У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Тунель (Бернгард Келлерман)
6



Короткий переказ Тунель (Бернгард Келлерман)

Короткий переказ твору Тунель (Бернгард Келлерман)

Багатії Нью-Йорка, Чикаго, Філадельфії та інших міст з'їжджаються на небувалий за кількістю що беруть участь в ньому знаменитостей зі світовим ім'ям концерт на честь відкриття щойно збудованого палацу.

Інженер Мак Аллан зі своєю дружиною Мод займають ложу їхнього друга Хобі, будівельника палацу, Аллан, вже відомий як винахідник алмазної стали, приїхав сюди заради десятихвилинної розмови з самим могутнім і багатою людиною, магнатом і банкіром Ллойдом. Інженер з Буффало байдужий до музики, а його чарівна і скромна дружина насолоджується концертом.

Хобі, талановитий і екстравагантний архітектор, якого знає весь Нью-Йорк, представляє Аллана Ллойду. Особа банкіра нагадує морду бульдога, поїдена огидними лишаями, воно лякає людей. Але кремезний і міцний, як боксер, Алдан, що володіє здоровими нервами, спокійно дивиться на Ллойда і справляє на нього гарне враження. Банкір знайомить Аллана зі своєю дочкою, красунею Етель. Ллойд чув про розроблюваний Алланом проекті, вважає його грандіозним, але цілком здійсненним і готовий підтримати. Етель, намагаючись не виявляти занадто явного інтересу до інженера, оголошує себе його союзником.

Зустріч з Ллойдом вирішує долю Аллана і відкриває «нову епоху у взаєминах Старого та Нового Світу». Коли Аллан ділиться з Мод своїми задумами, у неї майнула думка, що творіння чоловіка не менш велично, ніж симфонії, які вона слухала на концерті.

За Нью-Йорку ходять чутки про якийсь надзвичайному мільйонному підприємстві, яке готує Аллан за підтримки Ллойда. Але все поки зберігається в таємниці. Аллан веде підготовчі роботи, домовляючись з агентами, інженерами та вченими. Нарешті в одному з найпрестижніших готелів, трідцатішестіетажном хмарочосі на Бродвеї, відкривається знаменита конференція. Це з'їзд фінансових ділків, яких скликає Ллойд у «справі першорядної важливості».

Сидячі в залі мільйонери розуміють, що їм належить гігантська битва капіталів за право участі в проекті, який названий Ллойдом «найбільшим і сміливим проектом всіх часів».

Обводячи присутніх спокійним поглядом ясних світлих очей, приховуючи охопило його порушення, Аллан повідомляє, що за п'ятнадцять років зобов'язується побудувати підводний тунель, який з'єднає два материки, Європу і Америку. Потяги будуть покривати відстань у п'ять тисяч кілометрів за двадцять чотири години.

Мізки тридцяти запрошених Ллойдом найвпливовіших «рабовласників» заворушилися. Справа Аллана обіцяє всім величезну прибуток у майбутньому, вони повинні зважитися вкласти свої гроші. Ллойд вже підписався на двадцять п'ять мільйонів. При цьому багатії знають, що Аллан - всього лише знаряддя в руках всемогутнього банкіра. Мільйонерам подобається Аллан, їм відомо, що хлопчиськом він працював коноводом в штольні, вижив після обвалу, втративши там батька і брата. Багата родина допомогла йому вчитися, і за двадцять років він високо злетів. І в цей день люди, наділені багатством, могутністю, сміливістю, повірили в Аллана.

На наступний ранок газети на всіх мовах повідомляють світові про установу «Синдикату Атлантичного тунелю». Оголошується набір ста тисяч робітників для американської станції, начальником якої призначено Хобі. Він першим дізнається темп роботи Аллана, «пекельний темп Америки», без вихідних днів, іноді по двадцять годин на добу.

Замовлення Аллана виконуються заводами багатьох країн. У Швеції, Росії, Угорщини та Канаді вирубуються ліси. Створене Алланом справу охоплює весь світ.

Будівля синдикату осідає журналістами. Преса заробляє великі гроші на тунелі. Ворожа друк, підкуплена зацікавленими особами, виступає за трансатлантичну пароплавне повідомлення, дружня повідомляє про дивовижних перспективи.

У блискавично побудованому тунельному місті, Мак-Сіті, є все. Бараки замінюються робочими селищами зі школами, церквами, спортмайданчиками. Працюють пекарні, бойні, пошта, телеграф, універсальний магазин. На віддалі знаходиться крематорій, де вже з'являються урни з англійськими, німецькими, російськими та китайськими іменами.

Аллан закликає весь світ підписатися на тунельні акції. Фінансами синдикату керує хтось Вульф, колишній директор банку Ллойда. Це видатний фінансист, що піднявся з низів угорського єврейського передмістя. Аллану потрібно, щоб акції скуповувалися не тільки багатіями, але і народом, власністю якого повинен стати тунель. Поступово гроші «маленьких людей» потекли рікою. Тунель «ковтає» і «п'є» гроші по обидві сторони океану.

На всіх п'яти станціях Американського та Європейського континентів бурильні машини врізаються крізь камінь на багато кілометрів углиб. Місце, де працює бурильна машина, називається у робітників «пеклом», багато глухнуть від шуму. Кожен день тут бувають поранені, а іноді й убиті. Сотні тікають з «пекла», але на їх місце завжди приходять нові. При старих методах роботи для закінчення тунелю знадобилося б дев'яносто років. Але Аллан «мчить крізь камінь», він веде запеклу боротьбу за секунди, змушуючи робітників подвоювати темпи. Всі заражаються його енергією.

Мод страждає, що у чоловіка немає часу для неї і маленької доньки. Вона вже відчуває внутрішню порожнечу і самотність. І тоді їй приходить в голову думка про роботу в Мак-Сіті. Мод стає попечителькою будинку для видужуючих жінок і дітей. Їй допомагають дочки кращих сімей Нью-Йорка. Вона уважна і привітна з усіма, щиро співчуває чужому горю, її всі люблять і поважають. -Тепер вона частіше бачить чоловіка, схудлого, з відсутнім поглядом, поглиненого тільки тунелем. На відміну від нього Хобі, який буває в їхньому будинку щодня, після своєї дванадцятигодинний роботи відпочиває і веселиться. Аллан гаряче любить дружину і доньку, але розуміє, що такому, як він, краще не мати сім'ї.

Вульф робить гроші для тунелю. До нього стікаються долари з Америки і Європи, і він відразу ж пускає їх в оборот по всій земній кулі. Фінансовий геній має слабкість - любов до красивих дівчат,


Сторінки: 1 2