У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Ерік XIV (Август Стріндберг)
6



Короткий переказ Ерік XIV (Август Стріндберг)

Короткий переказ твору Ерік XIV (Август Стріндберг)

Король Ерік - дивна і ексцентрична фігура, він украй підозрілий і схильний до несподіваних рішень. Збурюючи двір, він оселив у своєму стокгольском палаці коханку - солдатську дочку Карін, яку щиро любить і від якої має вже двох дітей. Але одночасно він, як і личить монарху, будує плани династичного шлюбу з Єлизаветою Англійської і очікує в палацовому парку прибуття свого посланника з Англії. Внизу на галявині під вікнами павільйону сидить, вишиваючи, Карін, а біля неї в'ється вартовий прапорщик Макс, колишній її залицяльник, якому вона віддала перевагу короля - але не з марнославства чи користі: Карін шкодує Еріка, без неї, як їй здається, він пропаде. Король зауважує зверху солдата і, щоб відлякати його, сипле вниз з балкона цвяхи. Макс йде, але його місце займає інший чоловік - Йоран Перссон, колишній радник короля, який нині перебуває в опалі. Підслухавши розмову Карін з прапорщиком і переконавшись в її вірності Еріку, він пропонує їй дружбу. Крім того, він приніс Карін добрі вісті - весільне посольство Еріка не вдалося. Король, побачивши зверху і Перссона, продовжує свою дивну витівку і кидає вниз слідом за цвяхами молоток, горщик з квіткою, подушки, стілець ... Йоран Перссон біжить. Король регоче і кличе його назад, але той не повертається.

У цю хвилину на галявині з'являється повернувся з Англії Нільс Стуре. Він прийшов на прийом до короля з родичами - Сванте і Еріком Стуре, чим викликає у короля незадоволення. У якості кого з'явилася ця юрба - як свідки? Єлизавета йому відмовляє? Де лист? Королева наказала відповісти йому на словах - і настільки грубих, що не повертається язик ...

Король у гніві. Він жене прийшли геть, кидаючи їм навздогін скинуті раніше з балкона предмети. Біля короля з'являється маршал Юлленшерна. Він хоче підсолодити гірку пігулку: Єлизавета відмовила тому, що у неї завівся коханець - граф Лестер. Тоді треба вбити Лестера! - Не замислюючись вирішує король. І уб'є Лестера Юлленшерна! Але той від цієї честі відмовляється, Юлленшерна - дворянин, а не вбивця. Король проганяє і Юлленшерну.

Повертається Йоран Перссон. Заспокоєний Ерік говорить йому: він тільки що відмовив Єлизаветі - адже вона завела коханця. Хоча шкідливі Стуре, звичайно ж, будуть розпускати чутки, що це вона відкинула Еріка. Йоран Перссон закликає короля до спокою: нехай Ерік не судить інших занадто суворо і частіше повторює слово «люблю», тоді будуть любити і його. Ласкаво винагороджується. Він сам, наприклад, поселив у себе кинуту жінку з трирічною дитиною. І що ж? Його будинок наповнився радістю.

То кого ж Йоран Перссон порадить взяти йому за дружину? Катаріну Польську. Але король тільки що дав дозвіл одружитися з нею своєму зведеному брату герцогу Юхану! Він вже відплив на кораблі. Так треба наздогнати його і судити! Юлленшерна тільки що доповів: герцог Юхан вже таємно повінчаний з польської принцесою. Тим самим він порушив заборону на зносини з іноземною державою без дозволу короля. Ерік погоджується. Чому б Йораном Перссоном знову не стати його радником? Йоран згоден. Але тільки якщо в руках у нього буде реальна влада. Посада державного секретаря, який відповідальний за все, але навіть пискнути при королі не сміє, йому не потрібна. Він не відмовиться від поста королівського прокурора. Ерік приймає його умови.

Будинок Йорана Перссона. Його мати запитує, чи справді король повернув його до двору? І звичайно, забув призначити платню? Так, мови про нього не йшло. Але Йоран Перссон готовий служити королю і без платні. Він короля не кине. Вони народилися під однією зіркою. Крім Йорана у Еріка є тільки його Карін.

У будинок Перссона є Сванте Стуре, державний секретар. Він ображає Йорана та її домашніх, обзиваючи пригріти їм Магду повією, а самого господаря - попівським кодлом. Йоран не боїться високого гостя, для нього вона - символ ненависних дворян, хижаків, які поділяють короля і народ, Перссон нагадує Стуре, що саме йому він зобов'язаний своїм титулом першого графа Швеції. Але нехай знає: нині друге після короля посадова особа в країні - він, Йоран, тому нехай Сванте остережеться! Той йде.

Входить викликаний Йораном Макс. Він отримує попередження: нехай залишить Карін в спокої! Його можна перевести в інше місто. Або ж усунути! Макс грубить Йораном і покидає будинок. Але майже відразу ж на його порозі виникає король. Чи знає Йоран Перссон, що герцог, повінчавшись з Катаріною, тепер засів разом з повсталими фінами в замку Або? Тоді герцога Юхана, на думку Перссона, потрібно схопити і стратити. Але тільки за рішенням риксдагу (шведського парламенту). Все має відбуватися, по можливості, в рамках закону. Чи знає король, що тут щойно побував його лютий ворог Сванте Стуре, ображав Йорана і його родину! Йоран сам винен, вважає король, йому вже не раз пропонувався будь титул на вибір, але він відмовляється. Чому? Тому що Йораном хочеться, щоб про нього судили тільки по його справах! Так, Ерік його розуміє, він і сам відчуває себе серед шведської знаті чужим. Може бути, тому, що його корені у Німеччині?

Неждано-негадано в дверях з'являється Монс, батько Карін, Він приголомшений, заставши в будинку у Йорана короля, але викладає свою справу грубо


Сторінки: 1 2