У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Сповідь (Жан-Жак Руссо)
7



Короткий переказ Сповідь (Жан-Жак Руссо)

Короткий переказ твору Сповідь (Жан-Жак Руссо)

«Я розповів правду. Якщо кому-небудь відомо що-небудь протилежне розказаного тут, йому відомі тільки брехня і наклеп ".

Першим своїм нещастям автор цих рядків називає власне поява на світ, що коштувало життя його матері. Дитина росте, виявляючи недоліки, властиві її віку; «я був базіка, ласун, брехун іноді», - зізнається Жан-Жак. З дитинства розлучений з батьком, він потрапляє під опіку дядька, і той віддає його у вчення. Від покарань наставниці у восьмирічному хлопчику пробуджується рання чуттєвість, що наклала відбиток на всі його подальші відносини з прекрасною статтю. «Все життя я жадав і мовчав перед жінками, яких найбільше любив», - пише автор, роблячи «перший і самий тяжкий крок у темному й брудному лабіринті» своїх зізнань.

Підлітка віддають в учні до гравера, у цей час у нього вперше виявляється тяга до крадіжок. «По суті, ці крадіжки були дуже невинні, так як все, що я тягав у господаря, вживалося мною для роботи на нього ж», - картає себеЖан-Жак. Одночасно із згубними звичками в ньому пробуджується пристрасть до читання, і він читає все підряд. У шістнадцять років Жан-Жак- це юнак «неспокійний, незадоволений всім і собою, без прихильності до свого ремесла».

Раптово молода людина все кидає і відправляється мандрувати. Доля зводить його із чарівною двадцятивосьмирічний пані де Варанс, між ними зав'язуються стосунки, багато в чому визначили життя Жан-Жака. Пані де Варанс переконує юнака перейти з протестантства в католицтво, і той відправляється в Турин, на притулок для новонавернених. Вирвавшись після звершення обряду на волю, він веде безтурботне життя, гуляє по місту і його околицях і закохується у всіх гарненьких жінок. «Ніколи ще пристрасті не були такі сильні і так чисті, як мої; ніколи любов не була більш ніжною, більш безкорисливої», - згадує він. Коли в нього закінчуються гроші, він надходить лакеєм до якоїсь графині. На службі у неї Жан-Жак здійснює проступок, про який потім шкодує все життя: взявши у господині срібну стрічку, він звинувачує в цій крадіжці юну служницю. Дівчину виганяють, репутація її непоправно зіпсована. Бажання, нарешті, зізнатися в цьому гріху є однією з причин, що спонукали його написати справжню сповідь. ГосподиняЖан-Жака вмирає; молода людина надходить секретарем в багате сімейство.Він багато і старанно вчиться, і перед ним відкриваються шляхи подальшого просування по службі. Однак потяг до бродяжництва пересилює, і він відправляється назад у Швейцарію. Діставшись до рідних країв, він є до пані де Варанс. Та радісно приймає його, і він поселяється в її будинку. Пані де Варанс прилаштовує його в співочу школу, де він грунтовно займається музикою. Але перший же концерт, який дерзає дати юний Жан-Жак, з тріском провалюється. Зрозуміло, ніхто навіть не підозрює, що пройде час, і твори сьогоднішнього невдахи будуть виконуватися у присутності короля, і всі придворні будуть зітхати і говорити: «Ах, яка чарівна музика!» А поки засмучений Жан-Жак знову пускається мандрувати.

Повернувшись до «мами», як він називає пані де Варанс, Жан-Жак продовжує заняття музикою. У цей час відбувається його остаточне зближення з пані де Варанс. Їх близькі відносини спонукають цю немолоду вже жінку зайнятися світським вихованням хлопця. Але все, що вона робить для нього в цьому напрямку, за його власними словами, «втрачений праця».

Несподівано помирає керуючий пані де Варанс, і Жан-Жак безуспішно намагається виконувати його обов'язки. Захоплений благими намірами, він починає приховувати гроші від пані де Варанс. Втім, на сором його, тайники ці майже завжди знаходять. Нарешті він вирішує почати працювати, щоб забезпечити «маму» шматком хліба. З усіх можливих занять він вибирає музику, і для початку бере у пані де Варанс грошей для поїздки до Парижа з метою вдосконалити свою майстерність. Але життя в Парижі не задається, і, повернувшись до пані де Варанс, Жан-Жак важко захворює. Після одужання вони разом з «мамою» їдуть у село. «Тут починається коротка пора щастя в моєму житті; тут настають для мене мирні, але швидкоплинні хвилини, що дають мені право говорити, що і я жив», - пише автор. Сільські роботи чергуються з наполегливими заняттями - історією, географією, латиною. Але незважаючи на хвилюють його жагу до знань, Жан-Жак знову захворює - тепер від осілого життя. За наполяганням пані де Варанс він вирушає на лікування в Монпельє, і в дорозі стає коханцем своєї випадкової попутниці ...

Повернувшись, Жан-Жак виявляє, що витіснений з серця пані де Варанс «високим безбарвним блондином» з манерами балаганного красеня.Розгублений і збентежений, Жан-Жак з болем у серці поступається йому своїм місцем біля пані де Варанс і з цієї хвилини дивиться на «свою дорогу маму не інакше, як очима сьогодення сина». Дуже швидко новачок облаштовує життя в будинку пані де Варанс на свій лад. Відчуваючи себе не на місці, Жан-Жак їде до Ліона і наймається гувернером.

Восени 1715 р. він приїжджає в Париж «з 15 луїдорів в кишені, комедією" Нарцис "і музичним проектом в якості засобу для існування». Несподівано молодій людині пропонують посаду секретаря посольства у Венеції, він погоджується і залишає Францію. На новому місці йому подобається все - і місто, і робота. Але посол, не в силах змиритися з плебейським походженням секретаря, починає виживати його і врешті-решт досягає своєї мети.Повернувшись до Парижа, Жан-Жак намагається добитися правосуддя, але йому заявляють, що його сварка з послом - приватна справа, бо він всього лише секретар, та до того ж не підданий Франції.

Зрозумівши, що справедливості йому не домогтися, Руссо селиться в тихій готелі і працює над завершенням опери. У цей час він знаходить «єдине справжнє втіха»: знайомиться з Терезою Левассер. «Схожість наших сердець, відповідність наших характерів скоро


Сторінки: 1 2