У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Прерія (Фенімор Купер)
5



Короткий переказ Прерія (Фенімор Купер)

Короткий переказ твору Прерія (Фенімор Купер)

Восени 1804 р. за неозорим просторам американських прерій - все далі на захід, все далі від обжитих уже земель - повільно просувався обоз упертих, невибагливих переселенців (скваттеров). Глава сімейства, флегматичний телепень Ішмаель Буш, видивлявся місце для ночівлі. Але пагорб змінювався пагорбом, долина долиною, а ні струмка, ні хоча б кущика не траплялося. Несподівано на фоні заходу позначилася людська фігура. Наближаючись, фігура зменшилася, і скоро перед стривоженим сімейством стояв звичайний старий. Траппера - тобто людина, що промишляє звіра капканами і пастками, - так він представився переселенцям. Що ж до імені старого, то яке це має тепер значення? Господа, перед ликом якого скоро йому належить постати, не ім'я головне, але справи; для людей же - за родом своїх занять - він траппера, і тільки.

Ішмаель Буш, з кримінальним кодексом ладівшій не особливо, допитуватися не став, а попросив старого, якщо той знає округу, вказати місце для ночівлі. Траппера відвів караван в невелику тополиний гайок на березі струмка. Посидівши трохи з переселенцями біля багаття, старий, пославшись на давню звичку до самотності, відійшов у бік від табору і влаштувався поблизу, на пагорбі. На його здивування, коли стомлені подорожні заснули, з боку табору здалася дівчина. Натрапивши на відлюдника, вона злегка злякалася, але більше - зніяковіла. Загадка, втім, розкрилася скоро: з нічної темряви з'явився міцний красивий юнак. Волею-неволею закоханим довелося довіритися старому траппера: виявляється, далека родичка Ішмаеля Еллен Уейд, яку скватер має намір видати заміж за свого старшого сина Ейзу, давно вже любить бортника (людини, видобувного мед диких бджіл) Поля Ховер. Сміливий і заповзятливий хлопець, крадькома слідуючи за переселенцями, мав таким чином можливість хоч зрідка бачитися зі своєю подругою.

Між тим, поки закохані розмовляли, не помічаючи, природно, нічого навколо, Гектор, собака траппера, насторожився. Старий, сховавшись у бур'яні, тихесенько наказав хлопцю і дівчині послідувати його прикладу. Безшумні, немов примари, з'явилися кінні індіанці з племені сіу. Спішившись, загін розсипався по рівнині. Вождь індіанців виявляє табір скватер. Сини-годинні безтурботно сплять. Індіанці викрадають всю худобу - піднімається шум. Прокинувшись, Ішмаель Буш з синами хапають рушниці і палять навмання, в темряву. Пізно - грабіжників, як мовиться, й слід прохолов. Переселенці у вкрай скрутному становищі: на сотні миль навколо прерія, населена тільки недружелюбно налаштованими індіанцями. Траппера знову приходить на допомогу - він вказує Ішмаель природну фортецю: важкодоступну скелю з джерелом на вершині. Скватер нічого не залишається робити, як облаштуватися там.

І крім себе самого звинувачувати в такому відчайдушному становищі може Ішмаель Буш одного лише брата своєї дружини, Ебірама, Не «незначні» розбіжності з законом - на кшталт вбивства судового виконавця - змусили скватер забратися в таку глушину, немає, серйозний злочин: викрадення юної жінки, дочки багатого землевласника, дружини майора американської армії, чарівною інеї. А підбив Ішмаеля на це Ебірам - жадібний работорговець вирішив, що викуп за багату білу жінку виявиться незрівнянно більшим, ніж все, що отримується їм перш за перепродаж крадених негрів. Проте з моменту викрадення не те щоб світ, але навіть порядок в своєму сімействі скватер ставало підтримувати все важче. Сини, особливо старший, Ейза, робилися все непокірне. Не наважуючись відкрито грубити батька, з дядьком, винуватцем їх «удачі», вони не церемоняться. Підступний, але боягузливий Ебірам робить вигляд, що шпильки юнаки його не зачіпають, але ... - одного разу зі спільною полювання брат Естер, дружини Ішмаеля, повернувся один! За його словами, він розлучився з юнаком у струмка, пішовши по оленем сліду. На ранок Естер наполягла на тому, щоб її безтурботний чоловік відправився на пошуки зниклого сина. Ейзу знаходять у кущах, вбитого пострілом у спину. Підозра падає на старого траппера.

Старий тим часом займається прямо протилежним - прагне повернути якщо не життя, то свободу. З першої зустрічі Здружившись з Полем Ховер, він дізнається від того про таємниче «звірі», перевезеної сімейством скватер. Така таємничість насторожує траппера, але до зустрічі з майором Дунканом Ункасом Мідлтоном особливо турбуватися не було про що, однак після ... Дізнавшись у майора про його зниклої відразу ж після весілля дружині, старий швиденько зметикував, що до чого, він зрозумів, кого з особливими пересторогами перевозить Ішмаель Буш в окремому фургончику. І звичайно ж загорівся бажанням допомогти Мідлтон, Тим більше що з'ясувалося: Дунканом майор названий на честь діда, а Ункасом - на честь могіканіна, швидконога Оленя. Спогади про ті незабутні дні зворушили старого до сліз. Та до того ж двоє серед нащадків давним-давно врятованої їм Аліси носять ім'я Натаніель. І це вже - на його честь. Добра справа принесло добрі плоди - зло тепер здається особливо мерзенним. Натаніель Бампо - так несподівано тут в глушині до траппера повернулося ім'я - всіма силами допомагає звільненню полонянки. (Поль Ховер зумів-таки довідатися від своєї коханої Еллен, що Ішмаель Буш з Ебірамом ховають не кого-небудь, а викрадену ними інеї, дружину Мідлтон.) І в той час, поки сім'я скватер розшукує зниклого Ейзу, Поль Ховер, майор і траппера звільняють в'язень. Проте сила на боці Ішмаеля Буша, і визволителям, на жаль, доводиться бігти. Еллен, повагавшись трохи між родинним обов'язком і почуттям, приєднується до втікачів.

Після безлічі пригод, пережитих разом з подружився з ними


Сторінки: 1 2