Він готовий померти, але не може зрадити себе. Зрештою Діана з відчаєм говорить, що таким вона любить його ще більше. З'являється Жорж. Він приносить у дім Діани дитини, якого простягнула йому вмираюча мати. Діана обіцяє подбати про нього.

Різанина триває ніч, день і ще кілька днів, з Парижа вона переходить в провінцію. Вбивці упиваються кров'ю інакомислячих, а протестанти, багато з яких виявляли чудеса хоробрості на війні, покірливо гинуть,


Сторінки: 1 2