У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Кавказький бранець (Олександр Сергійович Пушкін)

Короткий переказ твору Кавказький бранець (Олександр Сергійович Пушкін)

В аулі, де ввечері на порогах сидять черкеси і говорять про свої битвах, з'являється вершник, тягнучи на аркані російського полоненого, який здається померлим від ран. Але опівдні бранець приходить до тями, згадує, що з ним, де він, і виявляє кайдани на своїх ногах. Він раб!

Мрією летить він до Росії, де провів молодість і яку покинув заради свободи. Її мріяв він знайти на Кавказі, а знайшов рабство. Тепер він бажає лише смерті.

Вночі, коли аул вгамувався, до бранця приходить молода черкешенка і приносить йому прохолодний кумис для втамування спраги. Довго сидить діва з бранцем, плачу і не маючи можливості розповісти про свої почуття.

Багато днів поспіль окутий бранець пасе стадо в горах, і щоночі приходить до нього черкешенка, приносить кумис, вино, мед і пшоно, ділить з ним трапезу і співає пісні гір, вчить бранця своєї рідної мови. Вона полюбила бранця першим коханням, але він не в змозі відповісти їй взаємністю, боячись потривожити сон забутої любові.

Поступово звикав бранець до сумній життя, танучи в душі тугу. Його погляди тішили величні гори Кавказу та Ельбрус у крижаному вінці. Часто знаходив він особливу радість у бурях, які вирували на гірських схилах, не досяг висот, де він знаходився.

Його увагу привертають звичаї і вдачі горців, йому подобаються простота їхнього життя, гостинність, войовничість. Він годинами міг милуватися, як черкеси джигіта, привчаючи себе до війни; йому подобався їх вбрання, і зброя, яку прикрашає черкеса, і коні, що є головним багатством черкеських воїнів. Він захоплюється військової доблестю черкесів і їх грізними набігами на козачі станиці. У будинках ж свої, при вогнищ, черкеси гостинні і шанують втомлених мандрівників, захоплених у горах нічною порою або негодою.

Спостерігає бранець і за войовничими іграми чеченських юнаків, захоплюється їх завзятість і силою, його не бентежать навіть їх криваві забави, коли вони в запалі гри рубають голови рабам. Сам пізнав Я військові втіхи, який дивився в очі смерті, він приховує від черкесів руху свого серця і вражає їх безтурботної сміливістю і незворушністю. Черкеси навіть пишаються ним як своєю здобиччю.

Закохана черкешенка, впізнала захоплення серця, вмовляє бранця забути батьківщину і свободу. Вона готова знехтувати волю батька і брата, які хочуть продати її нелюбу в іншій аул, умовити їх або накласти на себе руки.Вона любить тільки бранця. Але її слова і ласки не пробуджують душі бранця.Він віддається спогадам і одного разу, плачучи, відкриває їй душу, він благає черкешенку забути його, що став жертвою пристрастей, які позбавили його захваті і бажань. Він скаржиться, що дізнався її так пізно, коли вже немає надії і мрії і він не в змозі відповісти їй на її любов, душа його холодна і бездушні, і в ній живе інший образ, вічно милий, але недосяжний.

У відповідь на визнання бранця черкешенка докоряє його, і каже, що він міг хоча б з жалю обдурити її недосвідченість. Вона просить його бути поблажливим до її душевним мукам. Бранець відповідає їй, що їхні долі схожі, що він теж не знав взаємності в любові і страждав на самоті. На світанку, сумні й безмовні, вони розлучаються, і з цього часу бранець проводить час один у мріях про свободу.

Одного разу він чує шум і бачить, що черкеси відправляються в набіг. В аулі залишаються тільки жінки, діти і старці. Бранець мріє про втечу, але тяжка ланцюг і глибока річка - нездоланні перешкоди. І от коли стемніло, до бранця прийшла вона, тримаючи в руках пилу і кинджал. Вона сама розпилює ланцюг. Збуджений юнак пропонує їй бігти з ним разом, але черкешенка відмовляється, знаючи, що він любить іншу. Вона прощається з ним, і полонений впадає в річку і пливе на протилежний берег. Раптово він чує позаду шум хвиль і віддалений стогін. Вибравшись на берег, він обертається і не знаходить поглядом на залишеному березі черкешенки.

Бранець розуміє, що означали цей плюскіт і стогін. Він дивиться прощальним поглядом на покинутий аул, на полі, де він пас череду, і відправляється туди, де виблискують російські багнети й гукали передові козаки.