У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Нестерпна легкість буття (Мілан Кундера)

Короткий переказ твору Нестерпна легкість буття (Мілан Кундера)

Томаш - лікар-хірург, працює в одній з клінік Праги. Кілька тижнів тому в маленькому чеському містечку він познайомився з Терезою. Тереза працює офіціанткою в місцевому ресторані. Вони проводять разом всього лише годину, потім він повертається до Праги. Десятьма днями пізніше вона приїжджає до нього. Ця малознайома дівчина пробуджує в ньому невимовна почуття любові, бажання якось допомогти їй. Тереза здається йому дитиною, «якого поклали в просмолену кошик і пустили річкою, щоб він виловив її на берег свого ложа».

Проживши у нього тиждень, Тереза повертається в свій глухе містечко. Томаш розгублений, не знає, як вчинити: пов'язати своє життя з Терезою і взяти на себе відповідальність за неї йди зберегти звичну свободу, залишитися одному. Мати Терези - красива жінка - кидає її батька і йде до іншого чоловіка. Батько потрапляє у в'язницю, де незабаром і вмирає. Вітчим, мати, її троє дітей від нового шлюбу і Тереза поселяються в маленькій квартирці в глухому чеському містечку.

Мати Терези, незадоволена життям, все зганяє на дочці. Незважаючи на те що Тереза сама здатна в класі, мати забирає її з гімназії. Тереза йде працювати в ресторан. Вона готова працювати в поті чола, аби заслужити материнську любов.

Єдине, що захищає її від ворожого навколишнього світу, - це книга. Любов до читання відрізняє її від інших, є як би розпізнавальним знаком таємного братства. Томаш привертає її увагу тим, що читає книгу в ресторанчику, де вона працює.

Ланцюг випадковостей - відкрита книга на ресторанному столику Томаша, музика Бетховена, цифра шість - приводить у рух дрімали в ній почуття любові і дає мужність піти з дому і змінити життя.

Тереза, кинувши всі, без запрошення знову приїжджає до Праги і залишається жити у Томаша.

Томаш вражений тим, що так швидко прийняв рішення залишити Терезу у себе, вступивши всупереч своїм власним принципам, - жодна жінка не повинна жити у нього в квартирі. Цього він твердо дотримується ось вже десять років після розлучення. Боячись і одночасно бажаючи жінок, Томаш виробляє певний компроміс, визначаючи його словами «еротична дружба» - «ті відносини, при яких немає і сліду сентиментальності і жоден з партнерів не зазіхає на життя і свободу іншої». Цей метод дозволяє Томашу зберігати постійних коханок і паралельно мати безліч швидкоплинних зв'язків.

Прагнучи до повної свободи, Томаш обмежує свої відносини з сином лише акуратною сплатою аліментів. Батьки Томаша засуджують його за це, поривають з ним, залишаючись у демонстративно хороших відносинах з невісткою.

Томаш збирається піклуватися про Терезі, оберігати її, але у нього немає ні найменшого бажання змінювати свій спосіб життя. Він знімає квартиру для Терези. Одна з його подруг - Сабіна - допомагає Терезі влаштуватися на роботу в фотолабораторію ілюстрованого тижневика. Поступово Тереза дізнається про зради Томаша, і це викликає у неї хворобливу ревнощі. Томаш бачить її муки, співчуває їй, але ніяк не може обірвати свої «еротичні дружби», не знаходить сил побороти тягу до інших жінок, та й не бачить у тому потреби.

Минає два роки. Щоб приглушити страждання Терези від його зрад, Томаш одружується з нею. З цієї нагоди він дарує їй собаку-сучку, яку вони нарікають Кареніним.

Серпень 1968 Радянські танки вторгаються до Чехословаччини.

Швейцарський один Томаша - директор однієї з клінік Цюріха - пропонує йому місце у себе. Томаш коливається, припускаючи, що Тереза не захоче їхати до Швейцарії.

Весь перший тиждень окупації Тереза проводить на вулицях Праги, знімаючи епізоди вступу військ, масового протесту городян і роздаючи плівки закордонним журналістам, які мало не б'ються через них. Одного разу її затримують, і вона проводить ніч у російській комендатурі. Їй загрожують розстрілом, але, як тільки її відпускають, вона знову йде на вулиці. У ці дні випробувань Тереза вперше відчуває себе сильною і щасливою.

Чеське керівництво підписує в Москві якесь компромісне угоду. Воно рятує країну від найстрашнішого: від страт і масових посилань у Сибір.

Настають будні приниження. Томаш і Тереза емігрують до Швейцарії.

Цюріх. Томаш працює хірургом у свого друга. Тут він знову зустрічається з Сабіною, також емігрувала з Чехословаччини.

У Цюріху Тереза заходить у видавництво ілюстрованого журналу і пропонує свої фотографії про радянську окупацію Праги. Їй ввічливо, але твердо відмовляють - їх це вже не цікавить. Їй пропонують роботу - фотографувати кактуси. Тереза відмовляється.

Тереза всі дні вдома одна. Знову прокидається ревнощі, яку вона разом з красою успадкувала від матері. Вона вирішує повернутися на батьківщину, сподіваючись у глибині душі, що Томаш піде за нею.

Минає шість-сім місяців. Повернувшись одного разу додому, Томаш знаходить на столі лист від Терези, в якому вона повідомляє, що повертається додому, в Прагу.

Томаш радіє новознайденій свободі, насолоджується легкістю буття. Потім його опановують невідступні думки про Терезі. На п'ятий день після її від'їзду Томаш повідомляє директору клініки про своє повернення до Чехословаччини.

Перші почуття, які він відчуває після повернення додому, - душевна пригніченість і відчай від того, що він повернувся.

Тереза працює барменом у готелі. З тижневика її вигнали через місяць-два після їхнього повернення з Швейцарії.

На роботі, під час одного інциденту, за неї заступається високий чоловік. Пізніше Тереза дізнається, що він інженер. Незабаром Тереза приймає запрошення зайти до нього додому і вступає з ним в


Сторінки: 1 2