У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Плутні Скапена (Мольєр)
5



Короткий переказ Плутні Скапена (Мольєр)

Короткий переказ твору Плутні Скапена (Мольєр)

З досвіду власної своєї молодості добре знаючи, що за синами потрібне око та око, Арганта і Жеронт, коли покидали Неаполь у торгових справах, доручили піклування про чад слугам: Октав, син Арганта, був залишений під наглядом Сильвестра, а нащадок Жеронта Леандр - пройдисвіта Скапена. Однак у ролі наставників і наглядачів слуги не боляче старалися, так що молоді люди були вільні використовувати час батьківського відлучки цілком на свій розсуд.

Леандр відразу завів роман з гарненькою циганкою Зербінеттой, з якою і проводив усі дні. Якось раз Октав проводжав Леандра, і по дорозі до того місця, де жила циганка, друзі почули, що з одного будинку лунають плач і стогін. Заради цікавості вони заглянули всередину і побачили померлу бабусю, над якою проливала сльози молоденька дівчина. Леандр визнав, що вона дуже непогана була, Октав ж закохався в неї без пам'яті. З того дня він тільки і думав що про Гіацинт - так звали дівчину - і всіма силами домагався від неї взаємності, але та була скромна, та до того ж, як говорили, походила з шляхетної родини. Так що в його розпорядженні залишалося єдине засіб назвати Гіацинт своєю - одружитися з нею. Так він і вчинив.

Після одруження минуло лише три дні, коли з листа родича Октав дізнався страшну для нього звістку: Арганта з Жеронтом не сьогодні-завтра повертаються, причому батько має твердий намір одружити Октава на дочці Жеронта, яку ніхто в очі не бачив, оскільки до цих пір вона жила з матір'ю в Таренті. Октав аж ніяк не хотів розлучатися з молодою дружиною, та й Гіацинта благала його не покидати її. Пообіцявши їй все владнати з батьком, Октав тим не менш поняття не мав, як це зробити. Одна думка про гнів, який обрушить на нього батько при зустрічі, валила його в жах.

Але недарма слуга Леандра Скапен мав славу рідкісним пройдисвітом і шахраєм. Він охоче взявся допомогти горю Октава - для нього це було простіше простого. Коли Арганта накинувся на Сильвестра з лайкою за те, що через його недогляд Октав одружився невідомо на кого і без батьківського відома, Скапен, встряв у розмову, врятував слугу від панського гніву, а потім видав Арганта історію про те, як родичі Гіацинти застали з нею його бідного сина і насильно одружили. Арганта хотів вже було бігти до нотаріуса розривати шлюб, але Скапен зупинив його: по-перше, заради порятунку своєї і батьковій честі, Октав не повинен визнавати, що одружився не з доброї волі, по-друге, він і не стане визнавати цього, так як цілком щасливий у шлюбі.

Арганта був поза себе. Він пошкодував, що Октав єдиний його нащадок - не позбудься він багато років тому крихітки-дочки, вона могла б успадкувати все батьківське стан. Але й не позбавленому поки спадщини Октаву рішуче не вистачало грошей, його переслідували кредитори. Скапен обіцяв допомогти йому і в цьому скруті, і витрусити з Арганта пару сотень пістолів.

Жеронт, коли дізнався про одруження Октава, образився на Арганта за те, що той не стримав слова одружити сина з його донькою. Він став докоряти Арганта поганим вихованням Октава, Арганта ж у полемічному запалі узяв та заявив, що Леандр міг зробити щось гірше того, що створив Октав, при цьому він послався на Скапена, Зрозуміло, що зустріч Жеронта з сином після цього виявилася малоприємної для Леандра.

Леандр, хоча батько і не звинуватив його ні в що конкретне, побажав розрахуватися зі зрадником Скапеном. Під страхом жорстоких побоїв Скапен в чому тільки не зізнався: і бочонок хазяйського вина розпив з приятелем, зваливши потім на служницю, і годинники, послані Леандро в подарунок Зербінетте, привласнив, і самого господаря побив якось вночі, прикинувшись перевертнем, щоб тому не кортіло було ганяти слуг ночами по дріб'язковим доручень. Але доносів за ним ніколи не значилося.

Від продовження розправи Скапена врятував чоловік, який повідомив Леандро, що цигани виїжджають з міста і забирають із собою Зербінетту - якщо Леандр через дві години не внесе за неї п'ятсот екю викупу, він ніколи її більше не побачить. Таких грошей у молодої людини не було, і він звернувся за допомогою все до того ж Скапену. Слуга для пристойності поотпірался, але потім погодився допомогти, тим більше що витягти гроші з недалекого Жеронта було навіть легше, чим їх не поступалася йому в скупості Арганта.

Для Арганта Скапен підготував цілу виставу. Він розповів йому, що побував у брата Гіацинти - страшного головоріза і лихого рубаки - і уламав за певну суму погодитися на розірвання шлюбу. Арганта пожвавився, але, коли Скапен сказав, що потрібно-то всього-всього двісті пістолів, заявив, що вже краще стане домагатися розлучення через суд. Тоді Скапен пустився в опис принад судової тяганини, яка, між іншим, теж варто тяжущіхся грошей; Арганта стояв на своєму.

Але тут з'явився переодягнений головорізом Сильвестр і, розсипаючи страшні прокляття, зажадав у Скапена показати йому негідника і негідника Арганта, який хоче подати на нього до суду, щоб домогтися розлучення Октава з його сестрою. Він кинувся було зі шпагою на Арганта, але Скапен переконав уявного головоріза, що це - не Арганта, а його лютий ворог. Сильвестр проте продовжував люто розмахувати шпагою,


Сторінки: 1 2