У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - ма-невидимка (Педро Кальдерон)
7



Короткий переказ ма-невидимка

Короткий переказ твору ма-невидимка (Педро Кальдерон)

Дія відбувається в XVII ст. В Мадриді. Приїхавши в місто дон Мануель і його слуга Косме шукають будинок дона Хуана. Дон Мануель і дон Хуан разом вчилися і разом воювали, вони старі друзі. На вулиці з'являються дві дами, особи яких закриті вуалями. За ними хтось женеться, і вони просять дона Мануеля про захист. Той готовий надати захист дамам «від ганьби і нещастя».Вони зникають, а слідом за ними з'являється дон Луїс зі своїм слугою Родріго. Дон Луїс хоче дізнатися ім'я прекрасної незнайомки, обличчя якої він встиг ледь помітити. Щоб затримати його, Косме підходить до нього і просить прочитати адресу на листі. Дон Луїс грубо відштовхує його.Тоді за свого слугу заступається дон Мануель і говорить, що повинен дати урок ввічливості грубіянові. Вони б'ються на шпагах.

На вулиці з'являються дон Хуан зі слугами і дена Беатріс зі своєю служницею Кларою. Дон Хуан хоче допомогти своєму братові дону Луїсу, а дена Беатріс утримує його. Дон Хуан дізнається в противника брата дона Мануеля і намагається помирити обох. Дон Мануель поранений в кисть руки, і йому потрібна допомога. Дон Хуан великодушно запрошує його в свій дім. Донья Беатріс, почувши про рану, думає, що поранений дон Хуан. Небайдужий до неї дон Луїс помічає її хвилювання і жалкує, що не він є причиною її занепокоєння.

Дону Луїса дуже турбує, що його брат поселив в будинку свого друга, холостого кавальеро, так як він може випадково зустрітися з їх сестрою доньей Анхель, що носить траур по чоловікові.Проте слуга Родріго заспокоює його - вхід на половину гостя замаскований шафою з посудом, і ніхто не здогадається, що там є двері.

Донья Анхела скаржиться на свою вдову долю служниці Исавель. Вона носить траур, і брати тримають її під замком, бо для сім'ї вважається ганьбою, якщо вдова буде зустрічатися з чоловіками і ходити в театр. Служниця відповідає їй, що багато вдови при дворі короля зовні побожні і доброчесні, а під вуаллю приховують гріх і «під звуки дудочки будь-який, як м'яч, готові стрибати в танці». Вона згадує про те кавальеро, з яким вони зустрілися на вулиці і попросили захисту, коли рятувалися втечею від дона Луїса, приховавши особи під вуалями.Донья Анхела потайки від братів ходила гуляти, а дон Луїс прийняв її за прекрасну незнайомку і хотів дізнатися її ім'я.

Дон Луїс розповідає сестрі про свою пригоду, не підозрюючи, що це її він бачив і через неї вплутався у сварку з незнайомцем кавальеро. Тепер цей кавальеро оселився в них у будинку.

Донья Анхела мріє побачити того кавальеро, який заради неї став битися на шпагах, а тепер гостює за стіною в будинку її братів. Исавель береться легко влаштувати зустріч - там, де двері ведуть до покоїв гостя, дон Хуан зробив шафа, який можна легко відсунути. Донья Анхела хоче потай піклуватися про те, хто пролив за неї кров.

Дон Луїс, якому обтяжує душу його проступок і рана дона Мануеля, віддає йому свою шпагу в знак покаяння і в заставу дружби. Той з радістю приймає її.

Косме, залишившись один у кімнаті, розбирає свої речі, виймає гаманець і із задоволенням перераховує гроші. Потім він іде, а з дверей, замаскованої шафою, виходять дена Анхела і Исавель. Донья Анхела за те, що заради неї дон Мануель ризикував життям, хоче «відплатити йому ... хоч яким-небудь подарунком». Вона відкриває його баул і розглядає папери і речі.Исавель обшукує скриню слуги і замість грошей кладе в гаманець вуглинки. Донья Анхела пише записку і кладе її на ліжко, потім вони йдуть.

Повертається Косме і бачить, що речі розкидані по кімнаті, а в гаманці замість грошей вугілля. Він кличе господаря і каже йому, що в кімнаті господарював будинкової та гроші перетворилися на вугілля. Дон Мануель відповідає, що Косме п'яний, а дон Хуан радить лакея вибирати інші жарти, не такі зухвалі. Косме же присягається, що в кімнаті хтось був. Дон Мануель знаходить на своєму ліжку лист, читає його і розуміє, що його написала та пані, через яку він бився з доном Луїсом: «... будь-які двері і дверці їй доступні на годину будь-хто. У будинок коханця неважко їй проникнути». Але Косме не може зрозуміти, як все-таки записка опинилася на ліжку його пана і чому розкидані речі, адже всі вікна зачинені, а в будинок ніхто не входив. Дон Мануель вирішує написати відповідь, а потім простежити, хто відносить і приносить записки. Він не вірить ні в будинкових, ні в духів, ні в чаклунів, бо йому не доводилося досі зустрічатися з нечистою силою.Косме ж продовжує вважати, що «тут пустувати чорти».

Донья Анхела показує Доньє Беатріс відповідь дона Мануеля, який написаний так люб'язно і жартівливо, так вдало наслідує «стилю лицарських романів». Донья Анхела хоче продовжити свій жарт. З листа дона Мануеля вона дізнається, що він вважає її дамою серця дона Луїса, і думає, що у неї є ключ від його будинку. Однак підстерегти її дону Мануелю дуже важко, бо дена Анхела завжди точно знає, чи пішов гість, або він удома. Донья Анхела зізнається, що відчуває ревнощі, бо в речах гостя знайшла портрет якоїсь пані та хоче вкрасти його.

Дон Мануель готується до від'їзду на кілька днів, щоб відвезти свої папери королю в Ескоріал, і просить Косме зібрати речі. Але Косме боїться залишатися сам у кімнаті, так як вже стемніло. Дон Мануель називає його боягузом і йде попрощатися з доном Хуаном. У цей час у кімнаті дона Мануеля Исавель виходить з-за шафи


Сторінки: 1 2 3