У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Смерть Артура (Томас Мелорі)
10
Короткий переказ Смерть Артура (Томас Мелорі)

Короткий переказ твору Смерть Артура (Томас Мелорі)

Король Англії Утер Пендрагон закохується в Ігрейну, дружину герцога Корнуельська, з яким він веде війну. Знаменитий чарівник і віщун Мерлін обіцяє допомогти королю завоювати Ігрейну за умови, що той віддасть йому їх дитя. Герцог загинув у сутичці, а барони, бажаючи покласти край розбраті, переконують короля взяти Ігрейну в дружини. Коли королева дозволяється від тягаря, немовляти таємно відносять Мерліну, а той нарікає його Артуром і віддає на виховання барону Ектору.

Після смерті короля Утера, щоб запобігти смуту, архієпископ Кентерберійський за порадою Мерліна закликає всіх баронів до Лондона для обрання нового короля. Коли всі стани королівства збираються на молитву, на подвір'ї храму чудесним чином з'являється камінь зі стоїть на ньому ковадлом, під якою лежить оголений меч. Напис на камені свідчить, що король за правом народження - той, хто витягне меч з-під ковадла. Це вдається тільки юному Артуру, який не знає, хто його справжні батьки.Артур стає королем, але багато хто вважає його не гідним правити країною, бо він занадто юний і низький за народженням. Мерлін розповідає супротивникам Артура таємницю його народження, доводячи їм, що юнак - законний син Утера Пендрагона, та все ж деякі барони вирішують йти війною проти юного короля. Але Артур перемагає всіх своїх супротивників.

У місті Карліон Артур зустрічає дружину короля Лота оркнейського. Не знаючи, що вона доводиться йому сестрою з боку його матері Ігрейни, він розділяє з нею ложе, і вона зачинає від нього. Мерлін розкриває юнакові таємницю його народження і передрікає, що Артур і всі його лицарі загинуть від руки Мордреда, сина Артура, якого він зачав зі своєю сестрою.

Замість меча, який зламався в сутичці з королем Пелінором, Артур отримує від Владичиці Озера чудовий меч Ескалібур, що означає «рубай сталь».Мерлін пояснює Артуру, що піхви від цього меча збережуть його від поранень.

Артур наказує доставити до нього всіх немовлят, народжених знатними дамами від знатних лордів в перший день травня, бо Мерлін відкрив йому, що в цей день народився Мордред. Усіх немовлят садять на корабель і пускають в море, корабель розбивається, і рятується тільки Мордред.

Лицар Балин Лютий зачарованим мечем вбиває Владичицю Озера за те, що вона погубила його мати. Артур виганяє Баліна. Цей меч стає причиною загибелі Баліна і його брата Балана. Мерлін пророкує, що тепер заволодіти зачарованим мечем не зможе ніхто, крім Аанселота або його сина, Галахада, і що Ланселот цим мечем вб'є Гавейна, який йому дорожче всіх на світі.

Артур бере собі в дружини Гвіневера, дочка короля Лодегранса, від якого отримує в подарунок Круглий Стіл, за яким можуть сидіти сто п'ятьдесят лицарів. Король доручає Мерліну вибрати ще п'ятдесят лицарів, бо у нього вже є сто. Але той знайшов тільки сорок вісім: два місця за столом залишаються незайнятими. Артур велить своїм лицарям, щоб вони билися тільки за праве діло і служили всім взірцем лицарської доблесті.

Мерлін закохується в Ніневії, одну з дів Владичиці Озера, і так їй докучає, що вона замикає його в чарівній печері під важким каменем, де він і помирає.Сестра Артура, фея Моргана, хоче погубити брата. Вона підміняє його меч, Ескалібур, і король ледь не гине у поєдинку з її коханим. Фея Моргана хоче, щоб той убив Артура і став королем. Однак, незважаючи на її підступні плани, Артур залишається живий і робить славні подвиги.

До двору Артура прибувають посли з Риму з вимогою данини імператору Луцію. Артур вирішує йти на нього війною. Висадившись в Нормандії, Артур вбиває велетня-людожера, а потім отримує перемогу над римлянами. Луцій гине. Артур вторгається в Аллеманн і в Італію і захоплює одне місто за іншим.Римські сенатори і кардинали, страхіття його перемогами, просять Артура коронуватися, і сам папа коронує його імператором. Чотири королеви, одна з яких - фея Моргана, знаходять під деревом сплячого Ланселота. Фея Моргана насилає на нього чари і відвозить його до свого замку, щоб він сам вибрав, яка з чотирьох дам стане його коханої. Але він відкидає їх, зберігаючи вірність королеві Гвіневера, яку потай від усіх любить. Дочка короля Багдемагуса визволяє Аанселота з полону, і він робить багато славних подвигів.

До двору Артура прибуває юнак і, не відкриваючи свого імені, просить у нього пристановища на рік. Він отримує прізвисько Бомейн, що означає «Прекрасні руки», і живе на кухні разом зі слугами. Через рік йому привозять багате спорядження, і Бомейн просить короля відпустити його на захист дами, яку утискає Червоний Лицар. Ланселот присвячує Бомейна в лицарі, і той відкриває йому своє ім'я: він - Гарет Оркнейських, син короля Лота і брат Гавейна, який, як і Ланселот, - один з лицарів Круглого Столу. Бомейн робить багато славних подвигів, перемагає Червоного Лицаря і одружується на леді Ліонессе, - тієї пані, яка просила у нього захисту.

Тристрама, сина короля Меліодаса, який був владикою країни Ліон, хоче отруїти його мачуха, щоб усіма землями після смерті Меліодаса володіли її діти. Але їй це не вдається, і король, дізнавшись про все, примовляє її до спалення. Трістрам припрошує батька помилувати мачуху, той поступається його прохання, але відсилає сина на сім років до Франції.

Після повернення з Франції Трістрам живе при дворі свого дядька, короля Марка Корнуельська, і допомагає йому в боротьбі з його ворогами. Король Марк присвячує його в лицарі, і Трістрам б'ється з лицарем Мархольтом, братом королеви Ірландії, щоб позбавити Корнуелл від данини. Він вбиває Мархольта і


Сторінки: 1 2 3 4