У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Білий вождь (Майн Рід)
5



Короткий переказ Білий вождь (Майн Рід)

Короткий переказ твору Білий вождь (Майн Рід)

Дія відбувається в Мексиці в кінці XVIII - початку XIX ст. Роман відкривається описом свята на честь дня Св. Іоанна в маленькому мексиканському містечку Сан-Ільдефонсо. Тут веселяться всі верстви суспільства. Серед аристократів виділяється Каталіна де Крусес, дочка багатого власника рудників дона Амбросіо, Тут же знаходяться претендент на її руку капітан Робладо, офіцер фортечного гарнізону, і комендант фортеці, сорокарічний полковник Віскарра.

Головним учасником змагань, що становлять невід'ємну частину свята, стає Карлос, мисливець на бізонів. Він, його старенька мати, що має славу чаклунки, і красуня сестра Росита - американці. Вони світлошкірих і світловолосі, до того ж не відвідують церкву, чому славляться єретиками, і місцеве населення ставиться до них без симпатії, навіть з острахом.

Під час свята Карлосу, прекрасному наїзникові, вдається зробити безліч подвигів - він зупиняє розлюченого бика, мало не накинувся на натовп, на всьому скаку, проносячись верхи на коні, піднімає з землі монету і, на довершення, розігнавши коня, утримує його на краю глибокої ущелини. У результаті комендант Віскарра, побилися об заклад на велику суму з молодим багатим скотарем доном Хуаном, іншому Карлоса, виявляється в збитку.

Він ненавидить Карлоса і дорого дав би, щоб прибрати його з дороги, оскільки ще раніше зауважує на святі росит, яку хоче зробити своєю коханкою.Ненавидить Карлоса і капітан Робладо, який помітив, як його кохана Каталіна і мисливець на бізонів обмінюються таємними знаками.

Через тиждень після свята Карлос їде полювати на бізонів. Полювання складається вдало, так само як і торгівля: Карлос вдало обмінює взяті спеціально для цієї мети товари на мулів в індіанців племені вако. Проте вночі його дочиста грабує невідомо звідки взявся загін індіанців. Карлос грішить на вако, але незабаром з'ясовується, що пограбувало його вороже вако плем'я пане. У Карлоса з'являється надія повернути викрадене за допомогою вако.Він відправляється до їхнього табору, з'являється там в самий розпал запеклого бою і стає свідком нерівної сутички між вождем вако і воїнами племені пане. Бажаючи допомогти вождю, Карлос вбиває кількох пане. І хоча вождь все одно гине, Карлосу вдається помститися за нього, пославши кулю в груди вбивці. Участь Карлоса вирішує результат бою на користь вако, і вдячна плем'я обирає його своїм вождем. Однак Карлос відмовляється залишитися з вако і, обдарований мулами і золотим піском, відправляється додому.

Поки Карлос полює, Віскарра намагається завоювати серце росит, але дівчина дає йому рішучу відсіч. Тоді Робладо пропонує коменданту підступний план: під виглядом індіанців вони викрадають росит, а будинок Карлоса підпалюють. Нещасну матір, оглушений ударом по голові, забирає до себе дон Хуан.

Карлос повертається додому в надії, що тепер, коли він розбагатів, він зможе одружитися на Каталине, а Росита - вийти заміж за дона Хуана. Однак на місці будинку залишилося одне попелище. Опинився тут же дон Хуан розповідає про набіг індіанців і про мужність гарнізонних улан, які зробили всі зусилля, щоб їх упіймати.

Карлос відвідує мати, і та говорить йому про свої підозри. Тоді Карлос відправляється по сліду «індіанців», який приводить його до фортеці. Він вирішує помститися полковнику Віскарре за зганьблену честь сестри і обманом проникає у фортецю. Однак порахуватися з полковником йому не вдається: на допомогу тому приходить лейтенант Гарсія, якого Карлос в цілях самооборони змушений вбити. Віскарре вдається втекти, і Карлос лише легко ранить його в щоку.

Як вбивця Карлос оголошений поза законом, за його голову призначено винагороду. Віскарра з Робладо будують плани його упіймання, але перш відпускають його сестру, - вигадавши, що відбили її в індіанців.

Росит погоджується відвезти додому бідна дівчина Хосефа, наречена одного з наймитів Карлоса. По дорозі їх віз наганяє вершник - це Каталіна, яка через Хосефа передає Карлосу перстень з діамантом, а саму Хосефа щедро обдаровує грішми.

На наступний день у церкві Хосефа передає Каталине записку від Карлоса, де той відкидає звинувачення у вбивстві, називаючи себе месником, і призначає Каталине побачення.

Тим часом Віскарра і Робладо приймають всі заходи для піймання Карлоса: його ранчо взято під нагляд, а одна із служниць Каталіни, Вінсенса, наречена солдата Хосе, підкуплена. Вона і передає коменданту лист Карлоса до Каталине. Робладо вирішує влаштувати засідку, хоча і не знає, де саме відбудеться зустріч закоханих. Про всяк випадок він ховається недалеко від будинку Каталіни і по сигналу Вінсенси нападає на них. Карлосу вдається бігти, а Каталіну хапають і садять під домашній арешт.

Щоб вистежити Карлоса, Віскарра і Робладо звертаються за допомогою до двох головорізів, давно не злюбили Карлоса. Це мулат Мануель і самбо (син негра і індіанки) Пепе. Ті охоче приймають пропозицію, тим болеее що здогадуються, де ховається Карлос, і розраховують на обіцяну винагороду.

Лиходії хочуть взяти Карлоса живим, оскільки нагорода за живого подвоюється. Виявивши його притулок, вони вичікують, поки він покине печеру, а потім ховаються там, щоб застати його зненацька.

Карлос справді виїжджає вночі на зустріч зі своїм наймитом Антоніо, який став йому вірним другом. Антоніо попереджає господаря про небезпеку, і той, перш ніж самому в'їхати в печеру, пускає вперед пса. Дізнавшись, що в печері засідка, він скаче в ліс. Там, на галявині, він розводить багаття і наряджає стовбур кактуса в свій костюм. Лиходії беруть кактус за сплячого Карлоса і нападають на нього. Карлос легко розправляється з нічого не підозрюють головорізами.

Віскарра і Робладо не знають, що ще зробити, але тут з'ясовується, що Карлоса все-таки вдалося зловити - завдяки зраді одного з його слуг.Одночасно у в'язницю


Сторінки: 1 2