У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Три товстуни (Юрій Олеша)
4



Короткий переказ Три товстуни (Юрій Олеша)

Короткий переказ твору Три товстуни (Юрій Олеша)

В одному місті колись жив лікар. Звали його Гаспар Арнер. Він був учений, і не було в країні нікого мудріше його. Країною ж, де жив Гаспар Арнер, правили Три Товстуни, ненажерливі і жорстокі.

Одного разу влітку, в червні, ясним погожим днем доктор вирушає на прогулянку. На площі він несподівано застає стовпотворіння, чує постріли і, забравшись на вежу, бачить, як від Палацу Трьох Толстяков біжать ремісники, переслідувані гвардійцями. Виявляється, народ під проводом зброяра Просперо і гімнаста Тібул повстав проти влади Трьох Толстяков, але повстання зазнало поразки, а зброяр Просперо схоплений. Бомба потрапляє в башту, з якої Гаспар Арнер спостерігає за подіями, вона руйнується, і доктор втрачає свідомість. Прокинувся, коли настав вечір. Навколо валяються трупи вбитих. Повертаючись додому через площу Зірки, доктор бачить, як залишився на волі інший ватажок повстання гімнаст Тібул, рятуючись від переслідують його гвардійців, вправно йде по вузькій дроті прямо над площею, а потім тікає через люк в куполі. Будинки втомлений доктор збирається лягти спати, як несподівано з каміна вилазить чоловік у зеленому плащі. Це гімнаст Тібул. Наступного дня на площі Суду готують десять плах для схоплених бунтівників. Тоді ж трапляється надзвичайне пригода: вітер відносить продавця повітряних куль разом з кулями і той падає прямо у відкрите вікно палацової кондитерської і потрапляє прямо у величезний торт. Щоб уникнути покарання, кондитери вирішують залишити продавця в торті, вимазати його кремом і обліпивши цукатами, і подати в зал, де проходить парадний сніданок. Таким чином продавець куль, тремтячи від страху, що його з'їдять, стає свідком того, що відбувається в залі. Дегустація торта тимчасово відкладається. Три Товстуни хочуть побачити полоненого зброяра Просперо, а потім, коли, насолодившись цим видовищем, вони збираються продовжити бенкет, в залу з криком і плачем вривається дванадцятирічний хлопчик - спадкоємець Тутті.

У Толстяков немає дітей, і вони збираються передати все своє багатство і управління країною Тутті, яка виховується в Палаці, як маленький принц.Товстуни всіляко балують його і потурають його примхам. Крім того, вони хочуть, щоб у хлопчика було залізне серце, вони не дозволяють йому грати з іншими дітьми, а його заняття проходять у звіринці. Замість одного для нього створена дивовижна лялька, яка наділена здатністю рости і розвиватися разом з Тутті. Спадкоємець надзвичайно прив'язаний до неї. І ось улюблена лялька зламана: бунтівні гвардійці, що перейшли на бік Просперо і повсталого народу, іскололі її багнетами.

Товстуни не хочуть, щоб спадкоємець Тутті засмучувався. Ляльку необхідно терміново полагодити, але ніхто не здатний цього зробити, крім навчань доктора Гаспара Арнер. Тому вирішено відправити йому ляльку, щоб до наступного ранку вона, полагоджений, знову була в Тутті. В іншому випадку доктора чекають серйозні неприємності. Оскільки настрій Толстяков зіпсовано, торт з продавцем повітряних куль забирають назад на кухню.Кухарчуки в обмін на повітряні кулі допомагають продавцю вибратися з Палацу, показують йому таємний хід, який починається з гігантської каструлі.

Тим часом на чотирнадцятому ринку Три Товстуни влаштовують святкування для народу: спектаклі, розваги, подання, під час яких артисти повинні агітувати за Трьох Толстяков і відволікати увагу народу від плах, які зводяться для страти. На одному такому поданні присутні доктор Арнер і гімнаст Тібул, перетворений доктором для конспірації в негра. Під час виступу силача Лапітупа Тібул не витримує і проганяє його зі сцени, відкривши народу, що він зовсім не негр, а справжнісінький Тібул. Між ним і підкупленими циркачами зав'язується бійка. Тібул обороняється капустяними качанами, зриваючи їх прямо з грядки і кидаючи в супротивника. Схопивши черговий качан, він несподівано виявляє, що це людська голова, і не кого іншого, як продавця повітряних куль. Так Тібул дізнається про існування таємного підземного ходу в Палац Толстяков.

Поки Тібул б'ється, доктора Гаспара Арнер знаходять посланці Толстяков і вручають йому наказ і зламану ляльку. Доктор Гаспар Арнер намагається полагодити ляльку, але до ранку він явно не встигає. Потрібно ще щонайменше два дні, і доктор разом з лялькою вирушає до товстуна. По дорозі його зупиняють охороняють Палац гвардійці і не пускають далі. Вони не вірять, що він дійсно Гаспар Арнер, а коли лікар хоче показати їм ляльку, то виявляє, що її немає: задрімавши, він кинув її по дорозі. Засмучений доктор змушений повернути назад. Зголоднілі, він заїжджає в балаганчик дядечка Брізака. Яке ж його здивування, коли він виявляє тут ляльку спадкоємця Тутті, яка виявляється зовсім не лялькою, а живий дівчинкою на ім'я Суок, схожою як дві краплі води на ляльку. І тоді у з'явився тут незабаром Тібул виникає план звільнення Просперо.

Вранці доктор Арнер є в Палац. Лялька не тільки виправлена ним, але ще більше схожий на живу дівчинку, ніж раніше. Суок хороша артистка і чудово представляється лялькою. Спадкоємець в захваті. І тоді лікар просить в нагороду скасування страти десятьох бунтівників. Обуреним Товстуни нічого не залишається, як погодитися, інакше лялька може знову зіпсуватися.

Вночі, коли всі сплять, Суок проникає в звіринець. Вона шукає Просперо, але в одній з клітин виявляє чудовисько, заросле шерстю, з довгими жовтими кігтями, яке вручає їй якусь дощечку і вмирає. Це великий вчений туб, творець ляльки для Тутті: він був укладений в звіринець за те, що не погодився зробити спадкоємцю залізне серце. Тут він провів вісім років і майже втратив людську подобу. Потім Суок знаходить клітку з Просперо та звільняє його. З допомогою випущеної з клітки страшної пантери Просперо і Суок прориваються до тієї самої каструлі, звідки


Сторінки: 1 2