У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Сірано де Бержерак (Едмон Ростан)

Короткий переказ твору Сірано де Бержерак (Едмон Ростан)

У театрі - прем'єра, у головній ролі - посередній актор Монфлері. Але поет і бретера, гасконець Сірано де Бержерак, заборонив цьому «порожніми через блазнів» з'являтися на сцені, і, щойно в заде лунає грізний голос Сірано, актор боягузливо втікає зі сцени. У відшкодування збитків за зірваний спектакль Сірано великодушно віддає свої останні гроші директорові театру. Бажаючи провчити Сірано, кілька чепурунів-дворян починають жартувати над Сірано.Об'єктом кепкувань служить ніс гасконця - далеко не в усьому красою Сірано є володарем величезного носа. Але на їхні жалюгідні гостроти Сірано відповідає блискучим монологом про носи, потім дає одному нахабі ляпас, а іншого викликає на дуель. Як справжній поет, він б'ється, одночасно декламуючи поему про свій поєдинок, і на очах у захоплених глядачів потрапляє в супротивника «наприкінці посилки».

Публіка розходиться. Сірано сумний - він закоханий у свою кузину, дотепну красуню Роксану, але, знаючи, як він некрасивий, Сірано навіть не думає про взаємність. Несподівано з'являється Дуенья Роксани. Вона передає Сірано бажання своєї господині зустрітися з ним завтра. У серці Сірано спалахує божевільна надія. Він призначає побачення у кондитерській шанувальника муз Рагно.

Вбігає вічно п'яний поет Ліньер і повідомляє, що «по дорозі до дому» його підстерігає сотня найманих вбивць. Оголивши шпагу, Сірано йде його проводжати.

До Рагно, кондитеру, що обожнює поетів, приходить Сірано. Рагно розпитує його про вчорашнє бої: весь Париж тільки й говорить що про доблесть Сірано, що змагатиметься з цілою бандою найманих вбивць і розігнав їх. Але Сірано не розташований говорити про себе: в очікуванні Роксани він пише їй лист - визнання в любові.

Приходить Роксана. Вона повідомляє кузена, що полюбила красеня Крістіана де Невіллета. Вражений Сірано несміливо намагається натякнути, що її обранець може виявитися «дурніше барана», але Роксана не вірить йому.Крістіан отримав призначення в полк гасконских гвардійців, де служить Сірано. «Мене вчора страшенно налякали розповідями про те, як до новачків жорстокий гасконський ваш загін ...» - говорить вона, і просить Сірано стати покровителем Крістіана. Сірано погоджується.

Збираються гвардійці; вони вимагають розповіді Сірано про вчорашнє битві.Сірано починає, але якийсь красень новачок постійно вставляє в його розповідь слово «ніс», яке в полку вимовляти заборонено. Гвардійці, знаючи запальний характер Сірано, перешіптуються: «Його порубає він в шматки!»

Сірано вимагає залишити їх самих. Коли всі виходять, він обіймає здивованого Крістіана. Дізнавшись, що Сірано - двоюрідний брат Роксани, Крістіан благає пробачити його за всі «носи» і зізнається, що любить його кузину. Сірано повідомляє, що почуття Крістіана знайшли відгук у серці дівчини і вона чекає від нього листа. Прохання Роксани лякає Крістіана: він з тих, «чиї мови не вміють» в дівчатах «порушити любов, торкнутися їхні мрії». Сірано пропонує Крістіану стати його розумом і для початку дає йому лист, написаний ним до Роксани, але ще не підписане, Крістіан погоджується і ставить своє ім'я. Що увійшли гвардійці, які очікують побачити фарш з Крістіана, невимовно здивовані, заставши супротивників мирно беседующими. Вирішивши, що «демон став струнко ягняти», один з них вимовляє слово «ніс» і тут же отримує від Сірано ляпас.

Листами Сірано Крістіан завойовує любов капризухою Роксани. Вона призначає йому нічне побачення. Стоячи під балконом, Крістіан щось незрозуміло лепече, і Роксана вже готова піти. На допомогу закоханому красеню приходить Сірано. Сховавшись серед листя, він шепоче чарівні слова любові, голосно повторювані Крістіаном. Заворожена віршами Сірано, Роксана погоджується подарувати коханому поцілунок.

Любові Роксани також добивається могутній граф де Гіш, командувач полком, де служать Сірано та Крістіан. Де Гіш посилає до Роксани капуцина з листом, де просить у неї побачення перед відходом на війну. Роксана ж, читаючи листа, змінює його зміст і переконує ченця, що в ньому міститься наказ повінчати її з Крістіаном де Невіллетом. Поки святий батько робить шлюбний обряд, Сірано, надягши маску, розігрує з себе божевільного, щоб затримати де Гіша. Нарешті процедура завершена, і втомлений Сірано відкидає непотрібну більш маску. Переконавшись, що він обдурять, розлючений де Гіш наказує Сірано та Крістіану негайно відправлятися в казарму: на світанку полк виступає в похід. «До шлюбної ночі їм досить далеко! ..» - Насмішкувато додає він, дивлячись на Крістіана, що уклав в обійми Роксану.

Передова. Полк гасконских гвардійців з усіх боків оточений ворогом. Солдати голодують. Сірано всіма силами намагається підтримати в них бадьорість духу. Сам він, без відома Крістіана, щоранку пробирається через ворожі пости, щоб відправити черговий лист Роксані: Крістіан обіцяв писати їй щодня ...

Несподівано в табір приїжджає Роксана; слова «я їду до одного серця!» Служили їй паролем, та ворог пропустив її карету. Обіймаючи здивованого Крістіана, Роксана зізнається: його «листи чудові» змінили її, і якщо спочатку «в легковажність своєму» вона полюбила його за красу, то тепер вона «захоплена» «красою незримою»: «Залишилася б вірна своїй любові, коли б, За помахом жезла який-небудь чарівниці, зникла вся краса твоя! .. »Крістіан в жаху: визнання Роксани означає, що вона любить не його, а Сірано. Крістіан розповідає про все Сірано і збирається зізнатися Роксані у своєму обмані.Перед Сірано знову миготить привид щастя. Але ворожа куля нищить Крістіана, і він помирає на руках Роксани, не встигнувши їй нічого сказати.На грудях у нього Роксана знаходить прощального листа, написаного від імені Крістіана зневіреним Сірано. Горе Роксани безмежно, і благородний Сірано вирішує зберегти таємницю Крістіана. Минуло десять років. Роксана живе в монастирі і носить траур. Раз на тиждень, завжди в один і той же час, її відвідує Сірано - повідомляє їй останні новини. Поет


Сторінки: 1 2