У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Bend Sinister (Володимир Набоков)
6



Короткий переказ Bend Sinister (Володимир Набоков)

Короткий переказ твору Bend Sinister (Володимир Набоков)

Bend Sinister - термін з геральдики (мистецтво складання і тлумачення гербів), що позначає смугу, проведену ліворуч від герба. Назва роману пов'язано зі ставленням В. Набокова до «зловісно левеющему світу», тобто до поширення комуністичних і соціалістичних ідей. Події роману відбуваються в умовній країні - Сіністербаде, де тільки що в результаті революції встановився диктаторський, поліцейський режим. Його ідеологія грунтується на теорії еквілізма (від англ. To equalize - зрівнювати). Кажуть тут мовою, що представляє собою, за висловом В. Набокова, «дворняжічью помісь слов'янських мов з німецькими». Наприклад, gospitaisha kruvka - лікарняна ліжко; stoy, chort - стій, щоб тебе; rada barbara - красива жінка у повному кольорі; domusta barbam kapusta - чим баба страшніше, тим і точніше. І т. д.

Початок листопада. День хилиться до вечора. Величезний втомлений чоловік років сорока з невеликим дивиться з вікна лікарні на довгасту калюжу, в якій відображаються гілки дерев, небо, світло. Це знаменитість Сіністербада, філософ Адам Круг. Тільки що він дізнався, що його дружина Ольга померла, не витримавши операції на нирці. Тепер йому потрібно потрапити на Південний берег - там його будинок і там його чекає восьмирічний син. Біля мосту солдати-еквілісти («обидва, дивно сказати, з рябими від віспи особами» - натяк на Сталіна) через неписьменність не можуть прочитати пропуск Круга. Зрештою пропуск їм прочитує вголос такий же, як Коло, запізнілий перехожий. Однак вартові на іншій стороні не пускають Круга - потрібен підпис першого поста. Пропуск підписує все той же перехожий, і вдвох з Кругом вони переходять міст. Але перевірити пропуск нікому - солдати пішли,

На початку одинадцятого Коло нарешті потрапляє додому. Його головна турбота тепер - щоб маленький Давид не дізнався про смерть матері. Клопоти про похорон Круг по телефону доручає своєму товаришеві - філологу, перекладачеві Шекспіра Ембер (колись він переклав для американців і трактат Круга «Філософія гріха»). Телефонний дзвінок пробуджує у Ембера спогади про Ольгу - здається, він навіть був злегка закоханий в неї. У цей же час - близько одинадцяти - професора Круга викликають до Університету.

На прибула за ним машині емблема нового уряду - розпластаний павук на червоному прапорці. Свою промову президент Університету починає по-гоголівськи: «Я запросив вас, панове, з тим, щоб повідомити вам про деяких дуже неприємне обставинах ...» Щоб Університет працював, його викладачі повинні підписати лист, засвідчує їх вірність Правителю Падука. Вручати ж лист повинен Коло, оскільки Падука - його однокашник. Філософ, однак, незворушно повідомляє, що його з Жабою (так він, до жаху присутніх, називає Падука) пов'язує лише один спогад: у «щасливі шкільні роки» пустотливий Коло, перший учень, принижував кволо Падука, сідаючи йому на обличчя.

Викладачі - хто з більшою, хто з меншою охотою - лист підписують. Коло обмежується тим, що ставить у своєму примірнику відсутню кому. Ні на які вмовляння він не піддається. Перед читачем проходить сон Адама Круга, пов'язаний з подіями його шкільного життя.У цьому епізоді з'являється постать деміурга, свого роду режисера що відбувається, - це «друге Я» Набокова.) Ми дізнаємося, що батько Круга «був біолог із солідною репутацією», а батько Падука - «дрібний винахідник, вегетаріанець, теософ».Коло грав у футбол, а Падука - ні. Судячи з усього, цей «повний, блідий, прищавий підліток», з вічно липкими руками і товстими пальцями, належав до тих нещасних істот, яких охоче роблять козлами відпущення.Так, одного разу він приніс в школу падограф - прилад його батька, який відтворює будь-який почерк. Поки Коло сидів на Падука верхи, другий хлопчик відстукав на ладографе лист дружині вчителя історії - від імені Падука і з проханням про побачення.)

Але Падука дочекався свого зоряного часу. Коли в моду увійшло розвиток у школярів «суспільно-політичної свідомості», він заснував Партію Середнього Людини. Знайшлися і соратники (кожен, що характерно, страждав від якого-небудь дефекту). Програма Партії спиралася на теорію еквілізма, винайдену на старості років революціонером-демократом скотома. Відповідно до цієї теорії, будь-хто міг стати розумним, красивим, талановитим за допомогою перерозподілу здібностей, які дають людині від природи.Щоправда, скотома нічого не писав про самому способі перерозподілу.) Круга ж подібні речі не цікавили зовсім.

... Коло мучиться над випускним твором і раптом (як це буває уві сні) бачить в отворі шкільної дошки свою дружину: Ольга знімає коштовності, а разом з ними й голову, груди, руку ... У нападі нудоти Коло прокидається.

Він на дачі в Озерах, у свого друга Максимова. На ранок після зборів в Університеті Коло, щоб уникнути зайвих розмов, відвіз сина з міста.Переказуючи Максимову свій сон, Коло згадує ще подробиця: одного разу Жаба-Падука крадькома поцілував його руку ... Було огидно. Добра людина, колишній комерсант Максимов вмовляє Круга бігти з країни, поки не пізно.Але філософ коливається.

Повернувшись після прогулянки з Давидом, Коло дізнається, що сім'ю Максимових відвезли на поліцейській машині. Все частіше біля Круга виникають підозрілі особи - цілується на порозі будинку парочка, оперетково одягнений селянин, катеринщики, що не вміють грати на шарманці, - зрозуміло, що за філософом встановлено стеження. Повернувшись у місто, Коло йде провідати застудженого Ембера. Обидва вони уникають згадок про Ольгу і тому говорять про Шекспіра - зокрема, про те, як режим пристосував під себе «Гамлета» (головним героєм став «нордичний лицар» Фортінбраса, а ідея трагедії звелася до «домінування суспільства над особистістю»), Розмову перериває дверний дзвоник - це агенти Густав і дівчина фон Бахофен (вельми, треба сказати, вульгарна парочка!) прийшли за Ембером.

Ми


Сторінки: 1 2