У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Будденброки (Томас Манн)
6



Короткий переказ Будденброки (Томас Манн)

Короткий переказ твору Будденброки (Томас Манн)

У 1835 р. родина Будденброки, вельми шанована в маленькому німецькому торговому місті Мариенкирхе, перебирається в новий будинок на Менгштрассе, нещодавно придбаний головою фірми «Йоганн Будденброки».Родина складається зі старого Йоганна Будденброки, його дружини, їх сина Йоганна, невістки Елізабет і онуків: десятирічного Томаса, восьмирічної Антонії - Тоні - і семирічного Христіана. З ними живуть ще ровесниця Тоні Клотільда, нащадок незаможній лінії сімейства, і гувернантка Іда Юнгман, яка прослужила у них так довго, що вважається майже членом сім'ї.

Але про первісток Йоганна Будденброки-старшого, Гортхольде, що живе на Брейтенштрассе, в сім'ї намагаються не згадувати: він скоїв мезальянс, одружившись на лавочнице. Однак сам Гортхольд аж ніяк не забув про своїх родичів і вимагає належну йому частину купівельної вартості будинку.Йоганна Будденброки-молодшого гнітить ворожнеча з братом, але, як комерсант, він розуміє, що якщо виплатити Гортходьду потрібне, то фірма втратить сотень тисяч марок, і тому радить батькові не давати грошей. Той охоче погоджується.

Два з половиною роки по тому в будинок Будденброки приходить радість: Елізабет народжується дочка Клара. Щасливий батько урочисто заносить цю подію в зошит із золотим обрізом, розпочату ще його дідом і містить розлогу генеалогію роду Будденброки та особисті запису чергового глави сімейства.

А через три з половиною року помирає стара пані Будденброк. Після цього її чоловік віддаляється від справ, передавши управління фірмою синові. І незабаром теж вмирає ... Зустрівшись з Гортхольдом біля труни батька, Йоганн твердо відмовляє йому в спадщину: перед боргом, який накладає на нього звання глави фірми, всі інші почуття повинні замовкнути. Але коли Гортхольд ліквідує свою крамницю і йде на спочинок, його і трьох його дочок з радістю приймають у лоно сім'ї.

У той же рік Том набирає батьківську справу. Тоні ж, впевнена в могутності Будденброки і відповідно у власній безкарності, часто засмучує батьків своїми витівками, і тому її віддають до пансіону заземлення Вейхбродта.

Тоні вже вісімнадцять років, коли пан Грюнліх, комерсант з Гамбурга, цілком зачарували її батьків, робить їй пропозицію. Він не подобається Тоні, але ні батьки, ні він сам не приймають її відмови і наполягають на шлюбі. Врешті-решт дівчину відправляють в Травемюнде, до моря: нехай вона прийде в себе, помізкує і прийме найкраще рішення. Поселити її вирішено в будинку старого лоцмана Шварцкопфа.

Син лоцмана Морген часто проводить час разом з Тоні. Між ними зароджується довірча близькість, і незабаром молоді люди зізнаються один одному в любові. Однак, повернувшись додому, Тоні випадково натикається на сімейну зошит із золотим обрізом, читає ... і раптом усвідомлює, що вона, Антонія Будденброк, - ланка єдиного ланцюга і з народження покликана сприяти звеличенню свого роду. Рвучко схопивши перо, Тоні вписує в зошит ще один рядок - про власну заручини з паном Грюнліхом.

Тоні не єдина, хто йде проти повелінь серця: Том теж змушений залишити свою кохану, продавщицю квіткового магазину.

Сімейне життя Грюнліхов складається не дуже вдало: Грюнліх майже не звертає на дружину уваги, намагається обмежити її витрати ... А через чотири роки з'ясовується, що він банкрут: це могло б статися і раніше, не зумій він роздобути Тоні з її приданим і створити враження, що працює разом з фірмою свого тестя. Йоганн Будденброк відмовляється допомогти зятю; він розриває шлюб Тоні і забирає її разом з дочкою Ерікою до себе.

У 1855 р. Йоганн Будденброк вмирає. Верховенство у фірмі фактично переходить до Томаса, хоча за його пропозицією керівну посаду фіктивно займає його дядько Гортхольд. О, Том - серйозний молодий чоловік, що вміє дотримуватися пристойності і що володіє діловою кмітливістю! А ось Християн, хоча і провів вісім років у чужих краях, навчаючись діловодства, аж ніяк не проявляє трудового завзяття і замість обов'язкового сидіння в конторі сімейної фірми проводить час в клубі і театрі.

Тим часом Кларі виповнюється дев'ятнадцять років, вона настільки серйозна, і Бога боявся, що її важко видати заміж інакше як за особу духовного звання, тому Елізабет Будденброк без роздумів погоджується на шлюб дочки з пастором Тібуртіусом. Том, до якого після смерті Гортхольда переходить звання глави сім'ї та посаду керівника фірми, теж згоден, але з однією умовою: якщо мати дозволить йому одружитися з Герді Арнольдсен, подрузі Тоні по пансіону, - він любить її, і, що не менш важливо, його майбутній тесть - мільйонер ...

Обидві заручин святкуються в тісному сімейному колі: крім родичів Будденброки, в тому числі і дочок Гортхольда - трьох старих дів з Брейтенштрассе і Клотільда, присутні тільки Тібуртіус, сім'я Арнольдсенов і старовинна подруга будинку заземлення Вейхбродта. Тоні знайомить усіх з історією роду Будденброки, зачитуючи сімейну зошит ... Незабаром відбудуться два весілля.

Після цього в будинку на Менгщтрассе запановує тиша: Клара з чоловіком відтепер будуть жити в нього на батьківщині, в Ризі; Тоні, доручивши Еріку турботам заземлення Вейхбродта, їде погостювати до своєї подруги в Мюнхен. Клотільда вирішує влаштуватися самостійно і перебирається у дешевий пансіон. Том з Гердою живуть окремо. Християн, який все більше ледарює і тому все частіше свариться з братом, зрештою іде з фірми і вступає компаньйоном в одне підприємство в Гамбурзі.

Ось Тоні повертається, але слідом за нею незабаром приїжджає Алоїз Перманедер, з яким вона познайомилася в Мюнхені. Його манери залишають бажати кращого, але, як говорить Тоні своїй вічній повіреної Іде Юнгман, серце в нього добре, а головне - тільки другий шлюб може загладити невдачу з першим і зняти


Сторінки: 1 2