У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Скотний двір (Джордж Оруелл)
4



Короткий переказ Скотний двір (Джордж Оруелл)

Короткий переказ твору Скотний двір (Джордж Оруелл)

Містер Джонс володіє фермою Манор неподалік від містечка Уіллінгдон в Англії. Старий борів Майор збирає вночі у великому коморі всіх тварин, що мешкають тут. Він говорить, що вони живуть в рабстві і убогості, тому що людина привласнює плоди їхньої праці, і закликає до повстання: потрібно звільнитися від людини, і тварини відразу стануть вільними і багатими.Майор заспівує стару пісню «Звірі Англії». Тварини дружно підхоплюють. Підготовку до повстання беруть на себе свині, які вважаються найрозумнішими тваринами. Серед них виділяються Наполеон, Сніжок і Верескун. Вони перетворюють вчення Майора в струнку філософську систему під назвою Анімалізм і викладають її основи іншим на таємних сходках. Найвірнішими учнями виявляються ломові коні Боксер і Кловер.Повстання відбувається раніше, ніж можна було очікувати, оскільки Джонс п'є, а його працівники зовсім закинули ферму і перестали годувати худобу.Терпінню тварин наступає кінець, вони накидаються на своїх мучителів і проганяють їх. Тепер ферма, обори Манор належать тваринам. Вони знищують все, що нагадує їм про господаря, а будинок його залишають як музей, але ніхто з них ніколи не повинен там жити. Господі дають нову назву: «Скотний двір».

Принципи Анімалізм свині зводять до Семи Заповідей і пишуть їх на стіні комори. За ним відтепер і назавжди зобов'язані жити на «Фермі» тварини:

1. Всі двоногі - вороги.

2. Всі чотириногі або з крилами - друзі.

3. Тварини не повинні носити одяг.

4. Тварини не повинні спати в ліжку.

5. Тварини не повинні вживати алкоголь.

6. Тварини не повинні вбивати інших тварин без причини.

7. Всі тварини рівні.

Для тих, хто не може запам'ятати всі Заповіді, Сніжок скорочує їх до однієї: «Чотири ноги добре, дві ноги - погано».

Тварини щасливі, хоч і працюють від зорі до зорі. Боксер працює за трьох.Його девіз: «Я буду працювати ще старанніше». По неділях проводяться загальні збори; резолюції завжди висувають свині, інші тільки голосують.Потім всі співають гімн «Звірі Англії». Свині роботою не займаються, вони керують іншими.

Джонс і його працівники нападають на "Скотний двір», але тварини безстрашно захищаються, і люди в паніці відступають. Перемога призводить тварин у захват. Вони називають битву Битвою у корівника, засновують ордена «Тварина-герой» першого та другого ступеня і нагороджують відзначилися в бою Снєжка і Боксера.

Сніжок і Наполеон постійно сперечаються на зборах, особливо про будівництво вітряка. Ідея належить Сніжку, який сам виконує виміри, розрахунки і креслення: він хоче приєднати до вітряка генератор і забезпечити ферму електрикою. Наполеон з самого початку заперечує. А коли Сніжок переконує тварин голосувати на зборах на його користь, за сигналом Наполеона в комору уриваються дев'ять величезних лютих псів і накидаються на Сніжка. Той ледве рятується втечею, і більше його ніхто ніколи не бачить. Наполеон скасовує будь-які збори. Всі питання буде тепер вирішувати спеціальний комітет з свиней, очолюваний їм самим; вони будуть засідати окремо, а потім оголошувати свої рішення. Загрозлива гарчання собак заглушає заперечення. Боксер висловлює загальну думку словами: «Якщо це говорить товариш Наполеон, значить, це правильно". Відтепер його другий девіз: «Наполеон завжди має рацію».

Наполеон оголошує, що вітряк все ж таки повинен бути побудований.Виявляється, Наполеон завжди наполягав на цьому будівництві, а Сніжок просто викрав і привласнив всі його розрахунки і креслення. Наполеону довелося робити вигляд, що він проти, оскільки не було іншого способу позбавитися від Снєжка, «який був небезпечною особою і мав на всіх поганий вплив». Вибух, що пролунав одного разу вночі, руйнує наполовину побудований вітряк. Наполеон говорить, що це помста Снєжка за його ганебне вигнання, звинувачує його в безлічі злочинів і оголошує йому смертний вирок. Він закликає негайно почати відновлення вітряка.

Незабаром Наполеон, зібравши у дворі тварин, з'являється у супроводі собак.Він змушує заперечувала б йому колись свиней, а потім декількох овець, курей і гусей зізнатися в таємному зв'язку зі Сніжком. Собаки тут же перегризають їм горло. Приголомшені тварини скорботно починають співати «Звірі Англії», але Наполеон забороняє виконання гімну назавжди. До того ж виявляється, що шоста Заповідь говорить: «Тварини не повинні вбивати інших тварин без причини». Тепер всім зрозуміло, що зрадників, які самі визнали свою провину, страчувати було необхідно.

Хто живе по сусідству містер Фредерік з п'ятнадцятьма озброєними працівниками нападає на «Скотний двір», вони ранять і вбивають багатьох тварин і висаджують недавно побудований вітряк. Тварини відбивають атаку, але самі знекровлені і знесилені. Але, слухаючи урочисту промову Наполеона, вони вірять, що здобули найбільшу перемогу в Битві біля вітряка.

Від непосильної роботи вмирає Боксер. З роками все менше залишається тих тварин, хто пам'ятає життя на фермі до Повстання. «Скотний двір» поступово стає багатшим, але все, крім свиней і собак, як і раніше голодують, сплять на соломі, п'ють із ставка, день і ніч трудяться в полі, страждають взимку від холоду, а влітку від спеки. За допомогою звітів і зведень Верескун незмінно доводить, що з кожним днем життя на фермі стає все краще. Тварини пишаються, що вони не такі, як усі: адже їм належить єдина в цілій Англії ферма, де всі рівні, вільні і працюють для власного блага.

Тим часом свині переїздять в будинок Джонса і сплять в ліжках. Наполеон живе в окремій кімнаті і їсть з парадного сервізу. Свині починають вести торгівлю з людьми. Вони п'ють віскі та пиво, яке самі ж варять. Вони вимагають, щоб всі інші тварини поступалися їм дорогу. Порушивши чергову Заповідь, свині, користуючись довірливістю тварин, переписують її так, як їм вигідно, і на стіні комори залишається єдина заповідь: «Всі тварини рівні, але деякі тварини рівні більш інших». Врешті-решт


Сторінки: 1 2