У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Місячний камінь (Уілкі Коллінз)
6



Короткий переказ Місячний камінь (Уілкі Коллінз)

Короткий переказ твору Місячний камінь (Уілкі Коллінз)

Місячний камінь - величезний жовтий алмаз - з незапам'ятних часів прикрашав чоло бога Місяця в одному з храмів священного індійського міста Сомнаута. У XI ст., Рятуючи статую від завойовників-магометан, три браміна перевезли її в Бенарес. Саме там браміна уві сні з'явився бог Вішну, наказав їм охороняти Місячний камінь день і ніч до кінця віку і передрік нещастя тому відважними, хто наважиться заволодіти каменем, і всім його нащадкам, до яких камінь перейде після нього. Століття проходив за століттям, наступники трьох брамінів не спускали очей з каменю. На початку XVIII ст. монгольський імператор зрадив грабежу і розорення храми шанувальників Брами. Місячний камінь був викрадений одним з воєначальників. Не будучи в силах повернути скарб, три жерця-зберігача, переодягнувшись, стежили за ним. Воїн, який учинив святотатство, загинув. Місячний камінь переходив, приносячи із собою прокляття, від одного незаконного власника до іншого, наступники трьох жерців продовжували стежити за каменем. Алмаз опинився у володінні серінгапатамского султана, який вправили його в рукоять свого кинджала. Під час штурму англійськими військами Серінгапатама в 1799 р. Джон Гернкастль, не зупинившись перед вбивством, захоплює алмаз.

Полковник Гернкастль повернувся до Англії з такою репутацією, що двері його рідних виявилися закриті перед ним. Безбожний полковник не дорожив думкою суспільства, не намагався виправдовуватися і вів життя відокремлене, порочну, таємничу. Місячний камінь Джон Гернкастль заповідав своїй племінниці Речел Веріндер як подарунок до дня вісімнадцятиріччя. Влітку 1848 р. алмаз привозить з Лондона в маєток Веріндеров Френклін Блек, кузен Речел, але ще до його приїзду біля будинку Веріндеров з'являються три індуси і хлопчик, які видають себе за бродячих фокусників. Насправді ж їх цікавить Місячний камінь. За порадою старого дворецького Габріеля Беттереджа Френклін відвозить алмаз в найближчий банк у Фрізінголле. Час до дня народження Речел проходить без особливих подій, Молоді люди проводять багато часу разом, зокрема, розмальовуючи візерунками двері маленької вітальні Речел. У почутті Френкліна до Речел не доводиться сумніватися, її ж ставлення до нього поки залишається невідомим. Можливо, їй більше до серця інший її кузен, Годфрі Ебльуайт. У день народження Речел Френклін привозить з банку алмаз. Речел і вже приїхали гості у нестямі від захоплення, лише мати дівчини, міледі Веріндер, проявляє деяку стурбованість. Перед обідом Годфрі пояснюється Речел в любові, але отримує відмову. За обідом Годфрі похмурий, Френклін весел, збуджений і говорить невлад, без злого умислу налаштовуючи проти себе оточуючих. Один з гостей, фрізінголльскій доктор Канді, помітивши нервозність Френкліна і почувши, що він останнім часом страждає безсонням, радить йому полікуватися, але отримує гнівну відповідь. Здається, ніби алмаз, який Френклін зумів прикріпити до сукні Речел зразок брошки, навів порчу на присутніх. Як тільки кінчився обід, почулися звуки індійського барабана і біля ганку з'явилися фокусники. Гості побажали подивитися фокуси і висипали на терасу, а з ними і Речел, так що індуси могли впевнитися в тому, що алмаз знаходиться у неї. Містер Мертует, відомий мандрівник по Індії, теж присутній в числі гостей, без всяких сумнівів визначив, що ці люди лише переодягнені фокусниками, а насправді - браміни високої касти. У бесіді Френкліна і містера Мертуета з'ясовується, що подарунок - витончена спроба полковника Гернкастля заподіяти шкоду Речел, що власниця алмазу в небезпеці. Кінець святкового вечора проходить не краще, ніж обід, Годфрі і Френклін намагаються вразити один одного, а під кінець доктор Канді і Годфрі Ебльуайт про щось таємниче домовляються. Потім доктор їде додому під раптово почався проливним дощем.

На ранок з'ясовується, що алмаз пропав. Френклін, проти очікування відмінно виспавшись, діяльно приступає до розшуків, але всі спроби знайти алмаз ні до чого не призводять, і молода людина виїжджає за поліцією. Пропажа коштовності справила дивне вплив на Речел: мало того, що вона засмучена і нервує, в її ставленні до Френклін з'явилася неприхована злість і презирство, вона не бажає ні розмовляти з ним, ні бачитися. У будинку Веріндеров з'являється інспектор Сігрев. Він обшукує будинок і досить грубо допитує слуг, потім, не домігшись результатів, їде, щоб взяти участь у допиті затриманих за підозрою у крадіжці алмазу трьох індусів. З Лондона прибуває відомий сищик Кафф. Здається, він цікавиться всім, окрім пошуків вкраденого каменю. Зокрема, він небайдужий до троянд. Але ось сищик зауважує плямочка розмазаної фарби на дверях маленької вітальні Речел, і це визначає напрямок пошуків: на чиєму одязі виявиться фарба, той, отже, і взяв алмаз. У ході розслідування з'ясовується, що служниця Розанна Спірман, що надійшла в служіння міледі з виправного будинку, останнім часом поводиться дивно. Напередодні Розанну зустріли на дорозі під Фрізінголл, а товарки Розанни свідчать, що всю ніч у неї горів вогонь, але на стукіт у двері вона не відповідала. Крім того, Розанна, яка безнадійно кохає під Френкліна Блека, наважилася заговорити з ним у незвично фамильярной манері і, здавалося, готова була щось розповісти йому. Кафф, допитавши по черзі слуг, починає стежити за Розана Спірман. Опинившись разом з дворецьким Беттереджем в будинку друзів Розанни і майстерно ведучи розмову, Кафф здогадується, що дівчина щось заховала в хитких пісках - надзвичайного і страшному місці неподалік від садиби Веріндеров. У сипучих пісках, як в трясовині, зникає


Сторінки: 1 2 3