У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Міс Джин Броди в розквіті років (Мюріел Спарк)

Короткий переказ твору Міс Джин Броди в розквіті років (Мюріел Спарк)

Героїні роману - шість дівчаток-школярок, які об'єдналися в «клан Броди» волею їх улюбленої вчительки, міс Джин Броді. Дія відбувається в Единбурзі в тридцяті роки. Міс Броді веде клас маленьких дівчаток початкового відділення респектабельної приватної школи. На одному з перших уроків історії міс Броді розповідає замість лекції трагічний сюжет своєї першої любові - її наречений загинув на війні за тиждень до перемир'я, - чим чіпає дівчаток до сліз. Так починаються її заняття з "Істини, Добра і Краси» за допомогою самих нетрадиційних методів. Віддаючи себе вихованню дітей, вона дарувала їм, за власним коханому висловом, «плоди свого розквіту».

Міс Броді в пору свого розквіту, незважаючи на нетрадиційні методи, зовсім не була винятковим явищем, або не зовсім у своєму розумі. Її унікальність полягала лише в тому, що вона викладала в настільки консервативному навчальному закладі. У тридцяті роки таких, як міс Броді, були легіони: жінки від тридцяти і старше, які заповнювали своє знедолене війною стародевіческое існування енергійною діяльністю у сфері мистецтва і соціального забезпечення, освіти та релігії. Одні були феміністками і пропагували самі передові ідеї, інші обмежувалися участю в жіночих комітетах і церковних зібраннях. Однак жінки першої категорії не викладали, звичайно, в консервативних школах, там їм було не місце. Саме так вважали колеги міс Броді. Але міс Броді, оточена обраними нею ученицями, «кланом Броди», залишалася недоступною для інтриг. «Непохитна, як скеля», - захоплено констатують її шанувальниці, поки вона гордо крокує по шкільному коридору під зневажливі привітання своїх більш пересічних колег.

Міс Броді здається незвичайною, в усякому разі, в шкільній обстановці. Вона не красуня і зовсім не молода, але в пору «свого розквіту» переживає спалахи справжнього чарівності, і в такі миті надзвичайно хороша. Вона також украй приваблива для чоловіків і підкорює серця двох єдиних викладачів чоловіків у школі.

З початком розквіту міс Броді проходить перші кроки разючою духовної еволюції, змінюючись внутрішньо і зовні так само стрімко, як її зростаючі вихованки. Поки дівчинки ще вчаться під її керівництвом в молодших класах, міс Броді перетворює уроки математики, англійської або історії на своєрідні екскурсії у всі сфери людської культури, від еротики до фашизму: її не знає релігійних заборон пристрасна артистична натура одно поклоняється і того і іншого, а між тим Джотто і Марії Стюарт.

Поступово, непомітно для себе самої росте в ній ризиковане переконання у власній безгрішності; за час свого розквіту вона переступає межі будь етики і досягає дійсно шокуючою ступеня аморальності.

Але поки її вплив на «клан Броди» безмежно. У нього входять шість дівчаток: Моніка Дуглас, відома математичними здібностями і дикими спалахами гніву, спортивна Юніс Гарднер, витончена Дженні Грей, тугодумка Мері Макгрегор, Сенді Стренджер з надзвичайно крихітними поросячими очками і прославилася за своєю сексапільністю Троянд Стенлі. Вони ростуть під могутнім духовним впливом міс Броді, їх внутрішнє життя повністю заповнена аналізом спостережень над своєю вчителькою. Одного разу під час екскурсії міс Броді пояснює дівчаткам що, власне, означає для неї викладання. Утворюючи дітей, вона висвічує якості, закладені в них природою, від неї ж вимагають вкладати в дітей чужорідну їм інформацію. Вона переконує «клан», що, підростаючи, кожна дівчинка повинна знайти і реалізувати «своє покликання», як вона знайшла своє в них.

Міс Броді рухається до піку свого розквіту; разом з нею дорослішають і розвиваються дівчинки. Їй здається, що ніхто краще за неї не вгадає справжнього покликання дітей, і прикладає шалені зусилля, щоб наставити дівчаток на єдино правильний, як їй здається, шлях.

Кожна з «клану Броди» проживає індивідуальну і неповторну долю, абсолютно відмінну від покликань, задуманих міс Броді. Її посмертна роль у їх дорослих життях виявляється набагато тонше й складніше.

Трагічніше інших доля Мері Макгрегор, нерозділеного дурепи для подруг і міс Броді. Вона гине у двадцять три роки в палаючій готелі і незадовго до смерті в сумну хвилину вирішує, що найщасливішими хвилинами в її короткому житті були ті, що вона провела в компанії міс Броді та її «клану», нехай навіть на правах тугодумкі. Всі дівчатка по-своєму зраджують ідеали міс Броді. Незадовго до смерті від раку їх наставницю виживають нарешті зі школи під приводом проповіді фашизму дітям. Міс Броді і справді майже наївно захоплювалася порядком і дисципліною в країнах фашизму нарівні з пам'ятниками і фонтанами. І ось Сенді Стренджер, її довірена особа, вже на порозі випуску підказує директрисі, головному недоброзичливцю міс Броді, причепитися саме до політичних переконань і змусити міс Броді подати у відставку. Сенді проходить найскладніший і суперечливий шлях. До зради її підводить упевненість, що діяльність міс Броді в кінцевому підсумку згубна для її улюблениць. Справа в тому, що міс Броді закохується у вчителя малювання, Тедді Ллойда, багатодітного католика. Розуміючи, що ця любов нездійсненна, вона, як би на зло собі, вступає в зв'язок з Гордоном Лойтер, викладачем музики. Проте, люблячи Тедді, вона вважає, що хтось з дівчаток повинен замінити її і стати його коханкою. Вона вкладає всю душу в цей дикий задум, згідно з яким Троянд Стенлі, сама жіночна з дівчаток, повинна віддатися художнику замість неї. Однак Троянд зовсім байдужа до Тедді, і його коханкою


Сторінки: 1 2