У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Танець смерті (Август Стріндберг)

Короткий переказ твору Танець смерті (Август Стріндберг)

Капітан артилерії і його дружина Аліс, колишня актриса, живуть у фортеці, що стоїть на острові. Осінь. Вони сидять у вітальні, розташованої у фортечної вежі, і говорять про майбутню срібного весілля. Капітан вважає, що її треба неодмінно відзначити, між тим як Аліс воліла б приховати від чужих очей їх сімейний пекло. Капітан примирливо зауважує, що в їхньому житті були і хороші хвилини і про них не слід забувати, адже життя коротке, а потім - кінець всьому: «Тільки й залишиться, що вивезти на тачці і угноїв город!» - «Стільки суєти через городу! »- уїдливо відповідає Аліс. Подружжю нудно, не знаючи, чим зайнятися, вони сідають грати в карти. У цей вечір всі зібралися на званий вечір до лікаря, але Капітан з ним не в ладах, як і зі всіма іншими, тому вони з Аліс будинку. Аліс переживає, що через важкий характер Капітана їхні діти ростуть без суспільства. Кузен Аліс Курт після п'ятнадцятирічного відсутності прибув з Америки і отримав призначення на острів в якості начальника карантину. Він приїхав вранці, але ще не з'являвся у них. Вони припускають, що Курт відправився до лікаря. Чути стукіт телеграфного апарату: це Юдифь, дочка Капітана і Аліс, повідомляє їм з міста, що не ходить до школи, і просить грошей. Капітан позіхає: він і Аліс кожен день говорять одне і те ж, йому це набридло. Зазвичай на зауваження дружини про те, що діти завжди поступають по-своєму в цьому будинку, він відповідає, що це не тільки його будинок, а й її, а оскільки він вже відповідав їй так раз п'ятсот, то тепер він просто позіхнув.

Служниця доповідає, що прийшов Курт. Капітан і Аліс радіють його приходу. Розповідаючи про себе, вони намагаються пом'якшити фарби, зробити вигляд, що живуть щасливо, але не можуть довго прикидатися і незабаром знову починають сваритися. Курт почуває, що стіни їхнього будинку немов випромінюють отрута і ненависть згустилася так, що важко дихати. Капітан йде перевірити пости. Залишившись з Куртом наодинці, Аліс скаржиться йому на життя, на тирана-чоловіка, який ні з ким не може порозумітися; навіть прислуга у них не утримується, і здебільшого Аліс доводиться самій господарювати. Капітан налаштовує дітей проти Аліс, тому тепер діти живуть окремо, в місті. Запрошуючи Курта залишитися на вечерю, Аліс була впевнена, що в будинку є їжа, а виявилося, що немає навіть кірки хліба. Капітан повертається. Він відразу здогадується, що Аліс встигла поскаржитися на нього Курту. Несподівано Капітан втрачає свідомість. Прийшовши до тями, він незабаром знову непритомніє. Курт намагається викликати лікаря. Прокинувшись, Капітан обговорює з Аліс, чи всі подружні пари так само нещасні, як вони. Порившись в пам'яті, вони не можуть згадати жодної щасливої родини. Бачачи, що Курт не повертається. Капітан вирішує, що і він від них відвернувся, і відразу починає говорити про нього гидоти.

Незабаром приходить Курт, який з'ясував у лікаря, що у Капітана склероз серця і йому треба берегти себе, інакше вона може померти. Капітана укладають спати, і Курт залишається біля його ліжка. Аліс дуже вдячна Курту за те, що він бажає добра їм обом. Коли Аліс йде. Капітан просить Курта подбати про його дітей, якщо він помре. Капітан не вірить в пекло. Курт дивується: адже Капітан живе в самому пеклі. Капітан заперечує: це всього лише метафора. Курт відповідає: «Свій пекло ти зобразив з такою достовірністю, що тут і мови бути не може про метафори - ні про поетичні, ні про які-небудь ще!» Капітан не хоче вмирати. Він міркує про релігію і врешті-решт тішиться думкою про безсмертя душі. Капітан засинає. У розмові з Аліс Курт звинувачує Капітана в зарозумілості, бо той міркує за принципом: «Я існую, отже. Бог є ». Аліс розповідає Курту, що у Капітана було важке життя, йому довелося рано почати працювати, щоб допомагати родині. Аліс каже, що в юності захоплювалася Капітаном і одночасно була від нього в жаху. Знову заговоривши про недоліки Капітана, вона вже не може зупинитися. Курт нагадує їй, що вони збиралися говорити про Капітана тільки хороше. «Після його смерті», - відповідає Аліс, Коли Капітан прокидається, Курт вмовляє його написати заповіт, щоб після його смерті Аліс не залишилася без засобів до існування, але Капітан не погоджується. Полковник на прохання Аліс надає Капітану відпустку, але Капітан не хоче визнавати себе хворим і не бажає йти у відпустку. Він відправляється на батарею. Курт розповідає Аліс, що Капітан, коли йому здавалося, що життя залишає його, став чіплятися за життя Курта, почав розпитувати про його справи, наче хотів влізти в нього і жити його життям. Аліс попереджає Курта, щоб він ні в якому разі не підпускав Капітана до своєї сім'ї, не знайомив зі своїми дітьми, інакше Капітан відніме їх і віддалить від нього. Вона розповідає Курту, що саме Капітан влаштував так, що Курта при розлученні позбавили дітей, а тепер регулярно лає Курта за те, що той нібито кинув своїх дітей. Курт вражений: адже вночі, думаючи, що вмирає, Капітан просив його подбати про його дітей. Курт обіцяв і не збирається зганяти свою образу на дітях. Аліс вважає,


Сторінки: 1 2 3