У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Замок Броуді (Арчибальд Кронін)
5



Короткий переказ Замок Броуді (Арчибальд Кронін)

Короткий переказ твору Замок Броуді (Арчибальд Кронін)

Дія відбувається в 1830-х рр.. в невеликому шотландському містечку Лівенфорд. У будинку химерної архітектури, проект якого розробив сам Джеймс Броуді, живуть: старенька мати глави сімейства, для якої єдиною розвагою є їжа, його дружина Маргарет, змучена життям жінка, дочки Ненсі (відмінниця, якою батько прочит велике майбутнє) і Мері (смілива і рішуча дівчина, вимушена кинути освіту, щоб допомагати матері по дому), син Метью, якого батько збирається відправити до Індії, і сам господар. Джеймс Броуді - власник капелюшного магазину, користується популярністю і впливом у місті, в основному завдяки своїм багатим клієнтам. Це жорстокий і владна людина, що нехтує всіх, кого вважає нижче себе. З домашніми він суворий, а часом навіть жорстокий. Так, він заборонив Мері йти на щорічний ярмарок - йому стало відомо про її зустрічах з Денісом Фойлом, ірландцем за походженням і комівояжером однієї з торгових фірм, і він хоче покласти край цьому знайомству. Однак, порушуючи його заборони Мері все ж таки відправляється на ярмарок. Там вони з Денісом катаються на каруселях, дивляться виставу в ярмарковому балагані, а потім йдуть на берег річки. Зачарований юної принадністю Мері, Деніс оволодіває нею, а безневинна дівчина навіть не розуміє, що ж насправді сталося. Сповнений пристрасті, юнак робить їй пропозицію. Однак обидва розуміють, що незабаром зареєструвати шлюб неможливо, - Деніс перш повинен встати на ноги, обзавестися власним будинком. Очікування розтягується настільки, що Мері, на свій подив, починає виявляти дивні зміни у фігурі. Не знаючи, що й подумати, вона йде до лікаря, який і повідомляє їй, що вона вагітна. Мері розповідає про це Деніс, просячи прискорити весілля. Деніс вирішує просити у Броуді її руки, але той намагається вдарити його. Юнакові вдається ухилитися, і замість Деніса Броуді потрапляє по стіні, в результаті чого боляче вдаряє руку. Не тямлячи себе від люті, він садить Мері під домашній арешт.

Мері в розпачі - вона знаходиться на межі самогубства і вже готова прийняти отруту, як раптом отримує записку від Деніса, в якій він пише, що вже зняв невеличкий будиночок і незабаром вони зможуть переїхати туди. Тоді Мері викидає отрута, але відчуває, що з нею відбувається щось дивне. У неї нестерпно болить живіт. Вона ховається від домашніх у себе в кімнаті, але несподівано до неї заходить мати. Жінка вперше помічає роздутий живіт дочки і все розуміє. Даремно Мері просить її не говорити нічого батькові - вихована в святенницькою моралі і до смерті боїться чоловіка, місіс Броуді видає дочку. Броуді насилу стримується, щоб не побити нещасну Мері, але врешті-решт просто викидає її на вулицю.

На дворі ніч, буря; страшно завиває вітер, виблискують блискавки. Мері, в одній сукні, бреде через ліс. Після довгих поневірянь у лісі вона нарешті виходить до річки, але несподівано оступається і падає у воду. Дивом їй вдається врятуватися, але вона тут же провалюється в болото, ледь побачивши вогник житла. Зрештою Мері вибирається на рівне місце і насилу бреде до будинку. Вона боїться людей, тому забирається у хлів, де і проводить на світ хлопчика.

Випадково в хлів заходить господиня і виявляє втратила свідомість Мері. Вона викликає лікаря, і нещасну дівчину відвозять в найближчу лікарню,

Тим часом Деніс їде за завданням фірми у віддалений шотландський містечко. Коли його поїзд проїжджає хиткий, напівзгнилий міст, опори не витримують, і поїзд падає в прірву. Деніс гине.

Деякий час потому в Броуді відбувається розмова з відомим міським пліткарем Грірсон, від якого він довідався, що дитина Мері помер у лікарні. Велику участь у долі Мері прийняв доктор Ренвік; батьки Деніса допомогли їй влаштуватися в Лондоні прислугою. Але Броуді це ніби й не хвилює: він відрікся від дочки і не хоче про неї чути, незважаючи на спіткало її нещастя. Зі зловтіхою думає він про загибель Фойла.

Незабаром Броуді дізнається, що найближчим часом по сусідству з його лавкою відкриється магазин великої галантерейної фірми «Мандж і К» «, який теж буде торгувати капелюхами. Прикажчик Броуді Пітер Перрі пропонує господарю ввести нововведення в торгівлю, але той тримається самовпевнено і не бажає нічого чути. Проте оформлення вітрини сусідів, красиві манекени й інші рекламні трюки роблять магазин «Мандж» серйозним конкурентом, і незабаром всі клієнти Броуді переходять туди. На довершення до всього туди переходить і Перрі, розчарований нудною, нецікавою роботою у грубого та невдячної Броуді. І хоча фінансове становище Броуді сильно похитнулося, він продовжує хамити клієнтам. Його справи йдуть все гірше й гірше.

Але основні неприємності Броуді ще попереду. Удома він дізнається, що Метью раніше часу повертається з Індії. У місті ходять чутки, що робить він це не з доброї волі - його звільнили за погану роботу. Незабаром Маргарет Броуді отримує від сина телеграму, де він просить вислати йому сорок фунтів. Справа в тому, що протягом восьми місяців він висилав матері по п'ять фунтів, щоб вона зберегла їх, але в силу важкого матеріального становища сім'ї вона витратила ці гроші. Щоб роздобути сорок фунтів, їй доводиться звернутися до лихварів, і вони дають їй гроші в борг під великі відсотки. Нещасна жінка відмовляє собі у всьому, з працею виплачуючи відсотки, і сохне на очах.

Повертається Метью.


Сторінки: 1 2