У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Квентін Дорвард (Вальтер Скотт)
7



Короткий переказ Квентін Дорвард (Вальтер Скотт)

Короткий переказ твору Квентін Дорвард (Вальтер Скотт)

Дія відбувається в середньовічної Франції, на тлі війн і складних придворних інтриг, французький король Людовик XI, розумний і тонкий політик, веде боротьбу з могутніми європейськими правителями за процвітання Франції. Безпринципний і обережний Людовік - антипод Карла Сміливого, герцога Бургундського, першого ворога французького монарха. Приймаючи обачність Людовика за боягузтво (непростимий порок у ту лицарську епоху), безрозсудний і войовничий Карл робить все, щоб завоювати Францію. До початку дії роману взаємна ворожнеча двох великих государів досягає крайніх меж.

Неподалік від королівського замку доля несподівано зводить Квентін Дорвард, молодого дворянина з Шотландії, з якимсь скромним городянином. У той же день Квентін намагається врятувати життя циганові, через що сам ледь уникає шибениці. Трагічний збіг обставин змушує юнака шукати захисту короля, і він поступає на службу в особисту гвардію стрільців його величності. Спостерігаючи урочистий вихід короля, Квентін впізнає в государя давній знайомого городянина. У готелі, де вони напередодні разом обідали, король інкогніто відвідував двох загадкових дам, молодша з яких вразила Квентіна своєю красою. Королівський вихід перериває прибуття посла герцога Бургундії графа де Кревкер. Посол звинувачує Людовика у приховуванні двох знатних дам, підданих герцога. Молодша дама, графиня Ізабелла де Круа, складалася під опікою Карла Сміливого і таємно бігла, рятуючись від небажаного заміжжя. Ображений герцог готовий оголосити війну Франції, якщо король не видасть утікачок. Людовіку ледь вдається умовити графа почекати один день. Квентін здогадується, що вчорашні незнайомки і є втекла графиня зі своєю тіткою. У той день на полюванні Квентін Дорвард рятує життя королю, але розсудливо не хизується своїм подвигом. За цей государ дає йому ряд особливих доручень, що радує і дивує Квентіна. Звідки це несподіване довіру? Усім відома жахлива підозрілість короля і те, що він ніколи не довіряється новим людям. Квентін не міг нічого знати про особистій бесіді короля зі своїм таємним радником - цирульником Олів'є. Король повідав йому бачення: напередодні своєї зустрічі з Квентіном покровитель мандрівників святий Юліан підвів до нього юнака, сказавши, що він принесе удачу в будь-якому підприємстві. Саме тому забобонний Людовик вирішує доручити герою супроводжувати графинь де Круа в далекий Льежский монастир. Справа в тому, що бідні жінки, самі того не знаючи, стали ставкою у великій політичній грі Людовіка Французького. Їх родові володіння знаходилися на кордоні з Бургундією, і король бажав видати прекрасну Ізабеллу заміж за відданого йому людини, з тим щоб мати під боком у Карла Бургундського союзника в боротьбі з ним. Обговоривши це з Олів'є, король, незважаючи на почуття Ізабелли, вирішує обіцяти Ізабеллу Гільому де ла Марку, мерзотникові і розбійникові. Але спершу графинь необхідно відіслати за межі замку, де знаходиться посол Бургундії, представивши це як їхні втечу.

Гільйом де ла Марк, на прізвисько Арденнського Вепр, повинен був викрасти Ізабеллу з монастиря і одружитися на ній. Квентін нічого не знав про цей план, і йому, напевно треба було загинути в сутичці з диким Вепром. Отже, Квентін і прекрасні дами вирушають в дорогу, а король тим часом приймає сміливе рішення завдати відкритий візит дружби Карлу Бургундського, якщо тільки це допоможе уникнути війни.

На самому початку шляху чари прекрасної Ізабелли змушують молодого шотландця втратити голову. До своєї радості Квентін зауважує, що дівчина також не зовсім байдужа до нього. Ввічливий юнак по-лицарськи оберігає дам, ті не можуть не зачаруватися його суспільством. Загін Квентіна складався всього з трьох солдатів і провідника на першу частину шляху. Але придивившись до провідника, Квентін виявляє, що це - королівський кат-шибеник, який намагався колись повісити самого Квентіна. Несподівано загін наганяють вершники і наказують Квентіну здати їм жінок. У сутичці, що послідувала за його відмовою, Квентін приголомшує одного із супротивників і зриває з нього маску. Їм надається молодший брат короля, перший принц крові Луї Орлеанський. Принц хотів допомогти своєму другові, необачного вельможі, захопити настільки багату наречену. За цю провину обох чекає ув'язнення у страшній в'язниці за наказом короля. Після цієї події Ізабелла переймається ніжною вдячністю до свого рятівника.

У повному невіданні щодо свого майбутнього загін продовжує шлях. Новий провідник викликає у Квентіна суміш цікавості й недовіри. Гайраддін був циганом, шпигуном короля до того ж доводився братом повешенной циганові, якого Квентін намагався врятувати. З самого початку поведінка Гайраддіна Квентіну здавалося підозрілим. Його побоювання підтвердилися, коли мандрівники досягли маленького монастиря, де хотіли переночувати. Циган втік вночі за огорожу, і Квентін, непомічений, пішов за ним. Заховавшись у гілках великого дерева, він підслухав таємну розмову цигана з солдатом Арденнского Вепра, з якого дізнався, що провідник повинен їх зрадити Вепра. Юнак вражений ницістю короля і вирішує будь-яку ціну досягти Льежского монастиря. Нічого не кажучи циганові, Квентін змінює маршрут і уникає Засідки, Подорожуючі благополучно прибувають в монастир, де віддають себе під заступництво єпископа, глибоко порядну людину.

Квентін викриває цигана у зраді, але той обіцяє допомогти хлопцю завоювати серце знатної дами. Монастир був розташований поряд з фламандським містом Льєжем, городяни якого відстоювали свої привілеї вільного міста і повставали проти законного сюзерена - герцога Бургундського. Квентін і Ізабелла не знали, що горді фламандці були напоготові підняти нове повстання і натхненник їх - Вепр де ла Марк, якому,


Сторінки: 1 2 3