У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Театр (Сомерсет Моем)
5
Короткий переказ Театр (Сомерсет Моем)

Короткий переказ твору Театр (Сомерсет Моем)

Джулія Лемберт - найкраща актриса Англії. Їй сорок шість років, вона красива, багата, знаменита; зайнята улюбленою справою в найбільш сприятливих для цього умовах, тобто грає у власному театрі, її шлюб вважають ідеальним; у неї дорослий син ...

Томас Феннел - молодий бухгалтер, найнятий її чоловіком навести порядок в рахункових книгах театру. У подяку за те, що Том навчив його знижувати прибутковий податок, не порушуючи закону, Майкл, чоловік Джулії, представляє його своїй знаменитій дружині. Бідний бухгалтер неймовірно ніяковіє, червоніє, блідне, і Джулії це приємно - адже вона живе захопленнями публіки; щоб остаточно ощасливити юнака, вона дарує йому свою фотографію. Перебираючи старі знімки, Джулія згадує своє життя ...

Вона народилася на острові Джерсі в сім'ї ветеринара. Тітонька, колишня актриса, дала їй перші уроки акторської майстерності. У шістнадцять років вона надійшла в Королівську академію драматичного мистецтва, але справжню актрису зробив з неї режисер з Міддлпула Джиммі Ленгтон.

Граючи в трупі Джиммі, вона зустріла Майкла. Він був божественно красивий.Джулія закохалася в нього з першого погляду, але не могла добитися відповідної любові - бути може, тому, що Майкл був начисто позбавлений темпераменту як на сцені, так і в житті, та він захоплювався її грою. Майкл був сином полковника, закінчив Кембрідж, і його родина не дуже схвалювала обрану ним театральну кар'єру. Джулія чуйно вловила все це і примудрилася створити і зіграти роль дівчини, яка могла б сподобатися його батькам. Вона досягла мети - Майкл зробив їй пропозицію. Але і після заручин в їх відносинах нічого не змінилося, і здавалося, Майкл зовсім у неї не закоханий.Коли Майклу запропонували вигідний контракт в Америці, Джулія була поза себе - як він може поїхати, залишивши її? Проте Майкл поїхав. Він повернувся з грошима і без ілюзій щодо своїх акторських здібностей. Вони повінчалися і перебралися до Лондона.

Перший рік їхнього спільного життя був би дуже бурхливим, якби не рівний характер Майкла. Не в силах звернути його практичний розум до любові, Джулія шалено ревнувала, влаштовувала сцени ...

Коли почалася перша світова війна, Майкл пішов на фронт. Військова форма дуже була. Джулія рвалася за ним, але він не дозволив - не можна дозволити публіці забути себе. Вона продовжувала грати і була визнана кращою актрисою молодшого покоління. Її слава стала настільки міцною, що можна було дозволити собі піти зі сцени на кілька місяців і народити дитину.

Незадовго до кінця війни вона раптом розлюбила Майкла і разом з тугою відчула торжество, немов бажаючи помститися йому за свої минулі борошна, - тепер вона вільна, тепер вони будуть на рівних!

Після війни, отримавши залишився від батьків Майкла невелику спадщину, вони відкрили власний театр - за фінансової підтримки «багатої старої» Доллі де Фриз, яка була закохана в Джулію ще з часів Джиммі Аенгтона. Майкл став займатися адміністративною діяльністю і режисурою, і це виходить у нього набагато краще, ніж гра на сцені. Згадуючи про минуле, Джулія сумує: життя обдурила її, її любов померла. Але в неї залишилося її мистецтво - щовечора вона виходить на сцену, зі світу облуди у світ реальності.

Увечері в театрі їй приносять квіти від Томаса Феннела. Машинально написавши вдячну записку, бо «публіку кривдити не можна», вона негайно забуває про це. Але на ранок Томас Феннел дзвонить їй (він виявляється тим самим червоніючі бухгалтером, імені якого Джулія не пам'ятає) і запрошує на чай. Джулія погоджується ощасливити бідного клерка своїм візитом.

Його бідна квартирка нагадала Джулії пору, коли вона була актрисою, пору її юності ... Раптово молода людина починає палко цілувати її, і Джулія, дивуючись собі, поступається.

Внутрішньо регочучи від того, що зробила несусвітню дурість, Джулія тим не менш відчуває себе значно молодшою років на двадцять.

І раптом з жахом розуміє, що закохана.

Не відкриваючи своїх почуттів Тому, вона всіма засобами намагається прив'язати його до себе. Том сноб - і вона вводить його у вищий світ. Том бідний - вона обсипає його дорогими подарунками і сплачує його борги.

Джулія забуває про вік - але, на жаль! На відпочинку Том так явно і природно воліє її суспільству суспільство її сина Роджера, свого ровесника ... Помста її витончено: знаючи, як боляче вколоти його самолюбство, вона запискою нагадує про необхідність залишити прислузі чайові і вкладає гроші в конверт.

На наступний день він повертає всі її подарунки - їй вдалося його образити.Але вона не розрахувала сили удару - думка про остаточний розрив з Томом примушує їх у жах. Сцену пояснення вона проводить блискуче - Том залишається з нею.

Вона переселила Тома ближче до себе і перегнала його квартирку - він не чинив опір, вони рази по три на тиждень з'являються в ресторанах і нічних клубах; їй здається, що вона абсолютно підпорядкувала Тома собі, і вона щаслива. Їй і на думку не спадає, що про неї можуть піти нехороші чутки.

Джулія дізнається про це від Майкла, якому відкрила очі обуреваемая ревнощами Доллі де Фриз. Джулія, звернувшись до першоджерела, намагається вивідати у Доллі, хто і як про неї пересуджує, і в ході розмови дізнається, що Том обіцяв якоїсь Евіс Крайтон роль в їх ті Атре, бо Джулія, за його словами, танцює під його дудку. Джулії ледь вдається стримати свої емоції. Отже, Том не любить її. Гірше того - вважає багатою старою, з якої можна вити мотузки. І найогидніше - він


Сторінки: 1 2