У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент



Переказ скорочено - Аварія (Фрідріх Дюрренматт)
4



Короткий переказ Аварія (Фрідріх Дюрренматт)

Короткий переказ твору Аварія (Фрідріх Дюрренматт)

Альфредо Транс, єдиний представник фірми «Гефестон» в Європі, проїжджає по невеликому селі і прикидає, як він буде оброблятися зі своїм діловим партнером, який хоче витягнути у нього зайві п'ять відсотків. Його машина, новенький студебекер, глухне недалеко від автомайстерні. Він залишає машину механіку, щоб забрати її на наступний ранок, і відправляється на нічліг в сільську готель.

Всі готелі, проте, зайняті членами союзу тваринників. За порадою господаря однієї з них Транс відправляється в будинок пана Верги, який бере постояльців. Суддя Верги охоче погоджується дати притулок його на ніч, причому абсолютно безкоштовно. У будинку судді сидять гості, відставні служителі закону: прокурор Цон, адвокат Куммер, пан Пилі. Суддя Верги просить свою служницю Симону поки не готувати кімнату для гостя, оскільки кожен гість у його будинку займає кімнату в залежності від свого характеру, а з характером Трансу він ще не встиг познайомитися. Суддя запрошує Трансу до столу, на якому накритий розкішну вечерю. Він повідомляє транс, що той своїм приходом надав йому і його гостям величезну послугу, і просить його прийняти участь у їхній грі. Грають ж вони в свої колишні професії, тобто до суду. Зазвичай вони повторюють знамениті історичні процеси: суд на Сократом, процес Жанни д'Арк, справа Дрейфуса і так далі. Однак краще у них виходить, коли вони грають з живим об'єктом, тобто коли гості надають себе в їх розпорядження. Транс погоджується взяти участь у їхній грі в єдино вільної ролі - у ролі підсудного. Щоправда, спочатку він здивовано запитує, яке ж злочин він скоїв. Йому відповідають, що це несуттєво, злочин завжди знайдеться. Адвокат Куммер, який збирається грати роль захисника Трансу, просить його пройти разом з ним до їдальні до «відкриття» судового засідання. Він розповідає йому докладніше про прокурора, колись являвшемся світовою знаменитістю, про суддю, який свого часу вважався строгим і навіть педантичним, і просить довіритися йому і детально розповісти про свій злочин. Транс запевняє адвоката, що ніякого злочину не скоював. Адвокат же застерігає від балачок і просить зважувати кожне своє слово.

Судове засідання починається одночасно з вечерею, який відкривається черепаховим супом, потім слід форель, брюссельський салат, печериці в сметані та інші делікатеси. На допиті Транс повідомляє, що йому сорок п'ять років і він є головним представником фірми. Усього лише рік тому у нього була стара машина, «Сітроен», а тепер студебекер, модель екстра. Раніше він був звичайним комівояжером з текстилю. Він одружений, має чотирьох дітей. Юність його була суворою. Народився він у родині фабричного робітника. Зміг закінчити лише початкову школу. Потім десять років торгував рознос і ходив з будинку в будинок з валізкою в руці. Тепер же він є єдиним представником фірми, що виробляє найкращу синтетичну тканину, яка полегшує страждання ревматиків, бездоганно підходящу як для парашутів, так і для пікантних жіночих нічних сорочок. Йому нелегко далася ця посада. Перш довелося звалити старого гігас, його начальника, який помер минулого року від серцевого нападу.

Прокурор надзвичайно радий тому, що вдалося нарешті розкопати небіжчика. Він сподівається також виявити і вбивство, яке скоїв Транс на загальне задоволення.

Адвокат просить Трансу, здивованого тим, що допит, виявляється, вже розпочато, вийти з ним покурити в сад. На його думку. Транс робить все, щоб програти процес. Адвокат розповідає йому, чому вони з друзями вирішили затіяти цю гру. Вийшовши у відставку, ці служителі закону трохи розгубилися, коли опинилися в новій для себе ролі пенсіонерів, без всяких занять, крім звичайних старечих радощів. Коли вони почали грати в цю гру, то відразу ж піднеслися духом. Вони грають у цю гру кожного тижня з гостями судді. Іноді це вуличні торговці, іноді відпочиваючі. Можливість смертної кари, яку державне правосуддя скасував, робить їх гру неймовірно захоплюючою. У них є навіть кат - це пан Пилі. До виходу на пенсію він був одним з найталановитіших майстрів цієї справи в одній із сусідніх країн. Транс раптово лякається. Потім вибухає сміхом і запевняє, що без ката вечеря була б набагато менш веселим і захоплюючим. Раптом Транс чує чийсь крик. Адвокат каже йому, що це Тобіас, який отруїв свою дружину і п'ять років тому був засуджений суддею Верги до довічного ув'язнення. З тих пір він живе в спеціально відведеній для довічно ув'язнених кімнаті як гість. Адвокат просить зізнатися Трансу, чи дійсно він убив гігас? Транс запевняє, що він тут ні при чому. Він висловлює своє припущення про мету гри, яка, на його думку, полягає в тому, щоб людині стало моторошно, гра видалася реальністю, а обвинувачений став би себе запитувати, чи не є він і справді злочинцем. Але він-то винен у смерті старого шахрая.

Вони повертаються в їдальню. Їх зустрічає шум голосів і сміх. Допит поновлюється. Транс повідомляє, що гігас помер від інфаркту. Він також зізнається, що про його хворе серце він дізнався від його дружини, з якою у нього дещо було. Гігас часто бував в роз'їздах і явно нехтував своєю вельми спокусливою дружиною. Тому час від часу Транс доводилося зображати потішив її. Після смерті гігас він більше не відвідував цю даму. Не хотів компрометувати вдову. Для судді його слова рівносильні визнання власної


Сторінки: 1 2