У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Цитадель (Арчибальд Кронін)
5



Короткий переказ Цитадель (Арчибальд Кронін)

Короткий переказ твору Цитадель (Арчибальд Кронін)

Дія відбувається в 1920-1930-і рр.. у Великобританії. У маленький шахтарське містечко Бленеллі приїжджає молодий лікар Ендрю Менсон - новий помічник лікаря, доктора Пейджа. Приїхавши, він дізнається, що його патрон паралізований і йому доведеться нести подвійне навантаження. Дружина Пейджа Блодуеа, невдячна і жадібна особа, тримається недружелюбно і постійно намагається заощадити на Менсона.

У перший же свій візит до хворого Менсон не може поставити точний діагноз, і допомагає йому лише зустріч з Філіпом Денні, помічником іншого лікаря. Той, правда, тримається зухвало (надалі натякається, що в це забуте Богом місце його змусили переїхати негаразди в сім'ї), але підказує Менсону, що це тиф. Дійсно, через проржавілої каналізаційної труби в місті починається епідемія тифу. Зневірившись добитися від місцевих властей вирішення цієї проблеми, Менсон з Денні підривають її.

Одного разу Менсон приходить в багатодітну сім'ю, де один з дітей хворий на кір, і дізнається, що молодший дитина пішла в школу. Бажаючи відчитати вчительку за те, що та не дотримується карантину, Менсон йде до школи. Там він зустрічає міс Крістін Берлоу. У неї непроста доля: в п'ятнадцять років вона втратила матір, а через п'ять років з-за аварії в шахті загинули батько, керуючий Портскім рудником, і брат, гірничий інженер. Поступово дівчина все більше починає займати думки Менсона. Тим часом репутація Менсона як лікаря в місті зростає: він виліковує від «божевілля» Імріса Хьюза; завдяки його зусиллям виживає новонароджена дитина раніше безплідною сорокатрирічний жінки. Менсон сповнений шляхетних устремлінь, і його боляче ранять міркування однокашника Фредді Хемсона, з яким він зустрічається в Кардіффі на щорічному з'їзді Британського союзу медиків, - той думає тільки про престиж і гроші, а не про медицину і хворих.

Керівництво шахти, на платню у якої полягає доктор Пейдж, по заслугах оцінює Менсона, пропонуючи йому місце лікаря, але з етичних міркувань він відмовляється, щоб не пошкодити доктору Пейджу. Незабаром після цього він отримує чек на п'ять гіней від чоловіка сорокатрирічний породіллі і кладе гроші в банк. Директор банку, що складається в близьких відносинах з місіс Пейдж, доносить їй про внесок Менсона, і жінка звинувачує молодого лікаря в тому, що він вкрав ці гроші у лікаря Пейджа. Менсон спростовує всі звинувачення, змушуючи місіс Пейдж вибачитися перед ним, але після цього інциденту він змушений шукати іншу роботу.

Через деякий час він знаходить місце лікаря в іншому шахтарському містечку, Еберле, і робить Крістін пропозицію, щоб почати там спільне життя. Але навряд Менсон приступає до роботи, як між ним і робітниками на шахті виникає конфлікт: він відмовляється видавати їм лікарняні листи без вагомих на те причин. Однак незабаром усе налагоджується, і вони з Крістін навіть потрапляють у вище суспільство - стають друзями власника всіх підприємств у Еберле Річарда ВООН. На цей же період припадає знайомство Менсона з дантистом Коном Боленд, оптимістом і веселуном, батьком п'ятьох дітей. Заручившись підтримкою Боленд, Менсон намагається підбити лікарів на те, щоб відмовитися платити головному лікарю міста Луелліну данину в розмірі п'яти відсотків від їх доходів, але його витівка провалюється.

Горя бажанням удосконалити систему охорони здоров'я, Менсон починає з себе. Він напружено вчиться, а потім успішно складає іспит на докторський ступінь. Його цікавить вплив вугільного пилу на розвиток легеневих захворювань у шахтарів; він захоплений своїми науковими дослідженнями.

Незабаром з'ясовується, що Крістін чекає дитину, але цьому щастю не судилося збутися: оступившись на зламаному містку, вона назавжди втрачає можливість мати дітей. Менсон продовжує дослідницьку роботу, але над головою його згущаються хмари. Група його недругів з числа робітників висуває проти нього звинувачення в жорстокому поводженні з тваринами, оскільки у своїх дослідах він використовував морських свинок. Його запрошують на збори робочого комітету, щоб усунути з посади, але він показує їм свідоцтво про присудження йому докторського ступеня і сам подає у відставку.

На цей же період припадає заочне знайомство з Річардом Стілменом, американським фахівцем з легеневим хворобам, який у листі високо відгукується про дисертацію Менсона. Далі в долі Менсона відбувається новий поворот: комітет патології праці у вугільних і металлорудних копальнях запрошує його на посаду лікаря.

Менсон з дружиною переїжджає до Лондона. Однак робота в комітеті дуже скоро розчаровує Менсона, так як не дає йому займатися реальною справою. Вражений тим, що при наявності дійсно гострих проблем один з чиновників серйозно обговорює з ним розміри бинтів, які повинні знаходитися в аптечці першої допомоги на шахтах, Менсон подає у відставку.

Починаються болісні пошуки практики в Лондоні. На ті шістсот фунтів, що вдалося зібрати подружжю Менсоном, вони можуть купити лише тихомирне сільське практику в бідному районі. Однак Менсону щастить: йому вдається вилікувати від алергічної висипки одну із службовців дорогого магазину Марту Кремб, і вона робить йому рекламу. Завдяки їй Менсон потрапляє у вищий світ, знайомиться з багатими, процвітаючими бізнесменами - через їхніх дружин. Одна з цих дам, Френсіс Лоренс, з часом стає коханкою Менсона.

Доктор переживає духовне переродження: зіткнення з багатством розбещує його, і він поповнює ряди лікарів-хапуг, що роблять заради грошей безглузді, а часом і шкідливі процедури. Крістін стурбована тим, що чоловік занадто полюбив гроші, вона благає його не продавати себе, але жага успіху у вищому світі робить Менсона все


Сторінки: 1 2