У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Хрещений батько (Маріо П'юзо)
6



Короткий переказ Хрещений батько (Маріо П'юзо)

Короткий переказ твору Хрещений батько (Маріо П'юзо)

Віто Андоліні було дванадцять років, коли вбили його батька, не порозумілися з сицилійською мафією. Оскільки мафія полює і за сином, Віто відсилають до Америки. Там він змінює прізвище на Корлеоне - за назвою села, звідки він родом. Юний Віто надходить працювати в бакалійну лавку Аббандандо. У вісімнадцять років він одружується, і на третій рік шлюбу у нього з'являється син Сантіно, якого всі ласкаво називають Сонні, а потім і другий - Фредеріко, Фредді.

Фануччі - гангстер, вимагає гроші у крамарів, - прилаштовує на місце Віто свого племінника, залишивши Віто без роботи, і Віто змушений приєднатися до свого приятеля Клеменца і його спільникові Тесса, які влаштовують нальоти на вантажівки з шовковими сукнями, - інакше його родина помре від голоду. Коли ж Фануччі вимагає свою частину від виручених на цьому грошей, Віто, ретельно все розрахувавши, холоднокровно вбиває його. Це робить Віто шанованою людиною в кварталі. Клієнтура Фануччі переходить до нього. Врешті-решт він засновує на пару зі своїм другом Дженка Аббандандо торговий дім з ввезення оливкової олії. Крамаря ми, які не бажають запасатися їх маслом, займаються Клеменца і Тесс - палають склади, вмирають люди ... У часи сухого закону під прикриттям торгового дому Віто займається контрабандою спиртного, після скасування сухого закону переходить на гральний бізнес. Все більше і більше людей працює на нього, і кожному Віто Корлеоне забезпечує безбідне життя та захист від поліції. До його імені починають додавати слово «дон», його шанобливо називають Хрещеним батьком.

Йде час, у Корлеоне вже четверо дітей, до того ж у їхній родині виховується сирота-безпритульний Том Хейген. Сонні з шістнадцяти років починає працювати у батька - спочатку як охоронець, потім як командир одного зі збройних загонів мафіозі нарівні з Клеменца і Тесс. Пізніше в сімейний бізнес входять Фредді і Том.

Дон Корлеоне перший розуміє, що треба брати не стріляниною, а політикою і що для того, щоб захистити свій світ від втручання влади, злочинним угрупованням в Нью-Йорку і у всій країні слід триматися разом. Його стараннями в той час, коли зовнішній світ трясе друга світова війна, всередині злочинного світу Америки - спокій і повна готовність пожинати плоди підйому американської економіки. Лише одне засмучує дона - його молодший син Майкл відкидає батьківське піклування і йде добровольцем на війну, де дослужується до капітанського чину, а по закінченні війни, знову-таки нікого не запитавши, іде з дому і вступає до університету.

Власне дія роману починається в серпні 1945 р. Єдина дочка дона Констанція - Конні - виходить заміж. Дону Корлеоне не дуже подобається майбутній зять, Карло Ріцци, але він призначає його на посаду букмекера в Манхеттені і піклується про те, щоб були вилучені поліцейські протоколи, складені на Карло в Неваді, де він жив раніше. Вірні люди заодно доставляють дону інформацію про легальні гральних будинках Невади, і дон вислуховує ці відомості з великим інтересом.

Серед інших гостей на весілля приїжджає знаменитий співак Джонні Фонтейн, він теж хрещеник дона. У Джоні не склалося життя з другою дружиною, пропадає голос, неприємності з кінобізнесом ... Його приводить сюди не тільки любов і повага до родини Корлеоне, а й упевненість, що Хресний батько допоможе вирішити його проблеми. І дійсно, дон влаштовує так, що Джоні дають роль, за яку він згодом отримує «Оскара», допомагає з сімейними справами і позичає гроші, достатні для того, щоб Джонні став кінопродюсером. Картини Фонтейна користуються шаленим успіхом, і дон отримує великий прибуток - ця людина з усього вміє отримати вигоду.

Коли дону Корлеоне пропонують участь у наркобізнесі спільно з сім'єю Татталья, він відмовляється, оскільки це суперечить його принципам. Але Сонні дуже зацікавився, що не сховалося від Солоццо, що передав Корлеоне цю пропозицію.

Через три місяці на Віто Корлеоне здійснюється замах. Вбивцям вдається сховатися - слабохарактерний Фредді, який замінює охоронця дона, заціпенівши, не може навіть витягти автомат.

Тим часом Хейген хапають люди Солоццо. Сказавши Тому, що дон Корлеоне убитий, Солоццо просить його стати посередником на переговорах з Сонні, який тепер стане головою сім'ї і зможе торгувати наркотиками. Але тут приходить звістка, що, незважаючи на п'ять куль, Хрещений батько залишився в живих. Солоццо хоче вбити Хейг, але тому вдається його обдурити.

Сонні і Солоццо починають нескінченні переговори. Одночасно Сонні «зрівнює рахунок» - помирає інформатор Солоццо, вбивають сина Таттальі ... У ці дні і Майкл вважає своїм обов'язком бути разом з родиною.

Одного разу ввечері, зайшовши до лікарні, Майкл виявляє, що хтось відкликав людей Тесса, охороняють палату дона. Значить, Солоццо зараз прийде вбивати батька! Майкл швидко дзвонить Сонні і займає позицію біля входу в лікарню - протриматися до приїзду своїх. Тут приїжджає капітан поліції Макклоскі, підкуплений Солоццо. У люті від того, що операція провалилася, він розбиває Майклу щелепу. Майкл зніс це, не роблячи спроб помститися.

На наступний день Солоццо передає, що бажає вступити в переговори через Майкла, бо його вважають нешкідливим слабаком. Але Майкла переповнює холодна ненависть до ворогів батька. Погодившись на переговори, він вбиває і Солоццо, і супроводжує його капітана Макклоскі. Після цього він змушений тікати з країни і ховатися на Сицилії.

Поліція, бажаючи помститися за вбивство капітана, призупиняє дохідну діяльність, яка здійснюється з порушенням закону. Це приносить збиток всіх п'яти родин Нью-Йорка, і оскільки сім'я Корлеоне відмовляється видати вбивцю, у злочинному світі починається міжусобна війна 1946 Втім, коли


Сторінки: 1 2