У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Вершник без голови (Майн Рід)
5



Короткий переказ Вершник без голови (Майн Рід)

Короткий переказ твору Вершник без голови (Майн Рід)

Дія відбувається в 1850-х рр.. За техаської прерії їдуть фургони - це переїжджає з Луїзіани в Техас розорився плантатор Вудлі Пойндекстер. З ним їдуть син Генрі, дочка Луїза і племінник, відставний капітан Кассій Колхаун. Раптово вони втрачають колію - перед ними випалена прерія. Шлях каравану вказує молодий вершник у мексиканському костюмі. Караван продовжує рух, але невдовзі вершник з'являється знову, на цей раз, щоб врятувати переселенців від урагану. Він говорить, що його звати Моріс Джеральд, або Моріс-мустангер, оскільки він мисливець за дикими кіньми.Луїза з першого погляду закохується в нього.

Незабаром в Каса-дель-Корво, де оселилися Пойндекстер, повинен відбутися званий обід з нагоди новосілля. У самий розпал свята з'являється Моріс-мустангер з табуном коней, яких зловив на замовлення Пойндекстера. Серед них виділяється мустанг рідкісної крапчато забарвлення. Пойндекстер пропонує за нього велику суму, але мустангер відмовляється від грошей і підносить мустанга в дар Луїзі.

Через деякий час комендант розташованого неподалік від Каса-дель-Корво форту Інджил влаштовує відповідь прийом - пікнік у прерії, під час якого передбачається полювання на мустангів. Провідником виступає Моріс. Ледве учасники пікніка розташовуються на привалі, як з'являється табун диких кобил, і крапчаста кобила, пострибавши за ними, забирає Луїзу в прерії. Моріс побоюється, як би крапчаста, наздогнавши свій табун, не спробувала позбавитися від наїзниці, і кидається в погоню. Незабаром він наганяє дівчину, але їм загрожує нова небезпека - на них скаче табун диких жеребців, вкрай агресивних у цю пору року. Морісу з Луїзою доводиться рятуватися втечею, але остаточно від переслідування вони позбавляються лише тоді, коли мустангер влучним пострілом вбиває ватажка.

Герої залишаються наодинці, і Моріс запрошує Луїзу до себе в хатину.Дівчина приємно здивована, побачивши там книжки та інші дрібниці, які свідчать про освіченість господаря.

Тим часом згорає від ревнощів Кассій Колхаун йде слідами Моріса і Луїзи і врешті-решт зустрічає їх. Вони повільно їдуть поруч, і ревнощі розгорається в ньому з новою силою.

Увечері того ж дня чоловіки п'ють в барі єдиної в селищі готелю «На привалі», яку тримає німець Франц Обердофер. Колхаун пропонує тост, образливий для ірландця Моріса Джеральда, і при цьому штовхає його. У відповідь той вихлюпує Колхаун в обличчя склянку віскі. Всім ясно, що сварка закінчиться перестрілкою.

Дійсно, тут же, в барі, відбувається дуель. Обидва учасники поранені, але мустангеру все-таки вдається приставити до скроні Колхауна пістолет. Той змушений вибачитися.

Через ран Колхаун і Моріс-мустангер повинні дотримуватися постільного режиму, але Колхаун оточений турботою, а мустангер нудиться в убогій готелі. Але незабаром до нього починають надходити кошики з провізією - це дари Ісидор Коварубіо де Лос-Льянос, врятованої ним колись з рук п'яних індіанців і закоханою в нього. Про це стає відомо Луїзі, і, мучений ревнощами, вона підлаштовує зустріч з мустангером. Під час зустрічі між ними відбувається освідчення в коханні.

Коли Луїза в черговий раз збирається на кінну прогулянку, батько забороняє їй виїжджати під приводом того, що команчі вийшли на стежку війни. Дівчина дуже легко погоджується і починає захоплюватися стрільбою з лука - з допомогою стріл вона обмінюється листами з Морісом-мустангером.

За обміном листами слідують таємні нічні зустрічі у дворі садиби. Свідком однієї з таких зустрічей стає Кассій Колхаун, який хоче використати це як привід розправитися з мустангером руками Генрі Пойндекстера. Між Генрі і Морісом відбувається сварка, але Луїза вмовляє брата наздогнати мустангера і вибачитися перед ним.

Оскаженілий Колхаун намагається нацькувати на Моріса якогось Мігуель Діаса, у якого свої рахунки з ірландцем через Ісидор, але той опиняється п'яний як чіп. Тоді Колхаун сам їде слідом за Морісом і Генрі.

На наступний день з'ясовується, що Генрі пропав. Несподівано біля воріт садиби з'являється його кінь зі слідами запеченої крові. Підозрюють, що на юнака напали команчі. Офіцери форту і плантатори збираються на пошуки.

Несподівано з'являється господар готелю. Він розповідає, що напередодні вночі мустангер сплатив за рахунком і з'їхав. Незабаром біля готелю з'явився Генрі Пойндекстер. З'ясувавши, в якому напрямку виїхав мустангер, він помчав за ним.

Пошуковий загін їде по лісовій просіці, як раптом на тлі сонця, поглядам присутніх постає вершник без голови. Загін намагається пройти по його слідах, але сліди губляться в «крейдяної прерії». Пошуки вирішено відкласти до ранку, і майор, комендант форту, повідомляє про знайдені слідопитом Спенглера докази, що виключають причетність індіанців. Підозра у вбивстві падає на Моріса Джеральда, і все вирішують вранці їхати до його хатині.

У цей час в Каса-дель-Корво приходить мисливець Зебулон (Зеб) Стумп, один Моріса. Луїза переказує йому чутки про смерть брата і причетності до неї Моріса Джеральда. На її прохання мисливець вирушає до мустангеру, щоб врятувати його від лінчування.

Коли мисливець виявляється в хатині, вдається собака Тара з прив'язаною до нашийника візитною карткою Моріса, Там кров'ю написано, де його можна знайти. Зеб Стумп з'являється саме вчасно, щоб врятувати пораненого друга від ягуара. Тим часом Луїза з даху садиби бачить вершника, схожого на Моріса. Пострибавши за ним, вона знаходить у лісі записку Ісидор до Морісу.У дівчині спалахує ревнощі, і вона вирішує всупереч пристойностям їхати до коханого, щоб перевірити свої підозри. У хатині мустангера вона зустрічає Ісидора. При вигляді суперниці та залишає хатину.

Завдяки Ісидор пошуковий загін легко знаходить житло мустангера, в якому Вудлі Пойндекстер виявляє свою дочку. Він відправляє її додому. І вчасно, оскільки присутні готові вже лінчувати передбачуваного вбивцю, в основному завдяки помилковим показаннями Колхауна. Їй вдається на час відстрочити страту, але пристрасті спалахують з новою силою, і що знаходиться в несвідомому стані


Сторінки: 1 2