У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Батько (Август Стріндберг)
6



Короткий переказ Батько (Август Стріндберг)

Короткий переказ твору Батько (Август Стріндберг)

Події розгортаються протягом однієї доби у вітальні будинку військового в 80-і рр.. XIX ст.

Ротмістр і Пастор розбирають справа рядового Нойда. На нього надійшла скарга - він не хоче давати гроші на утримання свого байстрюка. Нойд виправдовується, киваючи на іншого солдата - Людвіга: почім знати, може бути, це він батько дитини? Емма гуляла з обома. Якби Нойд був впевнений, що батько він, він би одружився. Але як він може бути в цьому впевнений? А все життя з чужою дитиною возитися поганенько цікаво. Начальники проганяють Нойда з кімнати. Справді, що тут доведеш!

Ротмістр і Пастор, брат дружини Ротмістра Лаури, зустрілися не з приводу Нойда; вони обговорюють, як бути з вихованням Берти, дочки Ротмістра. Справа в тому, що в поглядах на її виховання чоловік з дружиною різко розходяться: Лаура відкрила у дочки художній талант, а Ротмістр вважає, що краще дати Берті професію вчительки. Тоді, якщо вона не вийде заміж, у неї буде добре оплачувана робота, а якщо вийде, то зможе правильно виховати власних дітей. Лаура, однак, стоїть на своєму. Вона не хоче, щоб дочка відсилали вчитися в місто, де їй доведеться жити у знайомого Ротмістра Смедберга, відомого, на думку Лаури, вільнодумця і баламута. Ротмістр ж не хоче залишати Берту будинку, де кожен її виховує по-своєму: теща готує її в спіріткі, Лаура мріє, щоб вона стала актрисою, гувернантка намагається перетворити її в методистка, стара Маргрет, годувальниця Ротмістра, звертає її в баптизм, а служниці тягнуть в армію спасіння.

На думку Пастора, Ротмістр взагалі розпустив своїх жінок. Нехай веде себе з Лаурою обережніше, у неї крутий норов, в дитинстві вона домагалася за все - удавала паралізованою і лежала так до тих пір, поки її бажання не виконували. Взагалі, останнім часом Ротмістр виглядає недобре. Чи знає він - до них приїжджає новий доктор?

До Ротмістрові заходить Лаура. Їй потрібні гроші на господарство. Що там сталося з Нойдом? Ах, це - службове справу! Але про нього знає весь будинок! Невже Нойда відпустили? Тільки через те, що дитина позашлюбний і не можна довести, хто його батько? А в шлюбі, на думку Ротмістра, можна?

Першою зустрічає нового доктора Лаура. Чи всі в сім'ї здорові? Слава Богу, гострих хвороб немає. Але благополучно не все. Доктор знає, певні обставини ... Їй здається, що її чоловік захворів. Він замовляє книги ящиками, але їх не читає. І ще, дивлячись у мікроскоп, він заявляє, ніби бачить інші планети. Чи змінює він часто рішення? За останні двадцять років не було, напевно, розпорядження, яке б він не скасував ... Так, природно, вона не буде хвилювати чоловіка несподіваними ідеями. У розпаленілому мозку будь-яка ідея може перетворитися на нав'язливу, в манію. Значить, не потрібно збуджувати в ньому підозрілості?

Ротмістр радо зустрічає прибулого. Невже Доктор справді читав його роботи з мінералогії? Якраз зараз він на шляху до великого відкриття. Дослідження метеоритної речовини за допомогою спектроскопа дали приголомшливі результати. Він знайшов у ньому сліди вугілля - органічне життя! На жаль, замовлена література все не приходить. Доктор буде жити тут же, у флігелі, чи займе казенну квартиру? Йому байдуже? Нехай знає наперед. Ротмістр байдужих людей не любить!

До Ротмістрові заходить Годувальниця. Вгамувався б він і помирився з дружиною! Нехай залишить дівчинку вдома! У матері тільки й радості що дитина! Ротмістр обурений. Як, і його стара годувальниця теж на стороні дружини? Стара Маргрет, що йому дорожче матері! Зрадниця! Так, він згоден з Маргрет, вченість у сімейних справах не на допомогу. Як то кажуть, з вовками жити - по-вовчому вити! .. Ну от, тепер в ньому і істинної віри немає! Чому це в Годувальниці, коли вона заводить мову про своє Бога, очі стають злі?

З дочкою Бертою, яку Ротмістр гаряче любить, стосунки у нього до кінця теж не складаються. Дочка згодна поїхати в місто, якщо тільки батько умовить маму. Займатися з бабусею спіритизмом Берті не хочеться. Ще бабуся каже, що, хоча батько і розглядає в телескоп інші планети, в звичайному житті він нічого не розуміє.

У той же вечір між ротмістр і Лаурою відбувається ще одне пояснення. Ротмістр твердо вирішив відіслати дівчинку до міста? Лаура цього не допустить! У неї, як у матері, на дівчинку більше прав! Адже не можна знати точно, хто батько дитини, у той час як мати в нього одна. Що це означає в даному випадку? - А те, що Лаура може оголосити: Берта - її дочка, а не його! Тоді влада Ротмістра над дитиною кінець! До речі, чому він так упевнений у своєму батьківстві?

Ротмістр виїжджає з дому, обіцяючи повернутися не раніше півночі. У цей час Лаура розмовляє з Доктором. Той вважає, що Ротмістр абсолютно здоровий: заняття наукою більше свідчать про ясність розуму, ніж про його розладі. Ненадходження же книг Ротмістрові, як здається, пояснюється підвищеною турботою дружини про спокій чоловіка? Так, але сьогодні чоловік знову пустився в самі розгнуздані фантазії. Він уявив, що він - не батько власної дочки, а до цього, розбираючи справу одного солдата, заявив, що жоден чоловік не може з повною упевненістю сказати, що він батько своєї дитини. Подібне з


Сторінки: 1 2 3