У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Космічна одіссея 2001 року (Артур Кларк)

Короткий переказ твору Космічна одіссея 2001 року (Артур Кларк)

Планета Земля, плейстоцен, савани екваторіальної Африки.

Невелике плем'я пітекантропів знаходиться на межі вимирання. Природа не наділила їх ні потужними іклами, ні гострими кігтями, ні швидкими ногами, але зате в їх очах мерехтять проблиски свідомості. Ймовірно, саме ці якості і привернули до них увагу якоїсь високорозвиненою позаземної цивілізації, яка дбайливо вирощує насіння Розуму скрізь, де їх вдається знайти. Пітекантропи стають піддослідними в грандіозному космічному експерименті.

Одного разу вночі у річковій долині з'являється брила з абсолютно прозорої речовини. У сутінках, коли плем'я повертається в печери, незвичайний камінь раптом видає дивний вібруючий звук, який тягне пітекантропів як магніт. У густішій пітьмі кристал оживає, починає світитися, в його глибині виникають химерні малюнки. Зачаровані пітекантропи не знають, що в ці миті апарат досліджує їх мозок, оцінює здібності, прогнозує можливі напрямки еволюції. Кристал закликає до себе то одного, то іншого, і вони, крім своєї волі, проробляють нові рухи: неслухняні пальці зав'язують перший на Землі вузол, ватажок бере в руки камінь і намагається потрапити в мішень. Уроки тривають кожну ніч. За рік життя племені змінюється до невпізнанності - тепер пітекантропи вміють користуватися набором простих знарядь, полювати на великих тварин. Вічний голод і страх перед хижаками відступають у минуле, з'являється час для роботи думки і уяви. Загадковий моноліт зникає так само раптово, як з'явився. Його місія виконана - на Землі з'явилося тварина, наділена розумом.

XXI ст. Американські дослідники знаходять на Місяці, вже обжитий людством, перше незаперечне свідчення існування позаземної цивілізації.

Як дізнається терміново викликаний на Місяць голова Національної ради з астронавтики, магнітна розвідка засікла потужне спотворення магнітного поля в районі кратера Тихо, а розкопки в центрі аномалії виявили на шестиметрової глибині паралелепіпед ідеальних пропорцій з невідомого на Землі надміцного чорної речовини. Найдивовижніше в цій знахідці - її вік: геологічний аналіз говорить про те, що моноліт був заритий тут близько трьох мільйонів років тому.

Коли настає місячний світанок і чорний моноліт в перший раз після трьох мільйонів років ув'язнення ловить сонячне проміння, у шоломофона стоять навколо людей звучить пронизливий електронний крик. Цей сигнал засікають космічні монітори і зонди, а центральна обчислювальна машина, обробивши інформацію, робить висновок: спрямований енергетичний імпульс, явно штучного походження, і подався з поверхні Місяця в напрямку Сатурна.

Все це відомо тільки жменьці людей, бо наслідки шоку, який неминуче доведеться пережити людству, непередбачувані.

Міжпланетний простір. Космічний корабель «Дискавері». Перші місяці польоту проходять в безтурботному спокої. Два стережуть члена екіпажу - Френк Пул і Девід Боумен - щодня несуть вахту, виконують буденні обов'язки. Троє інших занурені в штучний гіпотермічний сон, від якого їм належить прокинутися тільки тоді, коли «Діскавері» вийде на орбіту Сатурна. Лише цим трьом відома справжня мета експедиції - можливий контакт з позаземною цивілізацією, між тим як Пул і Боумен вважають політ звичайним дослідним рей сом. Ті, хто готував експедицію, вирішили, що це необхідно для Безпеки і Інтересів нації.

По суті, кораблем керують не люди, а шостий член екіпажу, Еал - мозок і нервова система «Діскавері», евристично програмована алгоритмічна обчислювальна машина. Еал, створений за допомогою процесу, схожого з розвитком людського мозку, по праву можна назвати істинно мислячої машиною, і він го-воріт з людьми на справжньому образному людській мові. Всі можливості ЕАЛа спрямовані на те, щоб виконати задану програму експедиції, але протиріччя між метою і необхідністю приховувати її від колег-людей поступово руйнує цілісність його «психіки». Машина починає помилятися, і нарешті настає криза: чуючи переговори астронавтів з Землею про необхідність відключення ЕАЛа та передачі управління Центру, він приймає єдино можливе рішення: позбутися від людей і завершити експедицію самостійно. Він імітує аварію антени, а коли Френк Пул виходить у відкритий космос, щоб замінити блок, ЕАЛ вбиває його: реактивна капсула-шлюпка на повному ходу летить на космонавта. А в наступну мить приголомшений Боумен бачить на екрані, що шлюпка йде від корабля, тягнучи за собою на страхувальному тросі тіло загиблого друга. Френк Пул першим з людей потрапить на Сатурн.

Боумен намагається розбудити одного з сплячих, але чує звук, від якого у нього холоне серце: це відкриваються стулки зовнішнього люка і повітря з корабля спрямовується в безодню космосу. Йому вдається врятуватися в аварійній камері, надіти скафандр і відключити вищі центри електронного мозку. Він залишається один у мільйонах кілометрів від Землі. Але двигуни і навігаційні системи корабля в повній справності, зв'язок із Землею відновлена, а аварійного запасу кисню йому вистачить на місяці. Експедиція триває, і Боумен, якому тепер відомо про її кінцевої мети, досягає гігантського мертвого Сатурна. Йому наказано почати обстеження системи з восьмого супутника Сатурна, Япета, Вся поверхня Япета, позбавленого атмосфери, чорна, нагадує за структурою деревне вугілля - крім білого плато разюче правильної овальної форми з чорною ознакою в центрі, яка виявляється точно таким же чорним монолітом, як на Місяці, тільки гігантських розмірів.

Експеримент, започаткований три мільйони років тому, завершився. Моноліт на Япете - Страж Зоряних Воріт - був встановлений тими ж ж, анітрохи не схожими на людей істотами, які послали на Землю загадковий кристал і закопали чорну брилу на Місяці. Їхні зусилля не пропали даром: Земля дійсно породила Розум, здатний


Сторінки: 1 2