У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Ми (Євген Замятін)
6



Короткий переказ Ми (Євген Замятін)

Короткий переказ твору Ми (Євген Замятін)

Далеке майбутнє. Д-503, талановитий інженер, будівельник космічного корабля «Інтеграл», веде записки для нащадків, розповідає їм про «найвищих вершинах в людській історії» - життя Єдиного Держави і його главі Благодійника. Назва рукопису - «Ми». Д- 503 захоплюється тим, що громадяни Єдиного Держави, номера, ведуть розраховану за системою Тейлора, суворо регламентовану Часовий Скрижаль життя: в один і той же час встають, починають і закінчують роботу, виходять на прогулянку, йдуть у аудиторіум, відходять до сну. Для Нумеров визначають відповідний табель сексуальних днів і видають рожеву талонну книжку. Д-503 упевнений: «" Ми "- від Бога, а" я "- від диявола»

Якось весняним днем зі своєю милою, кругло обточеної подругою, записаної на нього , Д-503разом з іншими однаково одягненими нумерами гуляє під марш труб Музичного Заводу. З ним розмовляє незнайомка з дуже білими і гострими зубами, з якимсь дратівливим іксом в очах чи бровах., тонка, різка, вперто-гнучка, як батіг, читає думки Д-503.

Через кілька днів запрошує Д-503 в Древній Будинок (вони прилітають туди на аеро). У квартирі-музеї рояль, хаос фарб і форм, статуя Пушкіна. Д-503 захоплений в дикий вихор стародавнього життя. Але коли просить його порушити прийнятий розпорядок дня і залишитися з нею, Д-503 має намір відправитися в Бюро Хранителів і донести на неї. Однак на наступний день він йде в Медичне Бюро: йому здається, що в нього вріс ірраціональний № 1 і що він явно хворий. Його звільняють від роботи.

Д-503 разом з іншими номерами присутній на площі Куба під час страти одного поета, який написав про благодійника блюзнірські вірші. Поетизованих вирок читає тремтячими сірими губами приятель Д-503, Державний Поет. Злочинця страчує сам Благодійник, тяжкий, кам'яний, як доля. Виблискує гостре лезо променя його Машини, і замість нумера - калюжа хімічно чистої води.

Незабаром будівельник «Інтеграла» отримує повідомлення, що на нього записалася. Д-503є до неї в призначений час. дражнить його: палить древні «цигарки», п'є лікер, змушує іД-503 зробити ковток в поцілунку . Вживання цих отрут в Єдиному Державі заборонено, і Д-503повинен повідомити про це, але не може. Тепер він інший. У десятій запису він зізнається, що гине і більше не може виконувати свої обов'язки перед Єдиним Державою, а в одинадцятій - що в ньому тепер два «я» - він і колишній, невинний, як Адам, і новий - дикий, люблячий і ревнуючий, зовсім як в ідіотських древніх книжках. Якщо б знати, яке з цих «я» сьогодення!

Д-503 не може без, а її ніде немає. У Медичному Бюро, куди йому допомагає дійти двоякоізогнутий Зберігач, приятель I, з'ясовується, що будівельник «Інтеграла» невиліковно хворий: у нього, як і в деяких інших нумер, утворилася душа.

Д-503 приходить в Древній Будинок, у «їхніх» квартиру, відкриває дверцята шафи, і раптом ... підлога вислизнула у нього з-під ніг, він опускається в якесь підземелля, доходить до дверей, за якою - гул. Звідти з'являється його знайомий, доктор. «Я думав, що вона,» - «Стійте тут!» - Доктор зникає. Нарешті! Нарешті вона поруч. Д і I йдуть - двоє-одно ... Вона йде, як і він, із закритими очима, закинувши вгору голову, закусивши губи ... Будівельник «Інтеграла» тепер в новому світі: кругом щось коряве, кудлате, ірраціональне.

0-90 розуміє: Д-503 кохає іншу, тому вона знімає свій запис на нього. Прийшовши до нього попрощатися, вона просить: «Я хочу - я повинна від вас дитину - і я піду, я піду!» - «Що?Захотілося Машини Благодійника? Ви ж нижче сантиметрів на десять Материнської Норми! »-« Хай! Але ж я відчую його в собі. І хоч кілька днів ... »Як відмовити їй? .. І Д-503 виконує її прохання - немов кидається з акумуляторної вежі вниз.

I-330 нарешті з'являється у свого коханого. «Навіщо ти мене мучила, навіщо не приходила?» - «А може бути, мені треба було випробувати тебе, потрібно знати, що ти зробиш усе, що я захочу, що ти зовсім вже мій?» - «Так, зовсім!» Солодкі , гострі зуби; посмішка, вона в чашечці крісла - як бджола: у ній жало і мед. І потім - бджоли - губи, солодка біль цвітіння, біль любові ... «Я не можу так, I. Ти весь час щось недоговорює» , - «А ти не побоїшся піти за мною усюди?» - «Ні, не побоюся!» - «Тоді після Дня Одноголосності дізнаєшся все, якщо тільки не ...»

Настає великий День Одноголосності, щось на кшталт стародавньої Пасхи, як пише Д-503;щорічні вибори Благодійника, торжество волі єдиного «Ми». Чавунний, повільний голос: «Хто" за "- прошу підняти руки». Шелест мільйонів рук, із зусиллям піднімає свою і Д-503. «Хто" проти "?» Тисячі рук зметнулися вгору, і серед них - рука. І далі - вихор взвеянних бігом убрань, розгублені фігури Зберігачів,, що відносить на руках. Як таран, Д-503 пропаривает натовп, вихоплює I, всю в крові, у, міцно притискає до себе і забирає. Тільки б ось так нести її, нести, нести ...

А назавтра в Єдиній Державної Газеті: «У й раз одноголосно обраний все той же Благодійник». А в місті всюди розклеєні листки з написом «Мефі».

Д-503 з по коридорах під Давнім Будинком виходять з міста за Зелену Стіну, у нижчий світ.Нестерпно строкатий гам, свист, світло. У Д-503 голова обертом. Д-503 бачить диких людей, порослих шерстю, веселих, життєрадісних. знайомить їх з будівельником «Інтеграла» і говорить, що він допоможе захопити корабель, і тоді вдасться зруйнувати Стіну між містом і диким світом. А на камені величезні літери «Мефі». Д-503 ясно: дикі люди - половина, яку втратили городяни, одні Н2, а інші О, а щоб вийшло Н2О, потрібно, щоб половини з'єдналися.

I призначає Д побачення в Стародавньому Домі і відкриває йому план «Мефі»: захопити «Інтеграл» під час пробного польоту і, зробивши його зброєю проти Єдиного


Сторінки: 1 2