У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Стіна Іскандера (Алішер Навої)
5



Короткий переказ Стіна Іскандера (Алішер Навої)

Короткий переказ твору Стіна Іскандера (Алішер Навої)

Правитель Рума Файлакус, повертаючись з далекого походу додому, помітив на дорозі тільки що народженого немовляти. Мати немовляти померла при пологах. Файлакус наказав поховати її, новонародженого ж взяв з собою, усиновив і визначив своїм спадкоємцем, назвавши його Іскандером. Минув час, і Файлакус закликав прославленого вченого і філософа Нікумахіса у вихователі спадкоємцю. Нікумахіс і його син Аристотель подружилися з юнаком і залишилися вірними цій дружбі на все життя.

Помер Файлакус. Іскандер влаштував пишний похорон і з великими почестями проводив його в останню путь.

До цього часу Іскандер встиг вже проявити свій талант у багатьох областях.Він досяг успіху в науках, філософії, став відомим як правдолюбець. У своїх вчинках він керувався лише справедливістю, був трохи до оточували його.Знаючи всі ці його якості, народ після смерті Файлакуса одностайно визнав його гідним трону батька. Іскандер був збентежений і одночасно стривожений: чи зможе він замінити настільки прославленого царя і виправдати довіру народу. Своє сумнів він висловив публічно: подякувавши всім, він відмовився зайняти трон батька. Проте після довгих умовлянь йому нічого не залишалося, як підкоритися волі долі.

Першим добрим починанням Іскандера стало скасування на два роки усіх податків з населення. Він встановив помірні ціни на життєво важливі товари, упорядкував торгівлю, встановив одиниці міри і ваги, ввів правила користування житлом, одним словом, навів порядок в управлінні країною.

Файлакус, зазнавши поразки у війні з Іраном, був змушений платити йому данину в розмірі тисячі золотих яєць на рік. Ставши правителем країни, Іскандер перестав платити Ірану данину. Через три роки шах Ірану Дарій відправив Іскандеру послання з вимогою негайно надіслати йому данину за три роки. Послання було залишено без відповіді, атмосфера ще сильніше нагніталася. Зіткнулися владики двох потужних держав - Дарій і Іскандер.

Перше бій не виявив переможця. Тим часом Іскандеру стало відомо про змову проти Дарія. Двоє його полководців намірилися потайки покінчити зі своїм повелителем. Іскандер був страшенно обурений цією звісткою. Тим не менше на наступний ранок у бою змовники смертельно поранили Дарія і, залишивши його на полі бою, зникли. Іранські воїни в замішанні розбіглися.Іскандер велів негайно перенести іранського шаха у свій стан. Дарій встиг висловити свою передсмертну благання: знайти і покарати вбивць, виявити милість до його рідним і близьким, які не були причетні до війни і не боролися проти військ Іскандера. Нарешті, вмираючий Дарій попросив Іскандера поріднитися з ним - одружитися на його дочці Равшанак. Цим самим він об'єднав би два царства - Іран і Рум.

Іскандер ж, у свою чергу, пояснив, що до смерті Дарія він непричетний, поховав іранського шаха з належними почестями владиці і виконав всі його накази.

У початковий період царювання Іскандер опанував країною Магріб. Він зібрав знати, щоб порадитися щодо кандидатури нового правителя, пред'явивши при цьому свої вимоги: майбутній правитель повинен бути справедливий. Йому вказали на царевича, який відмовився від царювання і переселився на кладовище, де жив злиденне існування. Іскандер наказав доставити його. Привели до нього майже голої людини з двома кістками в руці. Правитель запитав, у чому зміст його поведінки, що означають для нього ці кістки. Жебрак промовив: «Прогулюючись між могилами, я знайшов ці дві кістки, але визначити, яка з них належала царю, а яка жебракові, я не міг».

Вислухавши його, Іскандер запропонував йому правління країною. У відповідь жебрак висунув такі умови: жити так, щоб старість не витіснила молодість, щоб багатство не обернулося убогістю, а радість - горем. Почувши ці слова, Іскандер з сумом визнав, що цей жебрак морально перевершує правителя.

При поході на Кашмір Іскандера чекала велика несподіванка. Біля міста широкий прохід між горами був закритий залізними воротами, спорудженими кашмірськими чарівниками. Іскандер скликав раду вчених, які мали розкрити таємницю цього дива. Після довгих сперечань вчені прийшли до єдиної думки: необхідно підірвати залізні ворота. Але як? Один з учасників наради запропонував начинити кулі вибуховими речовинами і бомбити ними місто. Падаючи, кулі повинні були вибухнути і підняти стовпи диму, які розсіяли б чари і відкрили прохід. Так і зробили. Шлях до міста було відкрито.

Після цього завойовник світу направив свою рать на захід, в країну Адан.

Наступний похід Іскандера був у Китай. Дізнавшись про це, китайський самодержець вийшов назустріч на чолі величезного війська, Але Іскандер не думав про напад на нього і кровопролитті і зник. Цей вчинок викликав у Хакана подив і рішучість розгадати цю таємницю. На наступний ранок, одягнувши одяг посла, Хакан прибув до табору Іскандера і, привітавши його, підніс йому дорогі подарунки, серед яких були два дзеркала. Одне з них відображало серед великого числа учасників прийому лише особа китайського представника. Друге дзеркало правильно відображало людей, лише поки вони їли, пили і веселилися. Як тільки вони наливалися допьяна, в дзеркалі з'являлися спотворені фігури нелюдського вигляду.

Іскандер був у захваті від побаченого і звелів своїм ученим, щоб не осоромитися перед китайцями, створити щось краще. Ученим довелося трудитися всю зиму, і зі сплаву міді і стали вони створили два дзеркала.Особлива властивість їх полягала в тому, що в одному відбивалося все, що діється на землі, а в іншому - вся дев'ятиярусна всесвіт. Іскандер був надмірно задоволений працею вчених, гідно нагородив їх і довірив їм правління Грецією.

Наступний похід Іскандер зробив на північ. На всьому шляху проходження йому прислуговувала китайська красуня, подарована йому Хаканом. Коли досягли країни Кірвон, місцеві жителі звернулися до Іскандеру зі скаргою на страшних, звіриного вдачі Яджуджей і просили його позбавити


Сторінки: 1 2