У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Петербурзькі нетрі (Всеволод Крестовський)

Короткий переказ твору Петербурзькі нетрі (Всеволод Крестовський)

5 травня 1838 молода жінка підкидає в будинок князя Дмитра Шадурського новонароджену дівчинку. Тридцятивосьмирічного князь мало здивований появою підкидька; знаючи спосіб життя князя, не бачить в цьому нічого дивного і його дружина Тетяна Львівна. Шадурський вирішує звільнитися від дівчинки і їде за порадою до генеральші фон Шпільце - знаменитої петербурзької дамі сумнівного походження, яка знає всіх і вся і вміє самими різними шляхами влаштовувати будь-які справи.

Мати новонародженої дівчинки, двадцятип'ятилітня княжна Ганна Чечевінская, з нетерпінням чекає в таємному притулку повернення своєї покоївки Наташі, якій доручила відвезти до князя його позашлюбну дитину. Княжна Анна виховувалася в селі, у питущого батька. Там познайомилася вона і з приїхали на три місяці сусідом, князем Шадурський, котрий знічев'я спокусив красиву дівчину. Батько Ганни несподівано помер, і, будучи вагітною, вона змушена була переїхати до Петербурга, до не люблячої її матері. Боячись гніву старої княгині, Ганна поїхала до таємної акушерки в супроводі кріпак покоївки, залишивши матері записку з повідомленням про майбутні пологи.

Обурена аморальністю дочки, стара княгиня позбавляє її спадщини на користь улюбленого сина Миколи, гульвіси і картяра. Ганьба княжни Чечевінской робиться надбанням петербурзького світла; стара княгиня захворює від нервового потрясіння.

Тим часом Наташа виношує власні плани подальших дій. Ця вісімнадцятирічна кріпосна дівчина виросла в будинку брата старої княгині Чечевінской, який балував гарненьку дівчинку і виховував її, як панночку. Після несподіваної смерті пана Наташа перейшла у спадок його сестрі і миттєво втратила стали звичними блага. Вона була розлучена з матір'ю і приставлена покоївки до княжни Анни. Наташа, натура холоднокровна, безжалісна і послідовна, затаїла бажання помститися ненависній княгині.

Після скандалу в сімействі Чечевінскіх Наташа відправляється на Вознесенський проспект до свого коханця, гравера Казимиру Бодлевскому, який у момент її приходу зайнятий виготовленням фальшивих грошей. Наташа вимагає, щоб він дістав для неї фальшивий паспорт, і диктує йому записку, яку слід написати почерком княжни Анни Чечевінской. За допомогою афериста Сергія Коврова Бодлевскій видобуває паспорт в одному з петербурзьких кубел під назвою «Йоржі». Напоївши хвору княгиню Чечевінскую опіумом, Наташа краде в неї з шкатулки більшу частину грошей, залишивши замість них записку нібито від княжни Анни, в якій говориться, що та забирає належні їй гроші. Не витримавши цього потрясіння, стара княгиня вмирає, встигнувши, однак, знищити компрометуючу рід Чечевінскіх записку. Микола Чечевінскій вкрай здивований, виявивши після смерті матері не таку велику суму, на яку він розраховував. Наташа з Бодлевскім біжать до Фінляндії з підробленими паспортами.

Князь Дмитро Платонович Шадурський домовляється з генеральшею фон Шпільце про влаштування дитини і тут же забуває про існування своєї позашлюбної дочки - як, втім, не бажає пам'ятати і про долю її матері. Шадурського більше цікавить, від кого вагітна його двадцятип'ятилітня дружина, з якою він після народження сина Володимира підтримує лише видимість сімейних відносин. Шість років тому Шадурський одружився з Тетяною Львівні, щоб насолити закоханому в неї приятелеві; дружина незабаром набридла йому. Ображена байдужістю і невірністю чоловіка, княгиня знайшла розраду в суспільстві людини «низького» походження. Не знаючи про це, князь підозрює, що батько майбутньої дитини Тетяни Львівни - такий, як він світський гульвіса. Яке ж виявляється його потрясіння, коли він застає княгиню в обіймах свого керуючого Морденка! Оскаженілий князь дасть йому ляпаса і виганяє з дому; у відповідь на закиди княгині Шадурський дає ляпас і їй. Вночі у Тетяни Львівни починаються передчасні пологи і переляканий Шадурський везе її в той же таємний притулок, де знаходиться усіма покинута Ганна Чечевінская. Доки княгиня народжує, відбувається пояснення Анни і князя Шадурського; боячись стати героєм світського скандалу, той відмовляється від княжни. Ганна безуспішно просить повернути їй дитину.

Новонародженого сина княгині Шадурське залишають в акушерки. Незабаром княгиня таємно пересилає Морденка гроші для того, щоб той помістив дитини в хороші руки, - і теж забуває про існування сина. Прийшла до неї за своєю дитиною Ганну Че-чевінскую Шадурський гордовито виганяє, звинувачуючи в аморальності. Без дитини, без друзів, без засобів до існування Ганна зникає в нетрях Петербурга. Шадурський разом з п'ятирічним сином Володимиром від'їжджають за кордон.

Дочка Шадурського і Чечевінской названа Машею і віддана генеральшею фон Шпільце на виховання до добрих і богобоязливим старим Поветіним, що живуть на Петербурзькій стороні. Син Морденка і Шадурське хрещений Іваном вересових та поміщений у сімейство відставного майора Спиці, який заробляє на життя тим, що дає прийомних дітей жебрачка для кращого збору милостині.

Двадцять років по тому в Петербург повертаються князі Шадурський. В одному вагоні з ними їдуть від російського кордону баронеса фон Дерінг і її брат, австрійський підданий Ян Карозіч. За красунею баронесою в дорозі доглядають обидва Шадурських, старий і молодий. Залицяння продовжуються і в Петербурзі, що дратує княгиню Тетяну Львівну, так як вона розраховує на вигідний шлюб свого сина з дочкою багатого золотопромисловця Шіншеева.

В гостях у Шіншеевих Володимир Шадурський знайомиться з Юлією Миколаївною Бероева, дружиною Шіншеевского службовця. Краса молодої жінки пробуджує у себелюбного Шадурського бажання домогтися її прихильності. Його самолюбство розохотило і тим, що, будучи люблячою дружиною і матір'ю двох дітей, Бероева відкидає всіх залицяльників, в тому числі і самого пана Шіншеева. Не звикнувши ні в чому собі відмовляти, Володимир укладає


Сторінки: 1 2 3