У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Оділь (Раймон Кено)
4



Короткий переказ Оділь (Раймон Кено)

Короткий переказ твору Оділь (Раймон Кено)

Головний герой Ролан Рамі повертається до цивільного життя після Кількох місяців служби в Марокко, де він брав участь у військових діях. У Парижі, за посередництва одного свого армійського товариша, Рамі стає вхожий до невеликої групи молодих людей, що зустрічаються в районі Монмартру, які вправляються в мистецтві жити, не стомлюючи себе. Як і інші члени цієї групи, Рамі не працює по вісім годин на день на якомусь підприємстві і часом своїм може розпоряджатися самостійно. Наступні шість місяців, не дуже, правда, до цього прагнучи, Рамі обертається в цьому суспільстві вільних аферистів.

Ролан Рамі - математик-аматор, тому кілька годин кожен день він проводить за нескінченними обчисленнями, які не приносять йому жодного су. Крім цього він іноді пише статті для наукових журналів. Колись давно у нього стався розрив з родиною, і єдиним родичем, з яким у Рамі ще збереглися відносини, є його дядько. Той довгий час служив в колонії, володіє неабияким капіталом і щомісяця, щоб уникнути голодної смерті свого племінника, позичає його певною сумою грошей.

Через півроку свого перебування в Парижі Ролан Рамі зближується з групою комуністів, які з превеликим ретельністю намагаються переконати його вступити в партію і активно підтримати справу революції. Керівником групи є якийсь Агларес; його життя, за розповідями поета Сакселя, знайомого Рамі, наскрізь пронизана таємницями і незвичайними подіями. Агларес носить довге волосся, крислатого капелюха і пенсне, яке кріпиться до його правого вуха товстим червоним шнуром. У цілому він схожий на допотопного фотографа, і тільки червона краватка у нього на шиї вказує на його модерністські замашки. Агларес зібрав навколо себе певну кількість учнів і, заручившись їх підтримкою, підводить під революційну боротьбу в цілому ідею превалювання в світі якогось «ірраціонального», «несвідомого» почала, перевіряючи вірність вживаються у тому числі і ним самим дій за допомогою окультизму.

Через все ту ж групу «аферистів» Рамі знайомиться з Оділь, до якої незабаром починає відчувати щось на зразок дружній прихильності. Оділь знаходиться в групі на положенні подруги Луї Тессона, людини з нерівним характером, про яке всі говорять з якимсь боязкі захопленням. Це грубий, кістлявий тип; колись перш Оділь його навіть ненавиділа.

На прохання Оділь Рамі пише статтю про об'єктивність математики. Стаття виявляється надзвичайно прихильно прийнята в середовищі Аглареса. Агларес в захваті від того, що нарешті зустрів людину, яка, на його думку, відкрив інфрапсіхіческую природу математики. Відтепер він ще активніше намагається втягнути Рамі в революційну діяльність.

Через деякий час Рамі з Сакселем відвідують революційно-окультну секту пана Муйарда, куди запрошує їх один із знайомих Рамі, якийсь Ф., і де сестра Ф. - Еліза, дівчина-медіум, викликає дух вже помер до того часу Леніна, який нібито через неї дає посмертні настанови всім прихильникам своєї революційної теорії. Саксель виявляється покірний принадами Елізи і старанно намагається переконати групу Аглареса примкнути до секти Муйарда. Ентузіазм Сакселя, однак, не знаходить підтримки.

У той самий вечір, коли питання про вступ в секту детально обговорюється на засіданні групи, Оскар, лідер Монмартрскому компанії, вбиває Тессона, коханця Оділі, що припадає йому братом. Винуватця злочину заарештовують у той же день, а разом з ним в поліцію потрапляють ще кілька загальних його з Роланом знайомих. Самому Рамі вдається уникнути арешту лише завдяки своєчасному попередженню з боку однієї юної доброжелательніци. Наступні кілька днів Рамі безрезультатно розшукує Оділь. Хвилювання його велике, оскільки в своєму номері вона не з'являється. Через два дні після злочину додому до Рамі приходять двоє поліцейських і безцеремонно несуть із собою всі його папери, основну частину яких складають математичні викладки та виписки з високонаукових видань.

За сприяння Аглареса і однієї їх спільної знайомої Рамі домагається повернення йому всіх його записів, а також зняття яких би то не було підозр з нього самого і з Оділь. Оділь, позбавлена після загибелі Тессона засобів до існування і недостатньо впевнена в собі, щоб піти працювати , їде в село до батьків. Рамі, втративши її суспільства, впадає в депресію, але незабаром знаходить спосіб, як повернути Оділь у Париж: він вирішує привезти її в якості своєї дружини, запропонувавши їй оформити фіктивний шлюб. Ставати її чоловіком по-справжньому він не хоче, оскільки впевнений в тому, що любові не відчуває. Ролан переконує свого дядька в зв'язку з одруженням подвоїти йому зміст, їде за Оділь і, запропонувавши їй своє прізвище і скромний достаток в обмін на прості дружні почуття , привозить її назад, тим самим рятуючи від сільської сплячки і безперспективності існування. Побравшись, молоді люди продовжують жити окремо і зустрічаються лише кілька разів на тиждень, причому Рамі, підсвідомо не вірячи у своє право на щастя, поступово все далі і далі усуває Оділь від себе.

За час відсутності Рамі в Парижі в групі Аглареса відбувається переворот: Саксель виявляється з неї вигнаний, причому на листку, що ганьбить поета, поряд з іншими підписами стоїть підпис Рамі, який насправді бачить цей папір вперше. До того ж заради розширення впливу групи серед радикально налаштованих парижан в її ряди виявляються допущеними люди нечистоплотні, свідомо здатні на підлість і зраду. Такий несподіваний поворот подій сприяє тому, що для Ролана Рамі закінчується якийсь період політичного виховання, і він поступово все далі


Сторінки: 1 2