У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Пугачов (Сергій Єсенін)
1



Короткий переказ Пугачов (Сергій Єсенін)

Короткий переказ твору Пугачов (Сергій Єсенін)

Мріючи про волю селянин і воїн Пугачов після довгих мандрівок приходить на Яїк і в розмові з козаком-сторожем дізнається про те, що мужики чекають нового царя - мужицького. Таким царем представляється убитий Петро III - він би дав народу волю. Ця думка захоплює Пугачова.

Він приходить до калмикам і закликає їх залишити військо, бігти від російської присяги. Отаман Кірпічніков дізнається про це і приєднується до бунту. У козацьких військах спалахує заколот.Разом з отаманами Оболяевим, Караваєвим і Зарубіним Пугачов вирішує рушити на Москву.

Незабаром до нього приєднується уральський побіжний каторжник Хлопуша, який мріє побачити мужицького царя. Він вимагає пропустити його до Пугачова, вбачаючи в ньому втілення свого ідеалу. Хлопуша пропонує захопити Уфу - це дозволить пугачовцями отримати власну артилерію.

Отаман Зарубін переманює на бік Пугачова все нові і нові війська - вони здаються без бою. Але вже після перших поразок у стані Пугачова починаються чвари. Один з повсталих - Творогов - підмовляє видати Пугачова урядовим військам. Його підтримує зрадник Крямін. У військах починається паніка, і разом з Пугачов гине вся його армія.

Не останнє дійова особа поеми - російська туга, степовий пейзаж, засмучені дерева, нескінченні піски, солончаки, версти, верби ... З цією Росією ніяким одинакам нічого не поробиш. Гине Хлопуша, гине Пугачов, - «під душею так само падаєш, як під ношею ».