У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Короткий переказ Візит старої дами (Фрідріх Дюрренматт)

Короткий переказ твору Візит старої дами (Фрідріх Дюрренматт)

Дія відбувається в глухому швейцарському містечку Гюллене в 50-і рр.. XX ст. До містечка приїжджає стара мультимільйонерка Клара Цаханассьян, уроджена Вешер, колишня мешканка Гюллена. Колись в містечку працювало кілька промислових підприємств, але один за одним вони збанкрутували, і містечко прийшов в цілковите запустіння, а його жителі зубожіли. Мешканці Гюллена покладають великі надії на приїзд Клари. Вони розраховують, що вона залишить рідному місту кілька мільйонів на його оновлення. «Обробляти» гостю, будити в ній ностальгію за минулими часами, проведеним нею в Гюллене, жителі міста довіряють шістдесятирічному бакалійникові Иллу, з яким у Клари в юності був роман.

Щоб зійти у місті, в якому рідко зупиняються поїзди, Клара зриває стоп-кран і з'являється перед жителями в оточенні цілої свити своїх наближених, що складається з її сьомого чоловіка, дворецького, двох громив, весь час жують жуйку і несучих її паланкін, покоївок і двох сліпців Кобі і Лобі. У неї немає лівої ноги, яку вона втратила в автокатастрофі, і правої руки, втраченої в авіакатастрофі. Обидві ці частини тіла замінюють першокласні протези. За нею слід багаж, що складається з величезної кількості валіз, клітини з чорним Барсом і труни. Клара проявляє інтерес до поліцейського, цікавлячись, чи вміє він закривати очі на те, що відбувається в місті, і священику, питаючи його, відпускає він гріхи засудженим до смерті. На його відповідь, що в країні смертну кару скасовано, Клара висловлює думку, що її, ймовірно, знову доведеться запровадити, ніж валить жителів Гюллена в подив.

Клара вирішує разом з Іллом обійти всі ті місця, де колись вирувало їх пристрасть: Петер сарай, Конрадом ліс. Тут вони цілувалися і любили один одного, а потім Илл одружився на Матильді Блюмхард, точніше, на її молочної крамниці, а Клара вийшла заміж за Цаханассьяна, за його мільярди. Той знайшов її в гамбурзькому публічному домі. Клара курить. Илл мріє про повернення давно минулих днів і просить Клару допомогти рідному місту матеріально, що вона і обіцяє зробити.

Вони повертаються з лісу до міста. На святковому обіді, влаштованому бургомістром, Клара оголошує, що подарує Гюллену мільярд: п'ятсот мільйонів місту і п'ятсот мільйонів розділить порівну між усіма жителями, але за однієї умови - за умови здійснення правосуддя.

Вона просить свого дворецького вийти вперед, і жителі впізнають у ньому окружного суддю Хофера, який сорок п'ять років тому був суддею міста Гюллена. Він нагадує їм про судовий процес, який відбувся в ті часи, Клара Вешер, як звали пані Цаханассьян до заміжжя, чекала дитину від Ілла. Однак той привів на суд двох лжесвідків, які за літр горілки показали, що теж спали з Кларою, так що батьком очікуваного Кларою дитину нібито не обов'язково є Ілла. Клару вигнали з міста, вона потрапила в публічний будинок, а дитина, дівчинка, яка народилася у неї, померла через рік після народження на руках у чужих людей, у дитячому будинку, в який, згідно із законом, її помістили.

Тоді Клара присягнулася, що повернеться коли-небудь у Гюллен і помститься за себе. Розбагатівши, вона веліла розшукати тих лжесвідків, які, за їхніми словами, були її коханцями, і наказала своїм громили оскопити і засліпити їх. З тих пір вони живуть поруч з нею.

Клара вимагає, щоб здійснилося, нарешті, правосуддя. Вона обіцяє, що місто отримає мільярд, якщо хто-небудь вб'є Ілла. Бургомістр з гідністю від імені всіх городян заявляє, що жителі Гюллена - християни і в ім'я гуманізму відкидають її пропозицію. Краще бути жебраками, ніж катами. Клара запевняє, що готова почекати.

У готелі «Золотий апостол» в окремому номері коштує привезений Кларою труну. Її громили щодня носять з вокзалу в готель все нові і нові траурні вінки та букети.

У магазин Ілла входять дві жінки і просять продати їм молока, масла, білого хліба і шоколаду. Подібної розкоші вони ніколи собі не дозволяли. Причому отримати все це вони хочуть в кредит. Наступні покупці просять дати їм коньяку і самого кращого тютюну, і теж в кредит. Илл починає прозрівати і, страшно хвилюючись, запитує, чому всі вони збираються розплачуватися.

Тим часом з клітки Клари, яка вже встигла змінити сьомого чоловіка "на восьмий, кіноактора, збігає чорний барс. Треба сказати, що в молодості Ілла вона теж називала «своїм чорним Барсом». Всі жителі Гюллена вживають заходів обережності і ходять по місту зі зброєю. Атмосфера в місті загострюється. Илл відчуває себе загнаним у кут. Він іде до поліцейського, до бургомістра, до священика і просить їх захистити його, а Клару Цаханассьян заарештувати за підбурювання до вбивства. Всі троє радять йому не приймати те, що трапилося близько до серця, бо ніхто з жителів не прийняв пропозицію мільярдерки всерйоз і не збирається його вбивати. Илл, однак, зауважує, що на поліцейському теж нові черевики, а в роті золотий зуб. Бургомістр красується в новому краватці. Далі - більше: городяни починають купувати собі пральні машини, телевізори, автомобілі. Илл відчуває, до чого йде справа, і хоче виїхати на поїзді. До вокзалу його проводжає натовп на вигляд доброзичливих городян. Илл, проте, так і не вирішується увійти в поїзд, бо боїться, що, як тільки він опиниться в вагоні, його відразу ж схопить хто-небудь з них. Чорного барса нарешті підстрілювати.

До


Сторінки: 1 2