У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Беббіт (Сінклер Льюїс)
6



Короткий переказ Беббіт (Сінклер Льюїс)

Короткий переказ твору Беббіт (Сінклер Льюїс)

Дія роману відбувається в досить великому американському місті під гучною назвою Зеніт. Головний герой роману, Джордж Беббіт, сорокап'ятирічний власник агентства, що займається продажем і здачею в оренду нерухомості, живе на околиці міста, в престижному, швидко розвивається районі «Квітучі Пагорби». У нього є сім'я, що складається з його дружини і трьох дітей. Беббіт задоволений життям, своїм становищем, як соціальним, так і матеріальним, проте все частіше ночами йому сниться юна чарівниця, за якою він біжить і, схилившись до її колін, знаходить спокій і розуміння. Одружився він двадцять три роки тому без особливої любові на дочці його нинішнього компаньйона. навчався в університеті, мріяв стати адвокатом, зі студентських років має одного, Поля Рислінгу, до якого належить трохи по-батьківськи і відчуває велику прихильність, ніж коли б то не було відчував до жінки. Поль одружений на Зілле, вічно невдоволеної життям, буркотливий і грубої жінкою. Колись Поль мріяв стати знаменитим скрипалем, виїхати вчитися музиці в Європу, а тепер страждає тому, що життя його не склалася і доводиться торгувати толем та терпіти поруч із собою буркотливу, ревниву і злий дружину.

Для свого сина Тіла Беббіт мріє про університетську освіту і кар'єру адвоката, проте сам Тед, які закінчують школу, хоче присвятити своє життя техніці.

Головними подіями весни для Беббіта стають таємна скупка землі для афери, що робиться деякими ділками з Транспортної компанії, а також обід на дванадцять персон, задуманий Беббітом як «висококультурна зустріч», на якій будуть блищати кращі уми міста та найвитонченіші дами. Прийом проходить як не можна більш весело завдяки старанням господаря будинку. Гості навіть влаштовують спіритичний сеанс і викликають дух Данте.

Заради того, щоб відпочити від своїх родин, Джордж Беббіт і Поль Рислінг їдуть в Мен на риболовлю трохи раніше інших домочадців. Повітря свободи мовби очищає їх кров від якогось отруйного збудження, роздратування і робить її здоровою і свіжою.

Коли Беббіт повертається в "Зеніт", йому по чистій випадковості вдається виступити на зборах Загальної асоціації посередників по реалізації нерухомості. Ця доповідь кладе початок нового витка в кар'єрі Беббіта. Однак і на шляху до величі і слави він іноді зустрічає образливі перешкоди. Популярність як оратора не допомагає Беббіту просунутися в ті кола суспільства, де йому належало б обертатися: його не запрошують вступити у найпрестижніший заміський клуб, не запрошують на прийоми до найбільш впливовим людям. Він з хвилюванням чекає, коли ж відбудеться щорічний обід його товаришів по університетському випуску - вечір самої палкої фамільярності з такими стовпами суспільства, як Чарльз Мак-Келві - мільйонер-підрядник, Макс Крюгер - банкір, Ервін Тейт - фабрикант верстатів і Адалберт Добсон - модний архітектор. Зовні він з ними знаходиться в таких же приятельських відносинах, як і в університеті, але зустрічаються вони тепер дуже вже рідко, а до себе додому на Ройал-рідж, на обіди (де дворецький розливає шампанське) вони його ніколи не кличуть.

Обід випускників влаштовується в залі клубу «Юніон», найфешенебельнішого з усіх зенітскіх клубів. Мак-Келві проявляє інтерес до Беббіту і навіть висловлює невизначений побажання як-небудь зустрітися. Беббіт відчуває, що ніколи життя не буде таке прекрасне, як зараз, коли він разом з Полем Рислінг і новознайденим героєм Мак-Келві горланить щосили стару студентську пісню. Беббіти запрошують подружжя Мак-Келві до обіду, на який та після декількох переносів дати врешті-решт є. Крім них на обіді присутній ще кілька подружніх пар. Прийом проходить надзвичайно нудно, оскільки Беббіт усіма силами намагається не вийти за рамки встановлених, за його поняттями, у вищому світі пристойності. Після цього обіду Беббіти цілий місяць стежать за світською хронікою і чекають відповідного запрошення, дочекатися якого їм так і не судилося. Зате ім'я Мак-Келві весь тиждень не сходить з перших сторінок газет із приводу іншого: у них гостює англійський лорд, сер Джералд Доук, на честь якого Мак-Келві навіть влаштовують великосвітський бал.

У такий невеселий час Беббіту, як на зло, доводиться думати про Овербрукях. Ед Овербрук, товариш Беббіта по університету, виявився невдахою. Він украй пишається своїм знайомством з Беббітом і запрошує його з дружиною до себе в гості. Обід у них справляє на Беббітов настільки ж гнітюче враження, яке, судячи з усього, справив обід у Беббітов на Мак-Келві. Після обіду про Овербруках в сім'ї Беббіта більше не згадують, не згадують також про те, що збиралися запросити їх до себе в будинок.

Коли Беббіт остаточно переконується, що Мак-Келві не приймають його у своє коло, він відчуває себе потрапили в безглузде становище і, щоб знову відчути себе видатним громадянином Зеніта, бере активну участь у зборах декількох клубів, членом яких складається. Однак найбільшу популярність Беббіт набуває завдяки своїй діяльності при недільній школі, якій він допомагає вийти на друге місце по відвідуваності в усьому штаті.

Одного разу Беббіт у справах їде в Чикаго, там він застає самотнього, жорстоко нудьгуючого сера Джералда Доука, недавнього гостя Мак-Келві, який, виявляється, неймовірно страждав від необхідності вести бурхливе світське життя в Америці, до чого його примушували місцеві стовпи суспільства, і тепер із задоволенням проводить вечір з Беббітом, спочатку в кіно, потім у себе в номері за пляшкою віскі і розмовами «по душах». Беббіту нестерпно шкода, що він не познайомився з високошляхетним


Сторінки: 1 2