У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент


Короткий переказ Чорна стріла (Роберт Льюїс Стівенсон)

Короткий переказ твору Чорна стріла (Роберт Льюїс Стівенсон)

Дія відбувається в Англії в другій половині XV ст., Під час війни Червоної і Білої Троянди.

У селі Тенстолл, що належить серові Деніелу Бреклі, з'являється гонець, який привозить наказ сера Деніела всьому чоловічому населенню села негайно виступити в похід. Загін має очолити Беннет Хетч, права рука сера Деніела і в його відсутність керуючий замку Мот. На час походу він хоче залишити доглядати за замком старого солдата Ніколаса Еппльярда, але під час їхньої розмови Еппльярда пронизує чорна стріла - це знак лісового розбійника на прізвисько Джон-мщуся-За-Всіх. Хетч змушений залишитися, а підкріплення серу Деніелу поведе його вихованець Річард (Дік) Шелтон.

Поки загін збирається біля церкви, на церковних дверях виявляють лист, в якому Джон-мщуся-За-Всіх говорить про свій намір помститися серу Деніелу, серу Оліверу - священику, винному, як йдеться у листі, у смерті батька юного Діка, і Беннет Хетч .

Тим часом сер Деніел сидить в харчевні однієї з належних йому сіл. Там же на підлозі влаштувався хлопчик, болісно реагує на жарти сера Деніела, який обіцяє вдало видати його заміж, зробивши місіс Шелтон.

З'являється Дік. Прочитавши лист священика сера Олівера, сер Деніел намагається перекласти провину за смерть батька Діка на якогось Елліса Декуорта. Поки Дік їсть, хтось підходить до нього ззаду і запитує дорогу в абатство Холівуд, що неподалік від замку Мот. Давши відповідь, Дік помічає, як хлопчик, якого всі в харчевні називають «майстром Джоном», таємно вислизає з кімнати.

Сер Деніел посилає Діка з листом назад в замок Мот. Тут з'являється гонець, що закликає Бреклі виступити на підмогу графу Райзінгему, прихильникові Ланкастерів, і сер Деніел зауважує, що «майстер Джон» пропав. Тоді він відправляє на його пошуки загін із семи осіб. Шлях Діка до замку лежить через болото. Там він зустрічає Джона, кінь якого потонула в трясовині, і далі хлопчики йдуть разом. Від Джона Дік дізнається, що сер Деніел збирається одружити його на якійсь Джоанні Седлі. Коли вони переправляються через річку, їх обстрілюють розбійники. Дік опиняється у воді, і Джон рятує його. Проходячи через ліс, вони потрапляють до табору розбійників, ватажком яких дійсно виявляється Елліс Декуорт. Незабаром хлопчики стають свідками розгрому загону, посланого на пошуки Джона. Переночувавши в лісі, хлопчики зустрічають прокаженого - це переодягнений сер Деніел, вщент розбитий прихильниками Йорков.

У замку сер Деніел готується до оборони - більше за все він побоюється «лісових братів». Щохвилини готовий зрадити своїх колишніх прихильників, він посилає з гінцем листа своєму другові, що складається в партії Ланкастерів. Тим часом Дік намагається довідатися обставини смерті батька, чим накликає на себе гнів сера Деніела. Його переселяють у кімнату над каплицею, і Дік відчуває, що це пастка. З'явився раптово Джон підтверджує його здогади. Дійсно, вбивця вже відкриває потайний люк, але його відволікають що почалися в замку пошуки якоїсь Джоани. Друг Діка зізнається, що він і є Джоанна, і вони дають клятву з'єднати свої долі.

Через потайний люк Дік залишає замок і, насилу переправившись через рів, бреде в ліс. Там він знаходить повішеного гінця і заволодіває листом, після чого здається розбійникам. Його відводять до предводителя. Декуорт радо зустрічає хлопчика і клянеться помститися серу Деніелу за нього і за себе. Через селян Дік передає своєму колишньому опікунові лист, в якому застерігає його від апарата шлюбу своєї нареченої.

Проходить кілька місяців. Прихильники Йоркського будинку розбиті, і тимчасово торжествує Ланкастерська партія, основні прихильники якої влаштувалися в містечку шорба-на-Тілле.

Діку стає відомо, що сер Деніел хоче видати Джоанну заміж за сера шорба. У спробі викрасти наречену Дік нападає на будинок, де її утримують під вартою, але замість охорони вступає в бій з лордом Фоксгемом, її опікуном. У результаті юнак перемагає старого лицаря, і той дає згоду на його шлюб з Джоанною.

Тоді Дік разом з лордом Фоксгемом намагаються звільнити Джоанну, викравши корабель, але з їх затії напасти на її будинок з моря нічого не виходить - їм і матросам з числа «лісових братів» дивом вдається врятуватися. У сутичці зі стражниками поранений лорд Фоксгем. Він дає Діку свій перстень як свідчення того, що юнак є його представником, і лист до майбутнього короля Річарда III, де містяться відомості про сили прихильників Ланкастера. Після невдалої спроби звільнити Джоанну Лоулесс, найбільш відданий Діку розбійник, призводить юнака в ліс, де вони перевдягаються монахами. У такому одязі вони проникають в будинок сера Деніела; там Дік зустрічається нарешті з Джоанною. Однак з метою самозахисту йому доводиться убити шпигуна сера шорба; в результаті піднімається переполох, і Дік змушений тікати. Він намагається обдурити стражників, кажучи, що йде молитися, і ті відводять його до церкви, де йому доводиться відкритися серу Оліверу. Той обіцяє не видавати його, якщо ніщо не перешкодить весіллі Джоани з сером шорба.

Однак під час весільної церемонії люди Декуорта вбивають нареченого і ранять сера Даніела, так що сер Олівер видає Діка. Сер Деніел хоче піддати його тортурам, але той заявляє про свою невинність і просить захисту у графа Райзінгема. Граф, не бажаючи сваритися з сером Деніелом, теж збирається його покарати, але Дік показує графу лист, котрий доводить зрада сера Деніела, і юнака відпускають. Але


Сторінки: 1 2